Tarsus’ta yapımı yüzde 99 tamamlanan Pamukluk Barajı’nda Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla ilk su tutma işlemi başladı
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, sabah saatlerinde Tarsus’a geldi. Pamukluk Barajı’nın ilk su tutma programına katılan Bakan Pakdemirli’ye, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Devlet Su İşleri Genel Müdürü Kaya Yıldız, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, AK Parti Milletvekili Ali Cumhur Taşkın, MHP milletvekilleri Baki Şimşek ve Olcay Kılavuz eşlik etti.
Pamukluk Barajı’nı havadan inceleyip, ardından su tutma programına katılan Bakan Pakdemirli, vinç kumandası aracılığıyla beton bloğu indirdi. Su verilmesinin ardından dualar okundu. Daha sonra konuşan Bakan Pakdemirli, “Pamukluk Barajı‘nın ilk su tutma işlemini hep birlikte sizlerin huzurunda biraz önce gerçekleştirdik. Pamukluk Barajı, bölgede hasretle beklenen bir proje. Bugün itibarıyla bakarsak Silvan Barajı, Türkiye’nin çok büyük barajlarından bir tanesidir. Pamukluk Barajı’nın neredeyse Silvan Barajı’na yaklaşık bir gövde dolgusu vardır. Sadece barajın gövde maliyeti 500 milyon lira olmakla beraber toplam barajın sulama ve diğer ekipmanlarıyla beraber yapılmasıyla 2,5 milyar liralık toplam bir harcamayı kapsayan büyük bir projedir” dedi.
‘180 BİN DEKAR ALAN SULANACAK’
Barajın yaklaşık 280 milyon metreküp depolama hacmi olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, “Barajla içme suyu, sulama ve enerji faydalarının yanı sıra 180 bin dekar alan sulanacak, 130 milyon metreküp içme suyu temin edilecek. Yıllık 80 gigavatsaat enerji üretecek, yani aşağı yukarı kurulu kapasitesi 18 megavatlık bir kurulu kapasiteye sahip. Bölgeye tarım alanında çok büyük faydası olacak barajımız, önemli bir alanı sulamakla beraber bu alanın da kabaca büyüklüğünü şöyle ifade edebilirim; 25 bin futbol sahasını suluyor olacak ve sulamanın da tabii ki 160 bin dekarı içinde inşaat çalışmaları devam ediyor. Burada da mümkün mertebe bütçe imkanları doğrultusunda da arkadaşlarımıza da sulama faydasının bir an evvel hayata geçmesi için de gerekli talimatları verdim” diye konuştu.
Pakdemirli, barajın ekonomiye katkısının yıllık 500 milyon lira olacağını belirterek, şunları kaydetti:
“Bu baraj yaklaşık 17 bin kişiye istihdam sağlayacak. Dekarda da 3 bin lira minimum zirai gelir artışı, yani şöyle söyleyeyim; dün burada buğday, arpa ve hububat ekilip dikilirken yarın ve bugünden itibaren artık dünya coğrafyasında ne yetişiyorsa, Akdeniz coğrafyası, ikliminin de verdiği avantajlarla tropik bitkilere kadar her şeyi yapmak mümkün olacak. Bölgede bir değil, senelik iki ürün alınacak. Sera yetiştiriciliğinden tutun tropik bitkilere, avokadosuna kadar muzuna kadar her şeyi yetiştirmek artık mümkün olacak. Tarımsal üretimde büyük artış ve büyük bereket yaşanacak.”
Bakan Pakdemirli konuşmasının ardından programlarını sürdürmek üzere Silifke ilçesine geçti.
‘MERSİN SEKTÖR BULUŞMASI TOPLANTISINA KATILDI’
Mersin ve ilçelerinde çeşitli etkinliklere katılan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, öğleden sonra Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda ticaret, sanayi, borsa ve bakliyat sektörünün temsilcileriyle buluştu. Pakdemirli, daha sonra Mersin Ticaret Odası Meclis Üyeleri, Mersin Ticaret Borsası Üyeleri ve bakliyatçılar ile toplantıda bir araya geldi. Buradan AKİB Toplantı Salonu’na geçen Pakdemirli, basına kapalı gerçekleşen Yaş Sebze Meyve İhracatçıları İle İstişare Toplantısı’na katıldı. Daha sonra IPARD II 10. Başvuru Çağrı Dönemi Temsili Çek Töreni’ne de katılan Pakdemirli, projesi kabul olan 33 girişimciye başarılar diledi. Etkinliğin ardından salonun girişinde kurulan stantları gezen Bakan Pakdemirli, tanıtımı yapılan yöresel ve coğrafi işaret tescilli ürünlerin tadına baktı, ürünlerle ilgili bilgi aldı.
Programının devamında AKİB’de balıkçılar, üreticiler ve üretici temsilcileriyle sektör buluşması toplantısında bir araya gelen Pakdemirli, buradaki konuşmasında, illerde en önemli programlarının üretici, yetiştirici ve besicilerle buluşup, onların sorunlarını dinlemek olduğunu söyledi.
Küresel belirsizliğin tarım sektörünü de olumsuz etkilediğini vurgulayan Bakan Pakdemirli, bunun emtia fiyatları kadar gıda fiyatlarını da artırdığını söyledi. Toplantıda kuraklığın olumsuzluklarına değinen Bakan Pakdemirli, şöyle konuştu:
“Aşırı sıcaklık zararına karşı da TARSİM’i özellikle kapsam altına aldık. Hububat ve baklagillerde dönümünde 100 liraya varan bir desteğe kadar çıktık. Tarımsal kredilerin borç ertelemelerine mümkün mertebe yapma cihetine gittik. Tabi her şeyden önemlisi bugün sabahtan beri yapmış olduğumuz toplantıların ekseriyetinde konular dönüyor, dolaşıyor ve suya bağlanıyor. Su hepimiz için çok önemli olduğu kadar bizim sektörümüz için son derece önemli, tarımın paydaşları için önemli. Dünyadaki tatlı su kaynaklarının yüzde 70’ini tarım kullandığına göre bu konuda çabayı ve gayreti mutlaka devam ettiriyor olmamız lazım.
Özellikle tabii ki bütün artan emtia fiyatlarıyla beraber hem besicimiz hem de süt üreticimiz ister istemez bu işlerden de etkilendi. Bunların minimuma indirme gayreti içerisinde Toprak Mahsulleri Ofisi, yem ham maddesi satışına temmuz ayında başladı. Eylülde 800 bin ton hububat sattık, ekimde de yine 900 bin ton hububat satıyor olacağız. Bu satışlar elbette piyasa fiyatlarından değil, üreticilerimizi destekleyecek, bugünkü piyasa fiyatlarının çok altında koşullarla üreticilerimizi bir destekleme cihetine gidiyoruz.”