İzmir’in Bornova ilçesindeki Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri kardeş okullarında eğitim gören özel öğrencilerle birlikte kuş yuvaları hazırlayıp ağaçlara astı.
Atölyede birlikte tahta kesip boyayan öğrenciler, üretime katılmanın mutluluğunu yaşadı.
Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Mobilya İç Mekan Tasarımı Bölümü ile Şehit Hüseyin Dalkılıç Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürlüğü arasında kardeş okul etkinliği yapıldı. Lise öğrencileri atölyede öğrendikleri teknikleri zihinsel engelli öğrencilere öğreterek birlikte kuş yuvası hazırladı. Üretime katılan öğrenciler yaptıkları kuş yuvalarını okul bahçesindeki ağaçlara birlikte astı.
Bornova Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Zülküf Yıldız, iki okul arasındaki kardeşliğin her iki öğrenci grubuna da önemli katkı sağladığını belirterek, “Bu belki de dünyanın en anlamlı kardeşliği. Öğrencilerimiz birbirleriyle kaynaşmış oluyor.
Burada ahşap ve geri dönüşüm malzemeleri kullanarak kuş yuvası hazırlıyoruz. Yuvaları birlikte boyayıp, birlikte montaj yaptılar. Her iki öğrenci de zevk aldı. Güzel bir sinerji oluşturdular” dedi. Meslek lisesi olarak bu çalışmayı sürdürmek istediklerini anlatan Yıldız, moda tasarım öğrencilerinin hazırladığı perde ve farklı tekstil malzemeleri ile kardeş okula destek olmak istediklerini söyledi.
Yıldız, “Bizim öğrencilerimiz kendi öğrendiklerini başka birine anlatırken yaşayarak bilgileri pekiştirmiş oluyor. Diğer öğrenci de bunu yapabilme kabiliyetini gösterdiği için muazzam bir özgüven oluşuyor. İş birliğinin devamı gelecek. İmkanlar ölçüsünde kardeş okulumuza giderek onarım tamirat yapacağız. Tüm destekleri kardeş okulumuza vereceğiz. Bunun da örnek olmasını istiyoruz. En anlamlı kardeşlik bu olsa gerek” diye konuştu.
‘ÖĞRENCİLERİMİZİN ÖZGÜVENLERİ GELİŞİYOR’
Şehit Hüseyin Dalkılıç Özel Eğitim Uygulama Okulu Müdürü İsmail Çelik de ev sahiplikleri için kardeş okul yöneticilerine teşekkür ederek, “Özel gereksinimli öğrencilerimizin de üretime katkıda bulunabileceklerini göstermeyi amaçladık. Bunu başarabildiklerini gördük. Farklı bir eğitim ortamında farklı bir işle meşgul olmaları da onların uyum sağlayabildiğinin kanıtı oldu.
Böylece öğrencilerimizin özgüvenleri gelişiyor. Okulda aldıkları eğitim öz bakımlarına yönelik eğitimler. Kısmen akademik olarak da alıyorlar ama bu tip eğitimlere katılmaları üretimin içinde olabileceklerini ortaya koyuyor. Bu farkındalığı göstermeye çalışmaları onlar için büyük cesaret.” dedi.
’ONLARLA DAHA EĞLENCELİ OLDU’
Özel öğrencilerden Aslan Baran (18) “Kuş yuvası yaparken çok mutlu oldum. En çok boyamayı sevdim. Kesme işi biraz zordu” dedi. Mobilya İç Mekan Tasarımı Bölümü 11’inci sınıf öğrencisi İrem Nurkaya (16) da “Misafirlerimizin hepsi çok tatlılardı. Birlikte engelleri aşmak bizim için de güzeldi. Beraber çalıştık. Mutluluk verici. Normalde kendimiz çalışıyoruz. Onlarla daha eğlenceli oldu” dedi.