Ankara’da vatandaşlar, Kreiken Gözlemevi’nde düzenlenen etkinlikte teleskopla parçalı güneş tutulmasını izledi.
2022 yılının önemli gök olaylarından kabul edilen yılın son güneş tutulması, bugün gerçekleşti. Saat 12.40 ile 15.00 arasında meydana gelen tutulmanın, Türkiye’nin birçok şehrinde güneşin yüzde 40’ı ay tarafından örtülmüş şekilde görüldü. Ankara Üniversitesi Kreiken Gözlemevi de güneş tutulmasını gökyüzü tutkunlarına teleskopla izletti.
‘DOĞRUDAN GÜNEŞE BAKILMAMALI’
Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Mesut Yılmaz, güneş tutulmasının aslında her yıl gerçekleşen bir olay olduğunu ancak tutulmanın belirli bölgelerden görülebildiğini ifade ederek, “Bu yıl çok şanslıyız ki, güneş tutulması Türkiye üzerinde gerçekleşiyor. Güneş tutulması, ay diskinin güneşin önüne geçmesiyle oluşur.
Dolayısıyla ay güneşi biraz kapattığı zaman biz buna ‘güneş tutulması’ ismini veriyoruz. Bu aslında ayın gölgesinin dünya üzerine düşmesi demektir. Dolayısıyla bir miktar kararma olur. Ayrıca tutulmanın doğrudan çıplak gözle, teleskopla ya da dürbünle izlemek gözlerde kalıcı bir körlüğe sebebiyet veriyor.
Doğrudan teleskopla güneşe bakılmamalıdır. Bunun için profesyonel birtakım cihazlar, güneş filtreleri var. Rasathanemizde bu tür cihazları kullanarak güvenli bir şekilde güneş tutulmasını izlettirmeye çalışıyoruz” dedi.
‘BİR SONRAKİ TUTULMA 2027 YILINDA’
Yılmaz, bir sonraki tutulmanın 2 Ağustos 2027 yılında gerçekleşeceğini kaydederek, “O tutulma da parçalı tutulma olacak. Bir dahaki tam tutulmanın, güneşin tamamen örtünmesini görmek için 2060 yılını beklememiz gerekiyor. Rasathanemize oldukça ilgi var. Özellikle okullarımızdan öğrenciler çok meraklı bu olay için. Bir dahaki tutulmayı 2027 yılında izleyecekler. Heyecanla bekliyoruz. Halkımız da oldukça yoğun ilgi gösteriyor” diye konuştu.
Öğrenciler de bu ana şahitlik ettiklerini için mutlu olduklarını dile getirdi.