Gündemde kokain ticareti varken Dünyanın en büyük kokain ticareti yapılan ülkesi Kolombiya’nın uyuşturucu tarihinden bahsetmek isterim. Kolombiya ve Kokain deyince Pablo Escobar’ı anmadan olmaz.
Geçtiğimiz aylarda Kolombiya limanında Türkiye’ye gönderilmek üzere 5 ton kokain ele geçirildi. Ardından geçtiğimiz pazar Sedat Peker 7. videosunda eski başbakan Binali Yıldırım’ın oğlunun yeni uyuşturucu ticareti güzergahı belirlemek için Venezüella’ya gittiğini söyledi. Aynı gün Binali Yıldırım’dan yalanlama geldi.
Gündemde kokain ticareti varken Dünyanın en büyük kokain ticareti yapılan ülkesi Kolombiya’nın uyuşturucu tarihinden bahsetmek isterim. Kolombiya ve Kokain deyince Pablo Escobar‘ı anmadan olmaz. Pablo Escobar Kolombiya’nın ve Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük uyuşturucu baronudur. 1967-1993 yılları arası faal olmuş ve öldüğünde 30 milyar dolarlık servetiyle Dünyanın en zengin 7. kişisi konumundaydı.
Pablo ilk yıllarında rakip uyuşturucu kartellerini öldürmüş ve uyuşturucu ticareti konusunda tekelleşmiştir ve Medellin kartelini kurmuştur. Uyuşturucu ticaretinden gelen paranın bir kısmıyla halk için tesisler yaptırmış ve fakirlere yardım etmiştir. Devletin gözünde azılı bir suçlu olmasına karşın halkın gözünde yaptığı yardımlardan ötürü aziz olmuştur.
Öyle ki halķ yeni doğan çocuklarına Pablo adını vermiştir. Pablo Escobar siyasete de girmiş ve parlementer seçilerek Kolombiya parlemantosuna girmiştir. İşlerinin en iyi gittiği dönemde ABD’ye kokain satmış ve ayda 70-80 ton ticareti yapmıştır. Her suçlunun kaderi gibi hapis yatmış 1993 de firari iken polisle girdiği çatışmada öldürülmüştür. Geçen yıl başrolde Penelope Cruz ve Javier Bardem’in oynadığı Loving Pablo ( Escobar’ı Sevmek ) isimli filmi izlemiştim. Meraklılar filmi izleyebilir.
Günümüzde Kolombiya’da kokain ticareti yine üst düzeyde. Çiftçiler çok fakir oldukları için kokain tarımı yapıyorlar. Çünkü kırsal kesimden tarım ürünlerinin satıldığı pazarlara gidecek ne doğru dürüst bir yol var nede çiftçilerin tarım ürünlerini pazara taşıyacakları bir araçları. Uyuşturucu kartelleri ise çiftçinin tarlasında ektiği kokaini gelip direk onlardan alıyorlar. Fakirlik ve karteller tarafından öldürülme korkusu Kolombiya’lı fakir fukara çiftçiyi mecburen kokain üretmesine neden oluyor. Kolombiya devleti de bu konuda masum değil. Birtakım devlet yetkililerinin de uyuşturucu ticaretine karıştığı ifade ediliyor.
Türkiye Avrupa’nın Çöplüğü mü?
Günümüzde ithal edilen plastik atıklar 2004 senesine göre 96 kat artmış durumda. Avrupa’da atık ayrıştırma işi yüksek bir bilinçle yapılıyor. Orada ki vatandaşlar cam atıklarını ayrı, plastik atıklarını ayrı, organik atıklarını ayrı geri dönüşüm kutularına atılıyor. Avrupalılar böyle yaparak kendi ülkelerinin çevrelerini korumuş oluyorlar. Türkiye’de ise bu düzeyde bir çevre bilinci gelişmemiş vaziyette.
Daha da kötüsü biz Avrupa’nın çöpe attığı plastik atıkları ithal ediyoruz. Dünyanın bir bölgesi korunurken başka bir bölgesinin doğası bozuluyor. Son açıklanan verilere göre Türkiye’nin yıllık plastik atık ithalatı 650 bin ton. Bu rakamları duyunca insan sormadan edemiyor. Türkiye Avrupa’nın çöplüğü mü?