Neden kendini geliştirmek istiyorsun? Belki yeni şeyler öğrenmek, kötü alışkanlıkları değiştirmek, daha üretken olmak, duygusal dengeyi bulmak veya ilişkilerini geliştirmek istiyorsun?
Özgüven yeteneklerini geliştirmeye karar vermek, senin kendini daha fazla güvende hissetmene olanak sağlar. Belirli bir hedefe ulaştığında, yaşamının belirli bir kısmını geliştirdiğinde bunun sonucu olarak kendin hakkında iyi şeyler düşünür ve hissedersin. Hayatındaki kendine güvenmediğin alanlarını geliştirmeye çalışıp ve bu şekilde devam edersen kendine olan güvenini de artırmayı başaracaksın.
Çağımız, iletişimin bombardımanı altında, hızlı bir değişim yaşamaktadır. Bu değişim insanı yalnızlaştırarak kendini değerli hissettirecek duygu düşünceleri zayıflatıp, bilinçte yeri kolay doldurulamayacak boşluklar yaratmaktadır.
Birey, gelenekçi eğitim yaklaşımlarıyla, sınırları belirsiz medyatik öğretilerin arasında rol karmaşası yaşayarak, bilişsel ve duygusal çatışmalara düşmektedir. İçine düştüğü bu sarmalın baskından kurtulmak için doyumu ya ihtiyacından fazla tüketerek ya da kendini önemli hissettirecek, gücü ile orantısız yarışmaların içine dalarak kurtulmaya çalışmaktadır. Bu çaba çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlandığında daha yoğun bir engellenme duygusu ve çatışmalar yaşa- maktadır.
İçine düştüğü bilişsel çatışma sonucu ortaya çıkan aşırı kaygı ve gerilimden kurtulmak için savunma mekanizmaları geliştirmektedir. Kişinin kendini geliştirme de en çok ilgili olduğu özellik ise başarı güdüsü olmuştur. Yeteneklerini geliştirmeye karar vermek, senin kendini daha fazla güvende hissetmene olanak sağlar. Belirli bir hedefe ulaştığında, yaşamının belirli bir kısmını geliştirdiğinde bunun sonucu olarak kendin hakkında iyi şeyler düşünür ve hissedersin. Hayatındaki kendine güvenmediğin alanlarını geliştirmeye çalışıp ve bu şekilde devam edersen kendine olan güvenini de artırmayı başaracaksın.
Ödeyeceğimiz bedelleri seçme özgürlüğümüz vardır. Şikâyet ettiğin bir şeyi değiştirmek istiyor ama değiştiremiyorsan bedel ödemek istemiyorsundur. Kendisine saygı duymayan ya da yeterince saygılı davranmayan insanların, ortak bir özelliği de hayallerini sürekli ertelemeleridir. Çünkü hayallerini gerçekleştirmek için harcayacakları zaman ve gayret, başkalarının hayalleri için ayrılmıştır! Eğer siz de hayallerinizi sürekli erteliyorsanız kendinize karşı saygılı olup olmadığınız üzerine daha fazla düşünmelisiniz. Bir insan, kendisine yeterince saygı duymuyorsa, kendisini yapmak istemediği şeyler yaparken bulabilir! Çünkü başkalarının isteklerini yerine getirmeye veya başkaları tarafından onaylanmaya ihtiyacı vardır! Siz de sürekli kendinizi yapmak istemediğiniz şeyleri yaparken buluyorsanız, bu durumun nedenleri hakkında bir kere daha düşünün.
Değersizlik duygularını içselleştiren kişi diğer herkesten kendini eksik hisseder. Hayatının her alanında sorunlar yaşamasına neden olur. Her zaman kendini değersiz ve yetersiz hissedecek bir neden bulurlar ve her zaman mutsuzdurlar. Bazıları bu duyguyu bastırarak göz ardı eder. Bu duyguya sahip kişiler ne kadar başarılı olurlarsa olsunlar, ne kadar çok şeye maddi manevi sahip olurlarsa olsunlar yine de sürekli bir eksiklik, yetersizlik, boşluk hissederler. Sorunun bilinçdışı nedenleri anlaşılıp temizlenmedikçe normalleşemezler.
Bu kişilerin diğer özellikleri:
Kendi kendini sürekli eleştirir, olumlu taraflarını önemsizleştirip olumsuz taraflarını abartır. Kedine karşı hiç hoşgörüsü yoktur. Sürekli olumsuzluğa odaklanır. Kendi iç dünyasında hissettiği negatif duyguları dışa da yansıtır. Hayal kırıklığı ve başarısız olma korkusunu yoğun yaşar, umutsuzdur. Bazı küçük başarısızlıklarını tüm hayatına yayar ve geneller. İlişkilerinde tutarsızdırlar. Kendini güçlü hissettiğinde sosyal ortamlara girer, eksik hissettiğin de insanlardan kaçınır. Hedefi yoktur ya da gerçekleştiremeyeceği kaygısı yüksektir. Sahip olduklarına değil, olmadıklarına odaklanır.
Pişmanlık ve çaresizlik duyguları fazladır. Öz saygıyı artırmak için çeşitli yöntemler mevcuttur. Bunlar arasında; kendinizi değerli hissetmek, kendinizi değerli ve önemli kılmak için pozitif düşünceleri desteklemek, sizi önemsiz hissettiren davranışları ortadan kaldırmak, pozitif bir kendilik algısı geliştirmek, başarılarınızı ve başarısızlıklarınızı kabullenmek, kendinizi sevmek ve kendinize olumlu geri bildirimler vermek gibi. Affetmeyi öğrenmek, kişinin kendisini geliştirmesi, öz saygı kazanması ve hayatta ilerleyebilmesi için en iyi yollardan birisidir. Diğerlerini affetmeyi öğrendikçe, hayatınızda gerçekleşen olaylarla veya insanlarla olan etkileşimlerinizde özgüveninizin arttığına şahit olursunuz. Affederseniz, kazanırsınız!
Beğenilmeden ya da değer verilmeden sevilmek çocuklaştırır insanı, ama değer verildiğini hissetmeden beğenilmek de düş kırıklığına uğratır.
Kendine Saygı Christophe Andre