5 Ağustos 2026, Çarşamba
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Politika - Ömer Bolat, Türkiye-Suriye Jetco İmza Töreni’ne katıldı

Ömer Bolat, Türkiye-Suriye Jetco İmza Töreni’ne katıldı

Haberton - Haberton
7 Nisan 2026
- Politika
Okuma Süresi:6 dakikalık okuma
A A
0
Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Suriye arasında düzenlenen Jetco İmza Töreni'ne katıldı.

İmza töreninin ardından konuşma yapan Bakan Bolat, "Suriyeli mevkidaşlarımızla serbest ticaret anlaşması da dahil olmak üzere 3,7 milyar dolara geçen yıl ulaşan ikili ticaretimizi önce 5 milyar dolara daha sonra da 10 milyar dolar hedefine ulaştıracak her türlü çözümleri ve mekanizmaları ele aldık. Özellikle tekstil, tarım, gıda, makine gibi stratejik sektörlerde işbirliğimizi derinleştirme kararı alırken tarımsal ticarette de öngörülebilirliği sağlamak adına düzenleyici çerçeveler konusunda karşılıklı bilgi paylaşımı yapma hususunda mutabık kaldık. " dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Suriye Sanayi ve Ekonomi Bakanı Nidal El-Şaar ile görüşmelerinin ardından Suriye Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi 1. Dönem Toplantısı’na katıldı. İki bakan arasında Ürün Güvenliği ve Denetimi, Teknik Düzenlemeler, Standardizasyon, Uygunluk ve Metroloji alanlarında işbirliği anlaşması imzalandı. Türkiye-Suriye Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesi 1. Dönem Toplantısı Mutabakat Zaptı imza töreninden basın açıklaması yapıldı.

İkili Ticaretimizi 10 Milyar Dolar Hedefine Ulaştıracak Çözümleri Ele Aldık

Toplantıya Bakan Bolat'ın yanı sıra Suriye Sanayi ve Ekonomi Bakanı Nidal El-Şaar, Suriye-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hüssam Tatari, Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanı Mahsum Altunkaya, Deik Başkanı Nail Olpak ve davetliler katıldı. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Bugün Türkiye ve Suriye arasındaki ekonomik ve ticaret ilişkilerinde tarihi bir dönüm noktasına hep birlikte şahitlik ediyoruz. 5 Ağustos 2025 tarihinde Ankara'da temelini attığımız imzaladığımız Türkiye-Suriye Yüksek Düzeyli Ekonomik ve Ticaret Komitesi kısa adıyla Jetco'nun ilk oturumunu İstanbul'da bugün büyük bir başarı ve karşılıklı güven ikliminde tamamlamış bulunuyoruz. Az önce mevkidaşım Doktor Nidal El-Şaar ile birlikte imzaladığımız protokol sadece teknik bir metin değil, iki komşu ve kardeş ülke arasındaki ekonomik entegrasyonun, bölgesel kalkınmanın ve yeniden inşa sürecinin kapsamlı yol haritasıdır. Bu süreç ülkelerimiz arasındaki köklü tarihi bağları ve kardeşlik dayanışmasını temsil eden samimi bir işbirliği ruhuyla yürütülmektedir. Görüşmelerimizde ikili ticaretimizi her iki ulusun karşılıklı yararına olacak şekilde dengeli ve sürdürülebilir bir hacme ulaştırma konusundaki kararlılığımızı teyit ettik. Suriyeli mevkidaşlarımızla serbest ticaret anlaşması da dahil olmak üzere 3,7 milyar dolara geçen yıl ulaşan ikili ticaretimizi önce 5 milyar dolara daha sonra da 10 milyar dolar hedefine ulaştıracak her türlü çözümleri ve mekanizmaları ele aldık. Özellikle tekstil, tarım, gıda, makine gibi stratejik sektörlerde işbirliğimizi derinleştirme kararı alırken tarımsal ticarette de öngörülebilirliği sağlamak adına düzenleyici çerçeveler konusunda karşılıklı bilgi paylaşımı yapma hususunda mutabık kaldık. Ayrıca bu toplantı marjında düzenlenecek Türkiye-Suriye İş ve Yatırım Forumu ile öğleden sonra başlayacak her iki ülkenin öncü şirketlerini ve yatırımcılarını bir araya getirecek olmaktan da büyük bir memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Yakın İşbirliği İçinde Olacağız

