28 Nisan 2026, Salı
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Bilim & Teknoloji - Ortaokul öğrencilerinden ‘zorbalığa karşı dijital kalkan’

Ortaokul öğrencilerinden ‘zorbalığa karşı dijital kalkan’

Haberton - Haberton
1 Nisan 2026
- Bilim & Teknoloji
Okuma Süresi:3 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Samsun’da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu’nun (TÜBİTAK) sergisine katılan 8’inci sınıf öğrencileri Selin Birinci ve Selime Akılmak, akran zorbalığına karşı dijital kalkan projesiyle, yapay zeka ve web destekli anonim bildirim ve akran dayanışma sistemi geliştirdi.

Birinci, “Susan değil konuşan, paylaşmayan değil paylaşan öğrenciler hedefledik ve bu hedefleri de okul iklimine yerleştirmek istedik” dedi.

Giresun Dereli Yıldız Ortaokulu 8’inci sınıf öğrencileri Selin Birinci ve Selime Akılmak, zorbalığa karşı dijital kalkan projeleriyle TÜBİTAK sergisine katıldı. Proje, okul güvenliğini artırmayı ve öğrenciler arasındaki dayanışma kültürünü dijital dünyaya taşımayı amaçlıyor. Geliştirilen zorbalığa karşı dijital kalkan projesi, yapay zeka destekli bir anonim bildirim sistemi ve web 2.0 tabanlı bir akran dayanışma ağından oluşuyor. Sistem sayesinde öğrenciler, maruz kaldıkları veya tanık oldukları zorbalık vakalarını kimliklerini açıklamadan bildirebiliyor.

Proje ile ortaokullarda zorbalık mağduriyetinin azaltılması ve güvenli bir okul ikliminin oluşturulması hedefleniyor.

Sessiz Kalan Çocukların Arkasında Durmak İstedik

Okullarda ve televizyonda gördükleri akran zorbalıklarına karşı bu projeyi yapmaya karar verdiklerini belirten Selin Birinci, “Sessiz kalan çocukların veya konuşmak isteyip konuşamayan çocukların bir teknoloji sayesinde, bir yapay zeka sayesinde arkasında durmak amacıyla aklımıza geldi. Arkadaşım Selime Akılmak ile birlikte bu projeyi düşündük. Bu zorbalığa karşı, acaba nasıl bir tür çözüm yapacağız diye düşündük. Günümüz yapay zeka teknolojisi sayesinde ve bundan da yardım alarak bu projeyi yapay zekayla birlikte yapmaya karar verdik. Tabii ki biz bu projeyi yaparken öğrencinin gizliliğine de dikkat ettik. Çünkü çoğu öğrenciler konuştukları zaman korkarlar, cesaret edemezler. Bu da öğrencinin daha fazla zorbalık görmesine ve ciddi sorunlara yol açıyor” diye konuştu.

Bildirim Sayısı 5’Ten 14’E Yükseldi

Hazırladıkları formlar aracılığıyla tüm sınıflardan gelen verileri yapay zeka ile analiz ettiklerini belirten Birinci, “Okuldaki tüm öğrencilere bu proje için hazırladığımız sorunları onlara sorduk ve yapay zeka ile analiz ettik. Kritik durumlar vardı, düşük riskler vardı, takip edilmesi gerekenler vardı. Biz bunu yapay zeka ile sınıflandırdık. Kritik durumlar anında rehberlik servisine iletilirken, oluşturulan dijital pano üzerinden de öğrenciler birbirlerine moral ve destek mesajları gönderdi. Bu siteyi kullanan öğrenciler sadece zorbalıklarını değil, desteklerini de paylaştılar. Desteklerini paylaşmalarından ziyade ‘Yanındayım, arkandayım, başarabilirsin’ gibi şeyler söylediler. Sonuç olarak biz ayda 5 adet bildirim alırken, 8 haftalık süreçte bu sayı 14’e çıktı. Susan değil konuşan, paylaşmayan değil, paylaşan öğrenciler hedefledik ve bu hedefleri de okul iklimine yerleştirmek istedik” ifadelerini kullandı.

