Girişimci Pelin Şenoğlu, “Gelişmekte olan teknoloji sayesinde artması hedeflenen alışveriş artışı markaları mutlu etse de iklim krizi söz konusu olduğunda herkesin elini taşın altına koyması gerektiğine inanıyoruz. E-ticarette kuralları değiştireceğiz” dedi.
Şenoğlu, “Yaşam alanlarını, insan sağlığını, hayvan ve bitkilerin doğal ortamını olumsuz etkileyen bu durum sebebiyle birçok ekolojik, sosyolojik ve ekonomik problem oluşturan, çevre tahribatının endişe verici boyutlara geldiği günümüzde, son yıllarda çevreye verdiği zararlarla gündeme gelen moda endüstrisinin “sürdürülebilir moda” kapsamı içinde değerlendirilen çevre dostu moda anlayışı sıkça birçok tartışmanın konu başlığı duruma geliyor” diye konuştu.
“PANDEMİ SONRASI ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARIMIZ DEĞİŞTİ”
Pandemi ile uzaktan alışveriş ve gereğinden fazla satın alma alışkanlığı önüne geçilemez bir hale geldiğini belirten Şenoğlu, “Bu noktada sorumluluk belki de sadece tüketicide değil aynı zamanda perakende firmalarında da olabilir sorusu akıllara geliyor.
Bu alışverişlerin yüzde 60’a yakını giyim üzerine ve genellikle uzaktan alışveriş yapanların çoğu denemeden aldıkları bu ürünlerin çoğunu uzun süre kullanmıyor ya da istedikleri gibi olmaması durumunda değişim bile yapmaya üşenebiliyor. Peki bu alıp belki de hiç kullanmadan bir kenarda tozlanmaya bıraktığımız tekstil ürünlerinin doğaya ne gibi bir zararı var mı diye düşünüyor muyuz” ifadelerini kullandı.
Sorumluluğun sadece tüketicide değil aynı zamanda da markalarda olması gerektiğini düşünen Şenoğlu, çevre duyarlılığının sadece bireysel değil kitlesel bir sorumluluk olması gerektiğine inandığını söyleyerek, son yıllarda moda sektöründe sıkça başvurduğu teknolojinin bu noktada bir desteği olabileceğini düşünerek evinizden çıkmadan sorumlu bir şekilde alışveriş yapmanıza imkân sunan bir projeye imza atacağını belirtti.
“VR VE AR TEKNOLOJİSİNİ KULLANACAĞIMIZ BİR PROJE GELİŞTİRİYORUZ”
VR ve AR teknolojisini kullanarak bir ayna karşısına geçtiğinizde istediğiniz kıyafetleri üzerinizde denemenize ve aynı zamanda tüm üretim süreçlerine hâkim olabileceğimiz bir proje geliştireceğini söyleyen Şenoğlu, “Bu teknoloji aslında gerçek dünyadaki mağazalara çok yakın bir deneyim sunuyor.
Bu da artık kahvenizi yudumlarken sevdiğiniz mağazalardaki ürünleri daha yakından inceleyerek onları daha detaylı olarak keşfedebilmeniz, çevrimiçi ortamda sosyalleşebilmeniz, kısacası arama kutuları ve sabit resimler tarafından domine edilen e-ticaret sektörünün bir anlamda hayat kazanabilmesi anlamına geliyor. İki yılı aşkın bir süredir gelişmekte olan ve artık test aşamasına gelinmiş olan bu teknoloji yakın bir zamanda bir mikro site olarak karşımıza çıkacak” diye konuştu.
İki yıldır süren Ar-Ge çalışmasını tamamlayan ve gelecek yıl hayata geçirmek için hazırlandığını söyleyen Şenoğlu, böylesi bir teknolojik gücün sadece satışları yükseltmekten ziyade aynı zamanda çevre için de pozitif gelişme anlamına da gelebileceğini vurgulamak niyetinde olduğunu, çok yakında hayata geçmesini planladığı bu projenin detaylarını ilerleyen günlerde duyurmaya hazırlandığını belirtti.