Bakan Bolat, "Bölgemizin ve dünyanın son zamanlarda yaşadığı sıkıntılar, sıcak savaşlar herkesin malumudur. Biz Ticaret Bakanlığı olarak Türkiye'nin büyümesinde ve kalkınmasında başat rol oynayan dış ticaretimizin kesintisiz ve birden çok alternatifle gerçekleşmesine büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda Sayın mevkidaşımla gerçekleştirdiğim görüşmelerin önemli maddelerinden biri de gümrük kapılarımız oldu. Gümrük kapılarımızın tam kapasiteyle çalışması, lojistik hatların kesintisiz işlemesi, bölgesel tedarik zincirinin istikrarı için hayati önem taşımaktadır. İçinde bulunduğumuz bu bölgedeki Körfez bölgesindeki savaş şartlarında Ortadoğu ve Körfez ülkelerinin tedarik ihtiyaçlarının kesintisiz ve acil olarak karşılanabilmesi noktasında Türkiye, Suriye, Ürdün, Suudi Arabistan'ın Irak'ın içinde yer aldığı transit koridorlarının hızlı bir şekilde, etkin bir şekilde işlemesi büyük bir önem taşımaktadır. Gerek Türkiye üzerinden Suriye'ye, oradan Ürdün ve Suudi Arabistan'a gerekse Türkiye, Suriye, Irak, Suudi Arabistan'a yönelik ulaşım koridorları, transit ticaret koridorlarının etkin ve hızlı çalışmasına iki taraf hükümetleri olarak büyük bir önem veriyoruz. Ayrıca Ticaret Bakanlığımız ile Suriye Genel Sınır ve Gümrük Bakanlığı arasında ortak Gümrük Komitesi kurulmasına yönelik anlaşmayı imzalamıştık. 27 Mart'ta Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle Türkiye tarafında onay sürecini tamamladık. Böylece gümrük geçişlerinin tam operasyonel hale gelmesi, aktarma gerekliliklerinin azaltılması ve doğrudan teslimat mekanizmalarının geliştirilmesi konularında yakın işbirliği içinde olacağız" dedi.

Türk Bankalarının Suriye'de Varlık Göstermesi İlişkilerimizi Güçlendirecektir

Bakan Bolat, “Suriye'nin birlik ve bütünlüğünü sağlaması, ekonomik toparlanma sürecini hızlandırması ve yeniden inşa süreci Türk iş dünyası açısından da en öncelikli gündem maddelerinden biridir. Türk müteahhitlik firmalarının sahip oldukları küresel tecrübe, teknik kapasite, altyapı, konu, enerji ve ulaşım projelerinde aktif olarak Suriye'nin yeniden inşa sürecinde kullanılması konusunda da tam bir mutabakat sağladık. Gerek müteahhitlik gerekse teknik müşavirlik hizmetlerinde işbirliğimizi artıracak bir mutabakat zaptını da yakın gelecekte Türkiye ve Suriye arasında imzalamayı ümit ediyoruz. Kısa sürede Suriye tarafının yatırım iklimini iyileştirme, idari prosedürleri basitleştirme yönünde attıkları olumlu ve başarılı adımları da takdir ediyoruz, memnuniyetle karşılıyoruz.

Son olarak işbirliğimizi petrol ve doğalgaz çıkarımı alanında enerjide, madencilikte, Türkiye-Suriye Dostluk Üniversitesi'nin kurulması çabasıyla eğitimde ve sağlık işbirliği gibi geniş alanlara yaymaya hazırız. Suriye'deki elektrik şebekelerinin yeniden inşası, entegrasyonu, yenilenebilir enerji yatırımları ve gübre üretimi için kritik olan fosfat gibi kritik minerallerin aranması konularında ortak projeler geliştireceğiz. Suriye'nin küresel finans sistemine yeniden entegrasyonu ve ödeme altyapılarının güçlendirilmesi yönündeki çabalarını içtenlikle destekliyoruz ve bu konuda Suriye Merkez Bankası ile Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Bddk gibi kurumlar arasındaki işbirliği giderek hızlanmaktadır.

Aramızda bulunan Suriye Merkez Bankası Başkanlığında her iki kuruluşumuzun yetkilileriyle görüşmeleri bugün yarın yapılacaktır. Türk bankalarının Suriye'de varlık göstermesinin yatırım ilişkilerimizi ve ticaret ilişkilerimizi daha da güçlendireceğine inanıyoruz. Bugün imzaladığımız Jetco birinci toplantı protokolü ilişkilerimizin ticaret alanında kurumsal bir zemine oturduğunun ilanıdır. Bir sonraki Jetco toplantısını inşallah Şam'da gerçekleştirmek üzere değerli mevkidaşımla sözleştik" dedi.

