Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den orman yangınlarına mücadeleye iklim değişikliği ayarı…
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, orman yangınlarının çıkış yerleri ve zamanının iklim değişimine bağlı olarak değiştiğini belirterek, yangınlarla mücadeleyi bu gerçeği göz önünde bulundurarak güncellediklerini belirtti.
Bakan Kirişçi, 2021-2022 yıllara arasında ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi kapsamında 195 bin 627 hektar alanda çalışma yapıldığını açıkladı.
BAKAN KİRİŞÇİ’YE ORMAN YANGINLARIYLA MLÜCADELE SORUSU
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, orman yangınlarına karşı alınan tedbirler, küresel ısınmadan kaynaklanan yangınlarla ilgili alınan önlemler konusunda Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından yanıtlanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde şu soruları yöneltti:
“2021 ve 2022 yılı Ağustos ayın kadar geçen sürede alımı yapılan orman muhafaza memuru sayısı kaçtır?
Bakanlıkta halen görev yapmakta olan orman muhafaza memuru sayısı kaçtır?
Orman alanına göre bir memur için sorumluluk alanı ne kadar alandır?
2021 ve 2022 yılında mevcut ormanların geliştirilmesi ve verimliliğin arttırılması ile uygun arazilere kurulan yeni orman sayısı kaçtır?
Mevcutta kişi ya da kurum adına oluşturulan özel orman sayısı kaçtır?
Küresel ısınma etkisi ile değişen iklim sel süreçlerin orman yangınlarında artırıcı bir neden olarak değerlendirmek olası mıdır?
Bu yönde bir araştırma yapılmış mıdır?
Bakanlık yangınlara karşı Büyük Şehir Belediyeleri ile koordineli yangına karşı mücadelede halihazırda işbirliği komitesi gibi bir oluşum sağlamış mıdır?”
1500 ORMAN MUHAFAZA MEMURU ALINDI
CHP Niğde Milletvekili Gürer’in önergesini yanıtlayan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) emrinde istihdam edilmek üzere 1.500 orman muhafaza memurunun istihdam süreci devam ettiğini, evrak teslim süreci tamamlanan 1.132’sinin göreve başlatıldığını açıkladı.
Bakan Kirişçi, Türkiye genelinde 2021-2022 yılları arasında ağaçlandırma, erozyonla mücadele ve bozuk orman alanlarının iyileştirilmesi çalışmaları kapsamında yaklaşık 195 bin 627 hektar alanda çalışma yapıldığını belirtti.
KURESEL ISINMANIN ORMAN YANGINLARIYLA MÜCADELE ETKİLERİ
Küresel ısınma ile birlikte meydana gelen, iklim değişikliğinin etkilerinin Ülkemizde orman yangım rejimini de etkilediğini kaydeden Bakan Kirişçi, “Yangınların çıkış yerleri ve çıkış zamanları iklim değişimine bağlı olarak değişiklik göstermiştir. Bakanlığımız da orman yangınlarıyla mücadele organizasyonunu, bu gerçeği göz önünde bulundurarak iklim değişimine uyum sağlayacak bir şekilde güncellemektedir” dedi.
Orman yangınlarıyla mücadelede kurum dışı görüşlerin alınmasına yönelik 13 Ekim 2021 tarihinde “İklim Değişikliği Sürecinde Orman Yangınları Çalıştayı” düzenlendiğini hatırlatan Bakan Kirişçi çalıştayda alınan kararların uygulamaya geçildiğini de belirtti.
Her yıl mart ayı sonuna kadar “Orman Yangınlarının Önlenmesi ve Söndürülmesinde Görevlilerin Görecekleri İşler Hakkmdaki Yönetmelik” gereğince İllerde Vali, İlçelerde Kaymakamların ve yerel yönetimler başkanlığınca kurulan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonunun toplandığını belirten Bakan Kirişçi, bu toplantıda alınan kararların ilgili kuruluşlara tebliğ edilerek, olası yangınlarda katkılarının planlandığını da sözlerine ekledi.
CHP milletvekili Ömer Fethi Gurer Bakan yanıtları soru içeriğine yada sorulan soruya göre değil istediği maddeye göre yanıt olarak veriliyor.Bu nedenle veriler,bilgiler, rakamsal olarak var da sonuç çok belli değil.Binlerce metrekarede orman ağaçlandırmasından söz eden bakan bu dikilen kaç ağaç yaşıyor Ya da ikinci kez aynı yerde ağaç dikildi bu konuya değinmiyor.Yangınlar için neden 20 yıl önlem alınmadı? Benzer çok sayıda soru boşlukta duruyor” diye konuştu.