Zorbalık Karşısında Dayanışma Gösteren Nesil Hedefliyoruz

Projedeki hedeflerini anlatan danışman öğretmen Mehmet Yolalan ise “Dayanışma kültürünü, dijital çağda yeniden canlandırarak, geçmişin birbirine sahip çıkma değerini okullara taşıyor ve zorbalık karşısında sessiz kalan değil, dayanışma gösteren bir nesil hedefliyoruz. Araştırmamızda karma yöntem ve ön test, son test kontrol gruplu yarı deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma grubumuz Dereli Yıldız Ortaokulu’ndan 30 öğrencidir” dedi.

Etiketler: ÖğretmenOkulSamsunTeknolojiTürkiyeYapay Zeka
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Yol olmayan eve çelik tel üzerinde tehlikeli yolculuk

Sonraki Haber

İzmir’de ekmekten sonra ulaşıma da zam geldi!

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

DERİNGÖZ ile deniz mayınları başarıyla tespit edildi
Bilim & Teknoloji

DERİNGÖZ ile deniz mayınları başarıyla tespit edildi

27 Nisan 2026
Kayıp veya çalınan telefon kapalıyken konumu bulunabilir mi?
Bilim & Teknoloji

Kayıp veya çalınan telefon kapalıyken konumu bulunabilir mi?

27 Nisan 2026
Telefon neden yavaşlar? Hızlandırmanın 5 yolu
Bilim & Teknoloji

Telefon neden yavaşlar? Hızlandırmanın 5 yolu

27 Nisan 2026
Discord dedektifleri Anthropic’in Mythos’una yetkisiz erişim sağladı
Bilim & Teknoloji

Discord dedektifleri Anthropic’in Mythos’una yetkisiz erişim sağladı

26 Nisan 2026
Ping-Pong robotu Ace, seni alt edebilir
Bilim & Teknoloji

Ping-Pong robotu Ace, seni alt edebilir

26 Nisan 2026
'Çaylak takım', robot yarışmasında Türkiye 2'ncisi oldu
Bilim & Teknoloji

‘Çaylak takım’, robot yarışmasında Türkiye 2’ncisi oldu

25 Nisan 2026
Sonraki Haber
İzmir'de toplu ulaşım ve ekmek zamlandı

İzmir'de ekmekten sonra ulaşıma da zam geldi!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanır. Yorum verilerinizin nasıl işlendiğini öğrenin.

En Güncel Haberler

Kayseri'de iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı
Yerel Haberler

Kayseri’de iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

28 Nisan 2026
İstanbul Boğazı'nda gemi karaya oturdu - 1
Yerel Haberler

İstanbul Boğazı’nda gemi karaya oturdu – 1

28 Nisan 2026
Mersin'de denizde 2 erkek cesedi bulundu
Yerel Haberler

Mersin’de denizde 2 erkek cesedi bulundu

28 Nisan 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Emekli öğretmen, eşini öldürüp intihar etti

27 Nisan 2026
Yaşam

Bodrum’da göçmen kaçakçılığı operasyonu: 4 tutuklama

27 Nisan 2026
Yaşam

Sulama kanalına düşüp, ağlara dolanan karaca kurtarıldı; o anlar kamerada

27 Nisan 2026
Yaşam

Balıkçılar oltadaki balık ile yunusu etraflarında yüzdürdü; o anlar kamerada

27 Nisan 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Adana'da baba tartıştığı kızını bıçakla yaraladı

Adana’da baba tartıştığı kızını bıçakla yaraladı

- Haberton
27 Nisan 2026

Adana’nın Kozan ilçesinde baba Y.K., tartıştığı kızı S.K.’yı (35), bıçaklayarak yaraladı. Kaçan şüphelinin yakalanması için çalışma başlatıldı. Olay, saat 19.30...

Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlamalı? Doğru yöntem nasıl uygulanır?

Mars’ı dünyalaştırmak (Terraforming) bilimsel olarak mümkün mü?

Kiralar yeniden yükselişte: Büyük şehirlerde son durum

Yapay zeka iş dünyasında ne tür değişiklikler getiriyor?

Güncel Haber

Kayseri'de iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

Kayseri’de iki otomobil çarpıştı: 4 yaralı

28 Nisan 2026
İstanbul Boğazı'nda gemi karaya oturdu - 1

İstanbul Boğazı’nda gemi karaya oturdu – 1

28 Nisan 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton