Bu hafta, izlediğimiz bir çok yapımın canlı yayının yönetmenliğini yapan başarılı yönetmen olan Özlem Kayhan ile Kültür Sanat röportajı ile birlikteyiz.
Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?
Ben Özlem Kayhan 1984 Mersin doğumluyum. Liseyi Mersin Anadolu İletişim Lisesinde üniversiteyi Niğde Radyo Televizyon Programcılığında okudum.
Yönetmenlik çocukluk hayaliniz miydi? Yoksa aklınızda başka bir meslek var mıydı?
Yönetmenlik değil medya sektörü bile aklımda yoktu. Normalde basketbol oynayan biriydim. Ama seçmelerde bir kaza geçirdim. Bacağımda lif koptu ve basketbol hayatım böylelikle bitti. Lisede okurken medya ve kamera çekimi çok ilgimi çekti. Lisede Mersin’de düzenlenen fotoğraf yarışmasında birinci oldum. Sonrasında lisede ilkokul dergisini çıkardım, böylelikle basını medyayı sevdim.
Yönetmenlik serüveniniz nasıl başladı? Hangi yapımlarda görev aldınız?
Yönetmenliğe üniversite staj ile başladım. Son sınıfta stajımı Arena programında yaptım. Uğur Dündar’ın yanında staj yapmak benim için muhteşem bir şeydi. 2 aylık staj sonunda Uğur ağabeyin kal demesi ile Kanal D’de ilk asistanlığıma başladım. Uğur ağabeyin her alanı denememi söylemişti. Arena programında hem gizli kamera hem de normal muhabirlik yaptım. Sonra montaj öğrendim.
Tabi o zamanlar bu kadar dijital değildi post montaj dediğimiz montaj sistemini kullanıyorduk. Bu departmanların hepsinde asistanlık yaptım ve sonra da yönetmen asistanlığını denedim. Çok sevdim benim işim buydu karar verdim ve yönetmen oldum bu alanda ilerledim. Arena programında sonra Kanal D’de Şeffaf Oda, Star TV’de Mesut Yar ile Uyan Türkiye, Elidor Miss Turkey Güzellik Yarışması, Star Ana Haber , Heycanlı (magazin programı), yine Star TV’de Bugün Sabah Haberleri , Atv’de Uyuma Türkiye, Sen Olsaydın Ne yapardın? Öğle kuşağı, Haber 24, uzun metraj bir film ve daha hatırlayamadığım bir çok projeye dahil oldum.
Bir canlı yayın ekibinde nasıl bir ekip düzeni kurgulanıyor? Kaç kişilik bir ekip çalışıyor?
TV kanallarında canlı yayın ekibi, teknik ekip ve yapım ekibi olarak ikiye ayrılır. Yapım ekibinde programın türüne göre değişir. Yani haber de ayrıdır, talk show da ayrıdır, yarışma programlarında farklıdır, ama teknik ekip en az 10 kişilik olur. Eğer ki 3 kameralık bir iş ise bu söylediklerim geçerli oluyor.
Canlı yayın yönetmekle, kurgulanmış bir oyunu yönetmek arasında ne gibi farklar var?
Canlı yayın yönetmek benim en sevdiğim iştir. Evet, riskli, her şey anlık ama ben o heyecanı seviyorum herhalde. Paket programı ile canlı yayın arasındaki en büyük fark birinin tekrarı var diğerinde tekrar gibi bir şansınız yok.
Bir yönetmen olarak, beraber çalıştığınız çok fazla insan oluyor. İletişim kurarken nelere dikkat ediyorsunuz?
En önemli şey saygı ve ben oldum dememek. Bizim meslekte ve birçok meslekte de böyle olduğunu düşünüyorum asla tamam ben her şeyi öğrendim diyemezsiniz. Meslekte sizden eskilere saygısızlık yapamazsınız en azından ben buna hep dikkat ettim benim için önemli.
Yakın gelecekte yer alacağınız yeni yapımlar var mı?
Evet, düşündüğüm ve görüşme halinde olduğum projeler var.
Medya sektörüyle ilgilenenler için tavsiyeleriniz nelerdir?
Teoriden çok pratiğe biraz daha önem verin ve çok çalışın yaptığınız her işi titizlikle yapın.