CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de yaptığı konuşmada şekerde “ Büyük oyun”a dikkat çekti. Gürer: “Özelleştirilen Şeker fabrikaları kamulaştırılmalıdır” dedi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Meclis’te yaptığı konuşmada, karaborsaya düşen şekerdeki fiyat artışının nedeninin, şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve siyasi iktidarın işbilmezliğiolduğunu söyledi.
Şeker fiyatlarındaki artışın, şekerden üretilen tüm ürünlerin fiyatını da etkilediğini söyleyen Ö. Fethi Gürer, özelleştirilen şeker fabrikalarının kamulaştırılması halinde şekerde gelecekte daha derin oluşacak sorunların önüne geçilebileceğine dikkat çekti.
ŞEKER NEDEN BU KADAR ZAMLANDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de söz olarak, son günlerde fiyatı en çok artan ürünler arasında yer alan şekerin neden bu kadar zamlandığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
STRATEJİK BİR ÜRÜN OLMASINA RAĞMEN FABRİKALARI SATTILAR
Şekerde gelinen son noktanın, ülkemizde tarımda yaşanan sorunları somut örneği olduğuna vurgu yapan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, şeker pancarı stratejik bir ürün olmasına rağmen şeker fabrikalarının satıldığını anımsattı.
FABRİKA 420 LİRAYA ALDIĞI PANCARIN KÜSPESİNİ 600 LİRAYA SATTI
CHP’nin, şeker fabrikalarının satılmaması için fabrika önlerinde gösteri yaptıklarını ve miting düzenlediklerini anımsatan Gürer, geçen yıl taban fiyatı 420 lira olarak belirlenen şeker pancarının küspesini özel fabrikaların çiftçiye 600 liradan sattığını hatırlattı.
Şekerpancarından şeker, melas, alkol ve küspe elde edindiğine değinen CHP Milletvekili Gürer, geçen yıl kasımda şeker fiyatlarına yüzde 25 zam gelirken bu yıl şekerin karaborsacılığının başladığını ifade etti.
ŞEKERDE ARZ AÇIĞI VAR MI ?
Ülkemizde 21 üründe arz açığının olmasına rağmen şekerde arz açığının olmadığını, geçen yıl 19,5 milyon ton şeker pancarı yetiştirildiğini belirten Gürer, geçen yıl 2 milyon 700 şeker üretildiğini, bir önceki yıl 3 milyon ton üretim yapıldığı bir kısmının ise ihraç edildiğini söyledi.
ÖZEL FABRİKALAR KAMU FABRİKALARINI ZORLUYOR
Şekerin karaborsaya düşmesinin nedenlerine dair görüşlerini açıklayan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buradaki olay, özel şeker fabrikalarının kamu fabrikalarını zorlayarak şekerin fiyatını bu önümüzdeki dönem alacakları şeker pancarı ürünün olası taban fiyatı ile oluşacak maliyetine bugünden taşımak” ifadelerini kullandı.
HANİ ŞEKER UCUZLAYACAKTI?
AKP Grup Başkanvekilinin özelleştirme sürecinde “Şeker fabrikaları özelleştirildiğinde rekabet artacak, fabrikalardan işçi çıkarılmayacak, bunun yansıması olarak şeker ucuzlayacak” şeklindeki sözlerini anımsatan CHP’li vekil Gürer, “Ama öyle olmadığını gördük. Çünkü şeker fabrikaları konum olarak diğer fabrikalardan farklı yönü şu: Bulunduğu bölgeye göre üretimin maliyeti farklılaşır, üretimin maliyetinin farklılaşması yanında kendine göre şartlar da oluşturur.Tek tek değil bütünü kamuda olması ile maliyet dengesi de oluşur ” diye konuştu.
225 LİRALIK BİR TORBA ŞEKER 800 LİRAYA ÇIKTI
TÜRKŞEKER’in kilosunu 10 liraya çektiği şekerin, özel sektör fabrikalarında daha yüksek fiyatla satıldığını anlatan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bir yıl öncesi 50 kiloluk torbası 225 lira olan şeker, TÜRKŞEKER’de 570 liraya, özel sektörde ise 700-800 liraya gelmiş durumdadır. İşte iş bilmezliğin yarattığı sonuçlardan biri de budur. Stratejik bir ürün olan şeker pancarıyla ilgili yanlış planlama, öngörü şekeri de karaborsaya düşürmüştür, olan vatandaşa olmaktadır, tüketici bu konuda mağduriyet yaşamaktadır” şeklinde konuştu.
ÇAYKUR ÖRNEĞİ…
ÇAYKUR eliyle satışı gerçekleştirilen çayda, bir yıldır devlet desteği nedeniyle fazla fiyat artışı olmadığını söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Yüzde 6’lık bir zam yaptı ama şeker gibi, vatandaşı mağdur edecek bir artışı getirmedi. Yani bir yerde, şeker pancarı fabrikaları devlette olsaydı sübvanse edilecek, fiyatlar bu kadar artmayacaktı. Nasıl ki yurt dışından buğdayın tonu 6.700 liradan alınıp kendi sanayicimize 3.250’den veriliyorsa şeker pancarında da bu destek sağlanacaktı ve şekerde karaborsa noktasında satışlar olmayacaktı” dedi.
ŞEKER 84 MİLYON İNSANI DOĞRUDAN İLGİLENDİRİYOR
Şeker pancarından elde edilen şekerin fiyatının artmasının şekerden elde edilen tüm ürünlerin fiyatlarının artmasına neden olacağına da vurgu yapan Gürer, “84 milyon insanı doğrudan ilgilendiren şeker pancarının üretiminden elde edilen ürünlerin bugün için geldiği fiyatlar yarın için kaygı vericidir. Söylendiği gibi ne şekerin fiyatı ucuzlamış ne rekabet şartları oluşmuş ne de orada çalışanların işten çıkarılması engellenmiştir. Ayrıca, şeker fabrikalarındaki geçici ve mevsimlik işçiler de hâlen kadro alamamış, mağduriyetleri devam etmektedir. Tarımda yanlış politikalar ne yazık ki tüm hepimize yani tüketici olan her yurttaşa yansımaktadır” diye konuştu.
FABRİKALAR KAMULAŞTIRILMALI
Özelleştirilen şeker fabrikalarının kamulaştırılması halinde şekerdeki bu sıkıntılardan geriye dönüşün sağlanabileceğine vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “En azından şekerin stratejik bir ürün olarak geleceğe taşınması sağlanır…” ifadelerin kullandı.