Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz disleksi, kişinin normal bir zekaya sahip olmasına rağmen; okuma, yazma ve dil becerilerinde problem yaşamasına sebep olan bir özel öğrenme güçlüğüdür.
Disleksisi olan bir kişi sesleri tanıdığı halde harf ve kelime ilişkilerini öğrenmekte zorluk yaşar. Genellikle okuma bozukluğu şeklinde kendisini gösterir. Bunun yanında beynin dili işleyen bölgelerini etkileyebilir. Disleksi olan kişiler, normal bir zeka seviyesine sahiptir. Disleksili çocukların bir çoğu özel bir eğitim programı ile okulda gayet başarılı olurlar. Bu sürece olumlu katkı sağlayan en önemli şeylerden biri de duygusal destektir.
Disleksi, çok yönlü bir öğrenme güçlüğüdür. Kendi arasında 6 farklı tipi mevcuttur. Erken belirti olarak çocukluk çağını gösterebiliriz. Geçmişte disleksisi olan ailelerin çocukları da izlem altında olmalıdır. Ailede disleksi öyküsünün yanı sıra, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı, hamilelikte fetüsün gelişimini etkileyecek nikotin, alkol, ilaç veya enfeksiyona maruz kalma sebebi ile disleksi riski yükselebilir.
Disleksinin kişiden kişiye farklılık gösteren belirtilerine bakacak olursak;
- Konuşmada gecikme,
- Yeni kelime öğrenmede yavaşlama,
- Kelimeleri telaffuz ederken ses sırasında karışıklık,
- Kelimeleri ayırt etmede zorluk,
- Harflerin, sayıların ve renklerin isimlerini hatırlamada güçlük çekme örneklerini verebiliriz.
Disleksinin tedavisi için altta yatan beyin anormalliklerini düzeltmenin bir yolu yoktur. Maalesef disleksi yaşam boyu sürecek olan bir sorundur. Ancak kişinin kendisine uygun tedaviyi belirlemek için yapılacak erken değerlendirme başarıyı arttıracaktır.
Bir okuma uzmanı ile yapılacak özel dersler, disleksi olan kişiler için faydalı olabilir. Ciddi bir okuma engeli varsa özel derslerin sıklığı arttırılabilir. Çocuğun ekran süresini düzenleyip okumaya daha fazla yönlendirmek gerekir.
Benzer öğrenme güçlüğü yaşayan çocuklar ve aileleri iletişim halinde olup bir destek grubuna katılabilirler. Aynı zamanda duygusal destek de disleksi ile başa çıkmada çok etkili olacaktır.