Etiketler: AnkaraEkonomiİstanbulSavaşSuriyeTarımTürkiye
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

İstanbul Havalimanı’nda 37,7 metrelik heykelin açılışı yapıldı

Sonraki Haber

İstanbul trafiğini rahatlatmayı hedefleyen ‘TRALICO’ geliştirildi

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Bakan Ersoy: Kütüphaneleri üretim ve fırsat merkezlerine dönüştürüyoruz
Politika

Bakan Ersoy: Kütüphaneleri üretim ve fırsat merkezlerine dönüştürüyoruz

4 Ağustos 2026
Kurtulmuş, 'Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi'ni imzaladı
Politika

Kurtulmuş, ‘Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünleşmenin Güçlendirilmesine Dair Kanun Teklifi’ni imzaladı

4 Ağustos 2026
Tuncer Bakırhan'dan 'çerçeve yasa' çağrısı: "Tarihi adımları hukuka bağlama zamanı"
Politika

Tuncer Bakırhan’dan ‘çerçeve yasa’ çağrısı: “Tarihi adımları hukuka bağlama zamanı”

4 Ağustos 2026
Ümit Özdağ, cezaevindeki Sinem Dedetaş ile Oğuzhan Uğur'u ziyaret etti
Politika

Ümit Özdağ, cezaevindeki Sinem Dedetaş ile Oğuzhan Uğur’u ziyaret etti

4 Ağustos 2026
Bakan Kurum: Üniversiteler olmazsa COP31'de süreklilik sağlayamayız
Politika

Bakan Kurum: Üniversiteler olmazsa COP31’de süreklilik sağlayamayız

4 Ağustos 2026
İletişim Başkanı Duran: Öncelik, terörün tamamen sona ermesidir
Politika

İletişim Başkanı Duran: Öncelik, terörün tamamen sona ermesidir

4 Ağustos 2026
Sonraki Haber
İstanbul trafiğini rahatlatmayı hedefleyen 'TRALICO' geliştirildi

İstanbul trafiğini rahatlatmayı hedefleyen 'TRALICO' geliştirildi

En Güncel Haberler

Batman’da minibüs şarampole devrildi: 5 yaralı
Yerel Haberler

Batman’da minibüs şarampole devrildi: 5 yaralı

5 Ağustos 2026
Özgür Özel'in dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderildi
Yerel Haberler

Özgür Özel’in dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderildi

4 Ağustos 2026
Manisa’da yumurta üretim tesisinde yangın
Yerel Haberler

Manisa’da yumurta üretim tesisinde yangın

4 Ağustos 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Srebrenitsa’dan yola çıkan ‘Filistin Konvoyu’ Konya’da

4 Ağustos 2026
Yaşam

Muğla’da yangından etkilenen üreticiler için hasar tespit çalışmaları sürüyor

4 Ağustos 2026
Yaşam

Diyarbakır’da iki aile arasında arazi anlaşmazlığı kavgası: 7 yaralı

4 Ağustos 2026
Yaşam

Vücutlarında 1 kilo 392 gram metamfetamin taşıyan 4 şüpheli tutuklandı

4 Ağustos 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Kayseri'de motosiklet devrildi: 2 yaralı

Kayseri’de motosiklet devrildi: 2 yaralı

- Haberton
4 Ağustos 2026

Kayseri’de motosikletin devrildiği kazada sürücü ve yolcu yaralandı. Kaza, akşam saatlerinde Kocasinan ilçesi Şeker Mahallesi Bekir Yıldız Bulvarı’nda meydana geldi....

Yapay zekâ dolandırıcılığı nedir? Sesinizi ve görüntünüzü kopyalayarak hedef alabiliyorlar

İnsanlar neden giderek daha unutkan oluyor? Günlük alışkanlıklar hafızayı sessizce zayıflatıyor

Sürekli terleme hangi hastalıkların habercisi olabilir?

Kelebekler gerçekten sadece 1 gün mü yaşıyor? Yıllardır doğru sanılan bilgi ortaya çıktı

Güncel Haber

Batman’da minibüs şarampole devrildi: 5 yaralı

Batman’da minibüs şarampole devrildi: 5 yaralı

5 Ağustos 2026
Özgür Özel'in dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderildi

Özgür Özel’in dokunulmazlığının kaldırılması için hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı’na gönderildi

4 Ağustos 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton