RFID nedir? Çoğumuzun birçok üründe gördüğü bir kavram olan RFID’yi şimdi anlatmaya başlayalım…
Radyo Frekansı (ile) Tanımlama (“Radio Frequency Identification”), bir kısa menzilli iletişim teknolojisidir. RFID terimi, otomatik olarak insanları ve objeleri tanımak için, radyo dalgalarını kullanan çeşitli teknolojileri tanımlamak için kullanılır.
RFID teknolojisi, barkod tanıma sistemlerine benzerdir. Ancak aralarında çeşitli farklar vardır. Bu farklardan biri de, barkod görüş hattına (görüş açısına) (“line-of-sight”) ihtiyaç duyarken, RFID görüş hattına ihtiyaç duymaz. Bir diğer deyişle, radyo dalgalarını kullanarak dilediği yerden işlemleri gerçekleştirir.
Barkod | RFID | |
AVANTAJLAR | 1-) Düşük maliyet 2-) Yaygın kullanım ve Yararlanma 3-) İnsanlar tarafından okunabilme/algılanabilme | 1-) Görüş açısına gereksinimi yok 2-) Daha fazla veri saklayabilir 3-) Taklit edilmesi zor 4-) Otomatik işleme 5-) Kolayca okunabilir/algılanabilir |
DEZAVANTAJLAR | 1-) Görüş açısına gereksinimi var 2-) Limitli veri saklama 3-) Elle yapılma ve 1 birim zaman başına, 1 etiket işleme 4-) Kolayca zarar görebilir (su, çizilme, kir vb…) | 1-) Yüksek maliyet (Düşmesi bekleniyor) 2-) Standartları eksik/yetersiz 3-) Pasif okuma, koşullara bağlı 4-) Zarar görebilir |
RFID, temel olarak bir etiket ve okuyucudan meydana gelir. RFID etiketleri, “Elektronik Ürün Kodu” (EPC) gibi nesne bilgilerini almak, saklamak ve göndermek için programlanabilirler. Ürün üzerine yerleştirilen etiketlerin okuyucu tarafından okunmasıyla tedarik zinciri yönetimi ile ilgili bilgiler otomatik olarak kaydedilebilir veya değiştirilebilir.
RFID etiketi, ayrıntısıyla, radyo frekansı ile yapılan sorguları almaya ve cevaplamaya olanak tanıyan bir silikon yonga, anten ve kaplamadan meydana gelir. Yonga, etiketin üzerinde bulunduğu nesne ile ilgili bilgileri saklar. Anten, radyo frekansı kullanarak nesne bilgilerini okuyucuya iletir. Kaplama ise etiketin bir nesne üzerine yerleştirilebilmesi için yonga ve anteni çevreler.
RFID etiketleri 3 çeşit olabilir: pasif (etkisiz), yarı pasif (yarı etkin-pasif) veya aktif (etkin).
Pasif etiketlerin kendi güç kaynakları yoktur, okuyucunun gücüyle çalışırlar. En ucuz etiket çeşidi olan pasif etiketlerin kendi güç kaynakları yoktur. Bu yüzden okuyucunun gücüyle çalışlar. Buna karşılık, yarı pasif etiketlere, gelen sinyalden güç almaya gerek kalmayacak küçük bir pil eklenmiştir. Daha geniş okunma alanına sahip bu etiketler daha güvenilir oldukları gibi, okuyucuya daha çabuk cevap verebilirler. Aktif etiketler ise, diğer çeşitlerden farklı olarak devrelerini çalıştırmalarına ve cevap sinyali üretmelerine olanak sağlayan kendi güç kaynaklarına sahiptirler. Bu özellikleriyle yüksek performanslıdırlar. Ancak maliyetleri daha yüksektir.
RFID’nin avantajları ve dezavantajları:
Avantajlar | Dezavantajlar |
1-) Aynı anda tanımlama 2-) Sağlam, kabul edilebilir çalışma mesafesi 3-) Görüş açısı gereksinimi yok (otomatik okuma) | 1-) Alternatifleri kadar ucuz değil 2-) Bazı sorunlu durumlar (metal, sıvı, vb.) |
RFID etiketleri ve okuyucular, iletişimi başlatmak/aktif hale getirmek için aynı frekansa ayarlanmalıdır. RFID sistemleri, iletişim kurmak için çeşitli frekansları kullanabilirler. Ancak, radyo dalgalarının farklı frekanslarda farklı çalıştığı ve davrandığı göz ününe alınırsa, belirli RFID sistemi için bir frekans, genelde kendi uygulamasına bağlıdır. Yüksek frekanslı RFID sistemleri ( 850 MHz – 950 MHz ve 2.4 GHz – 2.5 GHz ) “90 feet”den fazla iletme menzili sunarlar.
RFID’nin kullanım alanları: RFID sistemleri, eşsiz bir tanıma sistemi gereksinimi olan herhangi bir yerde kullanılabilir. Örneğin, elbise etiketleri, yiyecek, içecek etiketleri, füzeler, evcil hayvanlar vb… Etiket, bir evcil hayvanın sahibinin ismi ve adresi gibi basit bilgileri de, bir elbisenin temizleme talimatları ve ürün bilgileri gibi kompleks/karmaşık bilgileri de taşıyabilir.
RFID sistemlerine örnekler: Bazı hastanelerde, bir hastanın yerini tesbit etmek ve ilgili yere acilen doktor, hemşire vb. sağlık yetkililerinin erişimini sağlamak için gerçek zamanlı izleme desteği sağlamaktadır. Ek olarak, çeşitli görevler için de kullanılabilir. Pahalı ve önemli hastane cihazlarının takibi, bazı kritik bölgelere erişimin olup olmadığı vb. durumlar söz konusu olabilir.
Bir diğer örnek: RFID tabanlı trafik izleme sistemi sayesinde Orlando/Orange County Karayolu Yetkilileri, yol kenarındaki RFID okuyucularını kullanarak, nakliye arabalarından sinyaller toplayıp, taşıdığı yükün sınırı aşıp aşmadığına bakmaları sağlanmıştır.
Bu örneklerin dışında oldukça fazla alanda örnekler mevcuttur…
Sonuç olarak, RFID’nin gelecekte durumu: Birçok endüstri sektörü yetkililerince, RFID, otomatik tanıma ve veri toplama’da geleceğin öncü teknolojisi olacaktır. En büyük kanıtlanmamış ve beklenen avantajı ise, tüketici mal tedarik etme zinciri’nde olması beklenmektedir; RFID etiketi tüketici ürününe iliştirilecek, bu ürün üretimden perakende satış dükkanına kadar ve aynı şekilde tüketici’nin evine kadar da izlenebilecektir.