Oyun Terapisi Nedir? Hangi Problemlerin Çözümünde Kullanılır?
Freud, Erikson ve Jung gibi araştırmacılar çocuklarla ilgilenmeye başladıkları zaman Oyun Terapisi başladı. 2.5-12 yaş aralığındaki çocuklar için kullanılan terapidir.
Bu terapi sürecinde yargılanmadan doğrudan kabul edilen çocuk, kendi problemlerini, duygu ve düşüncelerini ortaya koyarak kendini tamamen ifade edebilmektedir. Yönlendirilmiş ve yönlendirilmemiş olarak iki çeşit oyun terapisi bulunmaktadır. Yönlendirilmiş oyun terapisi ile çocuğa direktif verilerek oyun oynaması sağlanır.
Çocuk merkezli oyun terapisi olarak bilinen yönlendirilmemiş oyun terapisinde ise oyunun kaptanı çocuktur. Oyun Terapisi çocuklarla oyun oynamak mı? Tabii ki değil. Daha ziyade psikoterapötik bir müdahele ve bu müdahale o kadar güçlü ki, 6 ile 8 seansta çocukların yıllar yılı taşıdıkları yükleri onların sırtından alabilirsiniz.
Terapide sizin uymanız gereken belirli prensipler vardır. Çocuğun sessiz kalma hakkı vardır. Oyun odasındaki hiçbir şeyle oynamama hakkı vardır. Peki çocuk iyileşir mi? Evet. Çünkü çocuğun oyun odasında bir hakkı var. Çocuk diyorsa ki: “Bu bir dinazor.”, Ben de diyorum ki: “Aa öylemi? Ne kadar güzel bir dinazor.” ve çocuk da “Evet bir dinazor.” diyor. Yani çocuğun karar verme hakkı var. Terapistin de Oyun Terapisi’nde çocuğa en fazla saygıyı göstermesi gerekir.
Terapiyi yönlendiren çocuktur, terapist değildir. Oyun Terapisi çocuklarla oyun oynamak değildir. Aynı zamanda oyun odasında mekanik oyuncaklar da yok. Bilgisayar oyunları, pille çalışan oyuncaklar yok; basit, yalın oyuncaklar var. Çocuklarla belli şekillerde çalışma biçimimiz var.
OYUN TERAPİLERİNİ sıralarsak, Adlerian Terapisi, Bilişsel Davranışçı Terapisi, Çocuk Merkezli Terapi, Deneyimsel Terapi, Filial Terapi Gelişimsel Oyun Terapisi, Kukla Terapisi, Kum Terapisi, Psikodinamik Terapisi yer alır.
OYUN TERAPİSİ KONU ALANLARI
Özgüven eksikliği Kaygı Korku Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu Uyku bozukluğu Kardeş kıskançlığı Kayıp ve yas Okuma bozuklukları Konuşma bozuklukları Nedeni olmayan baş ve karın ağrısı Boşanma sonrası sorunlar Uygun olmayan davranış sergileme Aile içi şiddet İstismar/İhmal Oyun, kendisini ifade etmenin en doğal aracı olduğu için çocuk gerginlik, hayal kırıklığı, güvensizlik, saldırganlık, korku, kafa karışıklığı ve şaşkınlık gibi birikmiş duygularını oyun yoluyla dışarı aktarma fırsatı bulur.
Çocuğun oyun yoluyla dışarı aktarmasıyla bu duygular açığa çıkar; çocuk bunlarla yüzleşir, bunları denetlemeyi öğrenir ve bunlardan uzaklaşır. Duygusal bir rahatlamaya kavuştuğunda, çocuk kendisi olma, kendisini düşünme, kendi kararlarını verme, psikolojik olgunlaşma ve böylelikle kendiliğini fark etme için gereken gücü hissetmeye başlar. Yönlendirici olmayan terapinin dayandığı iki temel varsayım vardır.
Bireyin sorunlarını kendi kendine tatmin edici şekilde çözebilecek yeterliğe sahip olduğudur. Bireyin sahip olduğu büyüme isteğidir ve bu istek sayesinde çocukça tavırlar terk edilip daha olgun tavırlar tercih edilir. Çocuk her seansta hangi konuyu getireceğine kendisi karar verir. Terapistin görevi ise, çocuğu takip etmek, yönlendirmemek ve çocuğun kendi yaşadıklarını, duygularını ve kaynaklarını fark edebilmesi için yansıtmaktır.
https://www.oyunterapileri.org http://www.theraplayturkiye.org http://www.turkiyeoyunterapileri.com bağlantıları ile daha fazla oyun terapisi uygulamalarına erişebilirsiniz.