Çocukların okula dönüş ve okula yeni başlama konusunda yoğun stres ve kaygı yaşayabileceklerini belirten Çocuk Psikiyatristi Uzm. Dr. Pınar Akdere Doğdu, “Okula uyum sürecindeki çocuklara birkaç haftalık süre tanınmalı. Bu süreç geçmesine rağmen hala uyum sağlanamamışsa bir uzman desteğine başvurulmasında fayda olacaktır” dedi.
Okula başlayacak çocukların okul kaygısı yaşamamaları için ebeveynlere önerilerde bulunan Mersin Toros Devlet Hastanesi Çocuk Psikiyatristi Uzm. Dr. Pınar Akdere Doğdu, “Okula uyum sürecinden önce çocuğa okul hakkında şeffaf ve net bilgiler verilmelidir. ‘Okul haftada kaç gün olacak? Okula gitme ve okuldan dönme saatleri neler olacak? Ders süreleri öğle molası süreleri ne kadar olacak? Teneffüslerde neler yapabilir? Yemek ve tuvalet ihtiyacı için neler yapabilir? Bir sorunu olduğunda öğretmeni ile nasıl paylaşabilir?’ gibi çocuğun aklından geçebilecek muhtemel sorular netlikle cevaplanmalı.
İlk günlerde öğretmen ile tanışma ve okul-sınıf fiziken tanıtılmalı. Tercihen günden güne okulda kalış süresi uzatılarak, ebeveynin okuldan aşamalı uzaklaşması gerekmektedir.
Kaygılı bir ebeveyn isek kendi kaygılarımızı çocuğumuza yansıtmadan okul hakkında hep olumlu ifadeler kullanmalıyız. Okulun isteğe bağlı gidilecek bir kurum olmadığı okula gitmenin sorumluluğumuz olduğu düşüncesini aşılamaya çalışmalıyız. Çocuğun okula gitmek istememe tutumu varsa; bu tutum karşısında sakin, tutarlı ve kararlı bir tavır sergilemeli okula devam etmemiz gerektiğini anlatmalıyız” dedi.
Psk. Doğdu, okula uyum sürecinde yaşanan problemlerin nedenlerine ilişikin şöyle konuştu;
“Bu problemler; çocuğun fiziksel, ruhsal ve mental olarak okula hazır olmaması, okul hakkında yeterince bilgi sahibi olmadığı için belirsizlikten dolayı kaygılanması, ailenin kaygı düzeyini kontrol etmekte zorlanması ve bunu çocuğa yansıtması, okulun uyum döneminde öğretmen değişikliği gibi aksaklıklar yaşanması, çocuğun geçmişte okul öncesi dönemde yaşadığı olumsuz okul deneyimlerinin olması ve bunların yinelenmesinden korkması kaynaklı olabilir”
‘Okul Olgunluk Testi’ ile çocuğunuzu değerlendirin
Okula adaptasyon için okul eşyalarının eğlenceli hale getirebileceğini söyleyen Psk. Doğdu, “Okula uyumda en başta çocuğun mental ve fiziksel olarak hazır olduğunu gösteren ‘Okul Olgunluk Testi’nin yapılması çocuğu bu alanda değerlendirmeye yardımcı olacaktır. Ruhsal açıdan ise bilgilendirerek çocuğun aklındaki soruları gidermek bu sürece katkı sağlar. Bu bilgilendirmeyi yaparken okuma kitapları ve videolardan yararlanılabilir. Okulla iyi iletişim kurmak uyum sürecindeki küçük aksaklıkların hemen giderilmesinde yardımcı olacaktır.
Okula uyum sürecindeki çocuklara birkaç haftalık süre tanınmalı. Bu süreç geçmesine rağmen hala uyum sağlanamamışsa; çocuğun okul konusunda ciddi duygusal yükü varsa, okula giderken uzun süren ağlama krizleri, kendine zarar verici davranışları vs. varsa bir uzman desteğine başvurulmasında fayda olacaktır” ifadelerini kullandı.