CHP’li Emir Maliye Bakanı’na sordu: SADAT’ın demirbaş listesinde silah ve mühimmat var mı?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, seçim güvenliğine yönelik endişeleri gündeme getirmek amacıyla genel müdürlük binasına gittiği SADAT, şimdi de mali yapısı ve demirbaş listesiyle gündeme geldi. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye “Şirketin mali denetimlerinde herhangi bir silah ve mühimmat kaydına rastlanmış mıdır?” sorusunu yöneltti.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim süreci ve öncesinde yaşanabilecek her türlü kaosun sorumlusu olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ’yi (SADAT) sorumlu ilan etmiş ve Cuma günü bu şirketin önüne gitmişti. Kılıçdaroğlu, burada yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı eski başdanışmanı Adnan Tanrıverdi’nin kurucusu ve başkanı olduğu SADAT şirketinin paramiliter bir kurum olduğunu belirtmişti.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de, şirketin demirbaş listesini TBMM gündemine taşıdı. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi sunan Emir, SADAT’ın Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulduğunu ve şirketin kendisini “ülkemizde uluslararası savunma ve danışmanlık alanında danışmanlık ve askeri eğitim veren ilk ve tek şirket” ifadesiyle tanımladığını hatırlattı.
Sermayesi düşük, yaptığı işler büyük
Emir, şirketin internet sitesinde gayri nizami harp kursu, tahrip kursu eğitim paketi, polis özel harekât temel eğitim paketi, hudut karakol emniyeti eğitim paketi, topçu ve havan ileri gözetleyicilik kursuna yönelik eğitim paketlerinin tanıtımının yapıldığına dikkat çekti.
Ticaret Sicil kayıtlarına bakıldığında şirketin büyük ölçekli alımlar yapmış olduğunun anlaşıldığını ifade eden Emir, şu ifadeleri kullandı: “Paramiliter personel ücretinden, silah ve mühimmat bedeline uzanan bu alımlar milyon dolarlara karşılık gelmektedir. Bu bilgilerden de anlaşılacağı üzere, şirketin yaptığını iddia ettiği işler büyük fakat sermayesi buna nazaran çok düşüktür. Bir başvuru üzerine, Milli Savunma Bakanlığı’nın şirkete ‘Denetleme görevimiz yok’ yazısı gönderdiği dile getirilmektedir. Bu açıdan söz konusu şirketi, kamu kurumları arasında sadece Maliye Bakanlığı’nın denetlediği ifade edilmektedir.”
SADAT’ın demirbaş listesinde silah ve mühimmat bulunuyor mu?
Şirketin mali açıdan denetimden geçip geçmediğini soran Emir, Bakan Nebati’ye şu soruları yöneltti: “SADAT AŞ’ye 2013 – 2022 yılları arasında ne kadar vergi tahakkuk ettirilmiştir? İlgili şirket, anılan yıllar arasında kaç adet ve ne kadarlık fatura kesmiştir? Ne kadar gelir vergisi ödemesi yapmıştır? Şirketin demirbaş listesi tarafınızdan kontrol edilmekte midir?
SADAT’ın demirbaş listesinde silah ve mühimmat kaydına rastlanmış mıdır? Bulunuyorsa, şirketin envanterinde hangi silahlardan kaç adet vardır? Şirket bünyesinde kaç personel çalıştırılmaktadır? Bu personeller için 2021 yılında ne kadar SGK primi ödenmiştir? SADAT AŞ’nin kuruluşundan itibaren bugüne kadar herhangi bir ithalat veya ihracat faaliyeti olmuş mudur? Yurt dışındaki gelirlerini beyan edip vergilendirmiş midir?”