Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kırkağaç fayında inceleme başlattı. Hazırladığı rapor sonrası Bakanlık, fay hattının üzerini yerleşime kapatma kararı aldı.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi’nden (DAUM) bir grup deprem uzmanı, Manisa’nın Akhisar ilçesinde, geçen yıl 22 Ocak’ta meydana gelen 5.4 büyüklüğündeki depremin ardından 8 bin deprem üreten Kırkağaç fayında inceleme yaptı.
Uzmanlar, fayın yıkıcı depremlere neden olabileceğini bildirdikleri raporu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sundu. Bunun üzerine fay hattı üzerine yapılaşma yasağı getirildi.
‘BAKANLIKÇA İMAR HARİTALARINA İŞLENDİ’
Fay hattı üzerinde sakınım bandı ile olası bir depremde can ve mal kaybının en aza indirileceğini kaydeden DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Kırkağaç fayı ile üç ay süren bir çalışmamız oldu. Bu çalışmada öncelikle Kırkağaç fayını haritalandırarak, imar haritalarına işledik. Daha sonra bu fay üzerine 10 hendek yeri belirledik. Hendekleri açtığımızda, bu fayın aynı izi kullanarak birden çok deprem ürettiğini tespit ettik.
Geçmişte yıkıcı anlamda en az üç deprem üretmiş. Dolayısıyla bu fay üzerinde belirli bir şekilde sakınım bandı oluşturma gereği doğdu. Bu çalışmayı bitirdikten sonra raporumuzu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduk. O bölge, bakanlık düzeyinde imar haritalarına işlendiği için yapılaşma olanağı kalmadı. Şu anda artık kimse fay üzerinde yapılaşma yapamaz. Böylece ciddi anlamda can ve mal kaybı azalmış oluyor” diye konuştu.
‘GELECEKTE YIKICI DEPREME NEDEN OLMA İHMALİ VAR’
Prof. Dr. Sözbilir, şöyle devam etti: “Bu hat üzerinde geçen yıl 22 Ocak’tan bu yana devam eden bir deprem fırtınası vardı. Yaklaşık 1 yıl sürdü ve 8 binin üzerinde deprem oldu. Bu depremler, Kırkağaç, Gelenbe ve Akhisar fayı üçgeninde gerçekleşti. Dolayısıyla bu faylar birbirini tetikleyecek şekilde deprem üretti. Özellikle Kırkağaç fayında yaptığımız çalışmada, bu fayın geçmişte yüzeye kadar gelerek yıkıcı deprem oluşturmuş ve bunu en az 3 kez yapmış.
Gelecekte de bunu yapma ihtimali var. O nedenle fayın üzerine yapılaşma yasağı getirilerek, yerleşime uygun olmayan zemin sınıfında değerlendirildi. Şu an 5 kilometre uzunluğunda 75 metrelik alan yerleşime kapatıldı.” dedi.