Önemli olan eğitici mi? Eğitilen mi? Bence günümüzde bu sorgulanmalı. İdeal eğitimci, lider nasıl olmalı? Paraya, kadına, kumara, lükse, gösterişe düşkün mü, değil mi?
Bir toplum neden çürür? Kuşkusuz ahlaki değerlerini yitirmişse ve cahil bırakılmışsa tabii ki. Grigori Spiridonoviç Petrov (1866, Sankt-Peterburg – 1925, Paris), Rus hatip, gazeteci, yazar. 20. yüzyıl başında Rusya’nın en tanınmış papazlarından, en çok okunan halk yazarlarından biri olan ve yazmış olduğu “Beyaz Zambaklar Ülkesi” adlı kitabından bazı alıntılar sunacağım:
1800’li yıllarda Çar 1. Aleksandır döneminde Fin kültürünü yükseltmek isteyenlerin başına Yohan Vilhelm Snelman gelmişti. Snelman 12 Mayıs 1806’da Stokholm’da doğmuş, 04 Temmuz 1881’de Danskarbi’de ölmüştür. Finlandiya her zaman aç gözlü komşuları Rusya ve İsveç tarafından işgal edilme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.
Halkına ise Snelman şunları söylemiştir: “Bizim küçük ulusumuz, ancak kendi büyük komşularından daha yüksek bir uygarlığa ulaştığı zaman bu tehlike atlatılmış olacaktır. ”Snelman birkaç genç öğretmen, avukat ve memurla birlikte kitlelere ulaşmış onları eğitmiştir. Aydın olmanın modaya uymak olmadığı, sorumlu olduğunuz ulus sizi; pahalı ve lüks giyinme, pahalı otomobillere binme, iyi bir maaşla yan gelip yatmanın olmadığı halkına karşı sorumlu olduğunu her gittiği yere anlatıp dururlar. Yani tam bir eğitim seferberliği.
Yanındaki arkadaşlarına işçilere, köylülere daha rahat bir hayat için neler yapılabileceğini anlatın der bu seferberlikte. Düşünüyorum da memleketimizde Snelman gibi düşünen, eğitimcileri eğiten, onları topluma karşı seferlendiren kaç felsefeci, aydın vardır?