Özgüven sahibi çocuk yetiştirmek için çelişkili ve tutarsız davranışlardan sakının. Öğüt vermeyin. Çocuklarınıza zaman tanıyın. Göz teması kurarak onunla bağınızı güçlendirin.
Anne, Baba, Anne ile Baba arasındaki ilişki. Bu üçüncü ebeveyn çok etkilidir. (Byron Norton)
Özgüven, bir başkası için anlam ifade etmeyecek kadar özneldir ve çocuğunuzun yaşamı boyunca tüm en kıymetli hazinesidir. ”Anne babalar çocuklarını koşullu sevebilir ama çocuklar her zaman sizi koşulsuz sever”.
Anne baba olarak ilişkinizde birbirini seven ve saygı duyan, birbirilerinizin isteklerinin farkında olan bir çift iseniz çocuğunuz da o derece olumlu etkilenecektir. Çocuğunuzun yanında asla tartışmayın, kavga etmeyin, birbirinize kötü söz ve hakarette bulunmayın. Çocuklar çoğu kez anne babalarının anlaşmazlıklarında kendilerini suçlarlar. Kendilerini sebep görmeye başlayarak kendi iç dünyalarında mutsuz olurlar. Çocuğa kendi işini kendisinin yapması için fırsat tanımalısınız, kendi başına yapabileceği işleri anne baba onun yerine yapmamalıdır. İşini bitirmesi konusunda motive edebilir, destek olabilirsiniz, en doğru modeli onun için oluşturabilirsiniz.
Aile içinde haftalık oluşturabileceğiniz, kişisel bulduğunuz problemleri, aile içi başa çıkamadığınız sorunları, iyi-kötü olayları, sizleri sevindiren ve üzen olayları konuşup paylaşabildiğiniz düzenli toplantılar yapabilirsiniz. Anne babanın çalışmadığı hafta sonları ve en özel bulduğunuz tatil günleri seçebilirsiniz. Pazar akşamları rutin haline getirebilirsiniz. Bu toplantılar aile içi uyumu, sevgiyi, bağlılığı ve huzurlu birlikteliği geliştirecektir.
Toplantı günlerinizi özel bir aile buluşması gibi düşünürsek çocuğunuz için bu özel anda en sihirli sözcüğü seçmelisiniz.
SEN NE DÜŞÜNÜYORSUN? Cümlesi çocuklarımız için bir sihirli sözcük gibidir, ona ulaşmak ve onu dinlemek için açılmış bir kapıdır
Çocuklar iyi ya da kötü, başarılı ya da başarısız olduğuna inandığı duygulara anne babanın verdiği tepkiye bakarak karar verir ve karakterleri şekillenirler. Kullandığımız kelimeler çocuklarımızın geçmiş hanesinde büyük kayıtlara sahip olmaktadır. Suçlamalar yâda fazla verilen övgüler ona zarar verecektir. Onun için zaman ayırın. Unutmayın ki çocuklarınız sizi temsil ediyor ve onların aynasısınız. Hepiniz annelik ve babalık karnesi için tüm yaşamınız boyunca onun hayatının en iyi gelişimi için çalışıyorsunuz. Belki de en çok gündelik hayatta dile getirdiğimiz gibi annelik babalık bir zanaat ve çok meşakkatli bir iş. Unutmayın ki çocuklarımız birer kendine özgü birey. Onu tanıyorsunuz çünkü içinizdeki çocuğa duyduğunuz şefkati ve sevgiyi ona veriyorsunuz.
Çocuğunuzla konuşurken kendi çocukluğunuza yolculuk edip size gösterilen davranışları görüyor kabul ediyor ya da yapılan hatalarla yüzleşiyorsunuz. İçiniz rahat olsun hepiniz iyi çocuklarsınız. Anne babalarımızı seçemiyoruz belki çocukluğunuzda şiddete, aşağılanmaya, dışlanmaya uğradınız ama artık bu duygularla yüzleşerek ve kendinizin farkında olarak kendinize olan özsaygınızı geliştirebilirsiniz. Uzman desteği alarak ruhunuzdaki sizi alıkoyan olumsuz kodları değiştirebilir özgürleşebilirsiniz.
Çocuklarınıza öğrettiniz her deneyimde ona olumlu geri bildirimler ile yüreklendirin
Çocuğunuzdan istek ve beklentilerinizi ya da istemediğiniz şeyleri söylerken sık olumlu içtenlikle davranarak anlatın. Çelişkili ve tutarsız davranışlardan sakının. Öğüt vermeyin. Çocuklarınıza zaman tanıyın kendini tanımasına ve hatalarını tanımasına ve bu hatalardan kazanımlarını görmesine izin verin, kontrolcü bir tutum sergilemek yerine gözlemci olup yanındayım senin alanında ihtiyacın olduğunda buradayım duygusunu yaratın. Göz teması kurarak onunla bağınızı güçlendirin.
İşte o zaman göreceksiniz, kendine güvenen mutlu bir çocuğu…”