Robotik Diz Cerrahisi nedir? Robotik Diz Cerrahisi kimlere uygulanır? teşhis ve tedavisi nasıl yapılır?
Günümüzde diz Protezi ameliyatları giderek artmaktadır. Yaşam süresinin artması, zorlu çalışma koşulları, obezite ve sağlıksız beslenme koşulları diz eklemlerindeki kireçlenmenin artmasına neden olmakta.
Bilgi ve teknolojideki gelişmeler, protezlerin gelişmesi ve uygulamaların artmasını sağlamaktadır. Diz protezlerindeki 10 yıllık sağ kalım yüzde 90’dır.
Diz protezlerinin başarısı diz eklemindeki alingmentinin sağlanması, eklemdeki bağ dengesini sağlanmasına bağlıdır. En çok dizdeki gevşeme, yıpranma, bağ dengesi ve alingmenteki hatalara bağlıdır.
Son yıllarda bunun çözümü için yapılan çalışmalar robotik diz cerrahinin gelişmesinin önünü açmıştır. Robotik diz Cerrahisi 90lı yıllarda beyin tümörlerinde navigasyon olarak kullanılmış, zamanla ortopedide kullanıma girmiştir. İlk sistemler tomoğrafiye ve bu dijitallerin işlenmesine ihtiyaç duymuştur zamanla gelişerek infrared kamera eklem üzerine konumlandırılan reflektörlerle başka prop ile eklem üzerindeki noktalarda gezilerek haritalama yapılır bilgisayar bu dijitalleri üç boyutlu görsellere çevirmektedir.
Bilgisayar üzerinde kemik kesi ve bağ dengesi konuşacak protezin boyutu ve işlem sonrası sanal simülasyonu yapılabilmektedir. Robot destekli olarak cerrahi ile hatalar en aza indirilmektedir.
Robotik cerrahi ile alingment ve bağ dengesi sağlanmakta
Öngörülemeyen hataların önüne geçilmektedir. Robotik cerrahi ile alingment ve bağ dengesi sağlanmaktadır. Fleksiyon ve ekstansiyon gaplari eşit açıkta olup hareketlerin daha rahat olmasını sağlamaktadır.
Robotik diz Cerrahisi ile minimum yumuşak doku diseksiyonu olmaktadır. Konvansiyonel protez uygulamalarına göre daha hızlı yara iyileşmesi daha az ağrı daha çok hasta memnuniyeti sağlamaktadır.