Pandemi dolayısıyla son iki senedir Paskalya etkinlikleri yapılmıyordu ancak kısıtlamaların kaldırılması üzerine iki yıl aradan sonra ilk defa bu yıl Paskalya Bayramı yapılan ayinlerle kutlandı.
Paskalya Bayramı Nedir?
Paskalya, diğer adıyla Kıyam Yortusu ya da Diriliş Pazarı (Diriliş Günü), Hristiyanlar tarafından her sene Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde kutlanan dini bir bayramdır.
İsrailoğulları’nın Mısır’daki kaçışını sembolize eden bu bayramda, Hz.İsa’nın çarmıha gerildikten üç gün sonra dirilişi kutlanır.
Paskalya Bayramı Nasıl Kutlanıyor?
Paskalya’da yapılan ritüellerin başında evlerde paskalya çöreği yapmak, haşlanmış yumurtaları boyamak ve mumlar yakıp dualar okumak gelir.
Mardin’de Paskalya Kutlamaları
Türkiye’de birçok noktada kutlanan Paskalya Bayramı, Mardin’de yaşayan Süryaniler tarafından Kırklar Kilisesi’nde düzenlenen bir ayinle kutlandı.
Mardin-Diyarbakır Metropoliti Saliba Özmen ve Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz’ün yönettiği ayinde koro, Türkçe, Arapça, İbranice ve Süryanice ilahiler söyledi.
Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mahmut Demirtaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“Mardin, huzur kenti. Bu huzurlu kentte tüm Süryani kardeşlerimiz huzur içerisinde bayramlarını yapıyorlar. Hayatlarını idame ettiriyorlar. Bizler zaten kardeş gibiyiz. Bir arada huzur içerisinde yaşıyoruz. Farklı dillerin, dinlerin, kültürlerin huzur içerisinde yaşamış olduğu Mardin’de bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da inşallah bu bayramları huzur içerisinde kutlayacağız. Herkesin Paskalya Bayramı’nı tebrik ediyorum, sağlık, mutluluk ve huzur diliyorum.”
Kutlamalara Mardin’de yaşayan Süryanilerin yanı sıra yerli ve yabancı turistler de büyük ilgi gösterdi.