İngiltere merkezli Global English Editing, dünya genelinde kitap okuma sürelerine ilişkin verilerini yayınladı. Okuma verilerinde yine büte kaldık…
Verilere göre okumaya ayrılan sürede Türkiye’nin, 18.sırada yer aldığını gördük. Peki bu verilerden okumadığımız veya okumaya gereken özveriyi göstermediğimiz sonucunu çıkarır mıyız? Evet diyorum.
İlginç olan taraf ise şu, Asya ülkeleri bile bizden çok fazla okumaya zaman ayırıyor. Hindistan ve Çin’in son yıllarda yaptıkları çalışmalara bir göz atmanızı da tavsiye ediyorum.
Her yıl bazı kuruluşlar tarafından kitap okuma konusunda veriler yayınlanır. Kitap okumadığımız veya gereken zamanı ayırmadığımız konusunda sonuçlar çıkarırız. Okuyoruz deriz bu istatistikler yanlış deriz, felan filan… uzatmayacağım bu bahsi… Ama yıllar geçtikçe yayınlanan veriler bizim karşı isyanlarımızın haksız olduğunu gösterir.
Global English Editing de, bugün yeni veriler paylaştı. Tüm dünyada yaptığı araştırma haftalık kitap okumaya ayrılan süre bazlı yapıldı. Bu araştırma sadece basılı yayınlar üzerinden yapılmadı internette dahil edildi. Peki sonuç..? İnternette okuma faaliyeti haricinde neler yaptığımızı anlamış olduk.
Araştırma sonuçlarına gelince şaşırmamak elde değil. Asya ülkeleri okumaya en çok zaman ayıran coğrafya oldu. Listenin ilk sıraları Asya ülkelerine ait. Sıralamada lider ülke, haftalık 10 saat 42 dakikalık süreyle Hindistan. Onu 9 saat 24 dakika ile Tayland ve 8 saat ile Çin takip etti. Benim en çok dikkatimi Hindistan ve Çin çekti. Son yıllarda yaptıkları uzay çalışmalarıyla bu iki ülke adından sıkça söz ettiriyordu. Özellikle Çin, ABD ile giriştiği mücadele de yıldızını iyice parlattı.
Dünya’da; ekonomik, askeri ve stratejik atılımlarıyla Çin süper güç olma yolunda önemli adımlar atıyor.
Bu dediklerimin kitap okumayla ne alakası var şeklinde soru yönelttiğinizi duyar gibiyim… Çok alakası var diyorum. Burada size kitap okumanın faydalarını saymama gerek yok. Sürekli okuyan ve araştıran bir insan bir süre sonra, hayatı, evreni başka gözle görmeye başlar.
Hayal gücü sınırları zorlar. Sıradanlıktan çıkar. Kendini ifade eder, Sorgular, araştırır ve yeni şeyler ortaya koyar. Kendisine sunulanla yetinmez ve daha iyisi için çabalar.
Yüce Allah Zümer Süresi 8 ve 9. ayette ne buyuruyor,”” De ki: “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu!” Doğrusu ancak akıl izan sahipleri bunu anlar.” Bence bu ayet tüm konuyu izah ediyor değil mi? Hani sosyal medyada da bir fotoğraf sürekli önümüze çıkar, bir metrobüs veya otobüs her neyse kitap okuyan insanlarla dolu. Bu fotoğrafın genelde gelişmiş ülkelerden birine ait olduğu da altına not düşülür. Bizim gibi bu listede olmayan ülkelerde ise bu durum tam tersi. Cep telefonları elimizden düşmüyor.
Genelleme yapmamak gerek tabii burada. Ama gerçek böyle. Toplu taşıma araçlarını kullanmayanlar için söylüyorum, ne demek istediğimi bu araçları kullanınca göreceksiniz.
Kitap okumak için zamanım yok bahanesini de kullanmadan edemeyiz. Önemli şahsiyetlerin de dediği gibi, okumak için boş zaman yaratılmaz keza günümüzün her anı okumaya müsaittir.
Şahsımı da eleştiriyorum bu konuda… Okumuyor değiliz lakin yeterli düzeyde değil bulunduğumuz konum. Velhasılıkelam, gündelik hayatın keşmekeşliğinden uzaklaşıp kitaplarımızla baş başa kalalım. Şu siyasetçi ,ünlü şunu demiş yok şu kişi şöyle bir şey paylaşmış falan filan bırakalım bir kenara. Sosyal medyanın akış tünelinde zamanımızı heba etmeden, kendimize uçsuz bucaksız bir serüven oluşturalım. Mesleğimiz ne olursa olsun güzel bir gelecek için; okuyalım, okutalım ve örnek olalım.
- Diğer taraftan İlk 10 içerisine giren diğer ülkeler ise şöyle;
- Filipinler: 7 saat 36 dakika
- Mısır: 7 saat 30 dakika
- Çekya: 7 saat 24 dakika
- İsveç : 7 saat 6 dakika
- Fransa: 6 saat 54 dakika
- Macaristan: 6 saat 48 dakika
- Suudi Arabistan ise 6 saat 48 dakika
Türkiye bu tabloda 18. sırada yerini aldı. 2019 verilerine göre Türkiye’de okumaya günlük 7 dakika ayrılıyormuş. Yani haftada 49 dakika yapıyor. Türkiye Eğilimleri Araştırması 2020 raporuna göre ise, ülkede kitap okumayanların oranı 2019’da yüzde 50.9 iken, 2020’de yüzde 59.1’e ulaştı.
Bu sonuçlarla sizlere bol okumalı günler diliyorum…