CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde Pandemi etkilerinin araştırılması önerisinde bulundu.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, koronavirüsün neden olduğu pandemi sürecinin çalışma hayatında meydana getirdiği sorunların bir bütün olarak ele alınıp incelenmesi için Meclis Araştırması açılmasını istedi.
Gürer, Meclis Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, üretim, iş güvenliği, işsizlik, çalışan yoksulluğu ve salgın döneminde kamu ve özel sektörde çalışanlarının mağduriyetinin kapsamlı olarak araştırılması gerektiğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2 yıldan fazla bir zamandır dünyayı ve ülkemizi her anlamda olumsuz etkilemeye devam edem korona virüs salgının üretim, istihdam ve genel olarak çalışma hayatında oluşturduğu sorunların belirlenmesi için Meclis Araştırma Önergesi verdi.
ALIM GÜCÜ DARALDI
Ücretler ve istihdam konusunda oluşan sıkıntıların 2022 yılının ilk aylarında belirgin olarak gözlendiğine dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Özellikle akaryakıt, doğal gaz, gıda ürünlerinde yaşanan önemli fiyat artışları gelir gider dengesi bozmuştur. Alım gücü daralan çalışanlar, sürekli iş konusunda da zor bir dönem yaşamaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
ÜNİVERSİTELİ İŞSİZ SAYISI 2 MİLYONU AŞTI
Çalışma çağına gelen nüfusun işgücüne katılım oranınınçalışma çağma gelen kişi sayısının yarısı bile olmadığına değinen Gürer, işsizlik sorununun sürekli artarak devam ettiğini, üniversite mezunu işsiz sayısının ise 2 milyonu aştığını belirtti.
İŞ KAZALARI
Pandemi sürecindeki iş kazalarıyla ilgili değerlendirmede bulunan Gürer, “Ülkemiz hem iş kazası hem de ölümcül iş kazaları da ne acı ki Avrupa’da ilk sıradadır. Türkiye’de her gün dört işçi işçinin cinayeti ile yaşamını yitirmesi ve bu durumun istatistiklere yansıması başlı başına önlem gerektiren bir durumdur. Koronavirüs sürecinde iş sağlığı ve iş güvenliği sorununa yeni boyutlar eklendiği ve toplu çalışma alanlarında sınırlı koruma ile çalışmaya devam edildiği de bir gerçektir” ifadelerini kullandı.
ÇALIŞAN, İŞİNİ KAYBETMEMEK İÇİN HER ŞARTA BOYUN EĞDİ
İşsizliğin erdiği boyutların, çalışma koşulları ne kadar ağır olursa olsun çalışanın işini kaybetmekten korkarak şartlara bakmadan çalışmasına neden olduğunu anlatan Gürer, “İktidarın salgın önlemleri almakta gecikmesi, hazırlıksız yakalanması çalışma yaşamında sorunların ağır yaşanmasına neden olmuştur. Toplumsal korumanın dar ve sabit gelirliler için yeterli olarak sunulduğunu salgın dönemi için söylemek güçtür” dedi.
PANDEMİNİN NEDEN OLDUĞU EKONOMİK BUHRAN
Pandemi etkilerinin ekonomik buhranla buluştuğu bu dönemde çalışanların gösterdiği fedakarlıkla ilgili izlenimlerini de aktaran Gürer, “Emekçilerin sırtına yüklenen ağır yük onların sorunlarının çözümlenmesi gerektiğini bir kez daha açığa çıkarmıştır. Toplumun büyük kesimi borçlanma ile yaşamını sürdürürken vergi adaletsizliği de devam etmektedir. Yoksulluk artarken çalışan yoksulluğu da yaygınlaşmaktadır. En düşük ücret asgari ücret olarak tespit edilirken, asgari ücret günümüzde nerede ise genel ücrete dönüşmüştür. Asgari ücretin açlık sınırı altında olması çalışanların yaşadığı sorunların göstergesidir” diye konuştu.
ÇALIŞMA YAŞAMI HER YÖNÜYLE İNCELENMELİ
Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde özetle şu ifadelere yer verdi:
“Genel olarak çalışma yaşamı her yönüyle bütün sorunlar ele alınarak incelenmeye değerdir.
Üretim, iş güvenliği, işsizlik, çalışan yoksulluğu, salgın döneminde kamu ve özel sektörde çalışanlarının mağduriyeti kapsamlı olarak araştırılmalı ve taraflarla görüşerek çözümler geliştirilmelidir. Salgın döneminde oluşan sorunlar başta olmak üzere çalışma yaşamını bir bütün olarak değerlendirip bu bağlamda çözüm odaklı yaklaşımlara yönelerek yapılacak düzenlemeler sayesinde her kesim için gelecek açısından önemli yansımalar olacaktır…”