İzmir’in Karşıyaka ilçesindeki anaokulda geliştirilen projelerle, öğrencilere sürdürülebilir çevre farkındalığı kazandırılmaya çalışılıyor.
Güneş panelinden elde edilen enerji ile oyuncaklarını şarj eden öğrenciler, tarım havuzlarında lahana, marul, roka, soğan, havuç, çilek, maydanoz gibi ürünler ekiyor. Ürünleri sulamak için yağmur suyu toplama ünitelerinden yararlanan öğrenciler, aynı zamanda kompost ünitelerinde sebze atıkları biriktirip, gübre olarak kullanıyor.
Karşıyaka ilçesindeki Atakent Aysel Salih Baysak Anaokulu’nda öğrencilere sürdürülebilir çevre farkındalığı kazandırmak için pek çok proje geliştiriliyor. Çatıya yerleştirilen güneş paneli ile ahşap atölyeleri aydınlatılan öğrenciler, oyuncaklarını güneş panelinden elde edilen enerji ile şarj ediyor. ‘Kırmızı, sarı, yeşil’ gibi renklerle isimlendirilen tarım havuzlarında lahana, marul, roka, soğan, havuç, çilek, maydanoz gibi ürünler de eken öğrenciler, sulama için 500 litrelik yağmur suyu toplama ünitelerinden yararlanıyor. Öğrenciler, aynı zamanda kompost ünitelerinde sebze atıkları biriktirip, gübre olarak kullanıyor.
‘DOĞAL ENERJİYE YÖNLENDİRİYORUZ’
Projeler hakkında bilgi veren okul öncesi eğitim öğretmeni İzzet Güldoğan, “Güneş paneli ile atölyemizi aydınlatmaya başladık. Tamamen ahşap malzeme ile yapılmış bir atölyemiz var. Burada çocuklar sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanıyor ve aile eğitimleri veriliyor. Oldukça faal olan bu alandaki elektriği, ‘Nasış doğal bir enerjiye dönüştürebiliriz’ diye düşündüğümüz sırada aklımıza güneş panelleri geldi ve atölyemize güneş paneli taktık. Atölyemizde şarj istasyonları kurduk. Çocuklarımız elektrikli arabalarını, akülü oyuncaklarını bu alanda şarj edebiliyor. Tamamen çocukları doğal enerjiye yönlendirmeye çalışıyoruz” dedi.
‘DOĞA FOBİSİ OLMAYAN ÇOCUKLAR YETİŞTİRİYORUZ’
Çocukların çevre bilinci kazanmasını sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Güldoğan, “Bahçe alanımızda yağmur suyu toplama alanımız, kompost alanımız ve tarım havuzlarımız var. Amacımız; bunların hepsinin birbiri ile ilişkili halde çalışmasını sağlamak ve çocuklara çevre bilinci kazandırmak. Bu proje kapsamında çocuklar ekolojik okuryazarlık öğreniyor.
Çevreyi daha iyi tanıyorlar. Çevreyle barışık, doğa fobisi olmayan çocuklar yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Budadığımız ağaçlardan kütükler elde edip, oturma alanları oluşturduk. Paletlerden çeşitli oyuncaklar üretmeye çalışıyoruz. Atık tahta kasaları çocuklarla birlikte oyuncağa dönüştürüyoruz. Okulumuza 500 litrelik yağmur suyu toplama ünitesi yerleştirdik. Bu ünite çatıdaki yağmur kanallarına bağlı. Yağmur yağdığı zaman çatıda toplanan su depoya aktarılıyor” diye konuştu.
‘TARIM HAVUZLARI RENKLERLE İSİMLENDİRİLDİ’
Çocuklar için oluşturulan tarım havuzlarından söz eden Güldoğan, “Her sınıfımızın ‘kırmızı, sarı, yeşil’ gibi farklı renklerde tarım havuzları var. Burada sebze yetiştiriyorlar. Lahana, marul, roka, soğan, havuç, çilek, maydanoz gibi ürünler yetiştiriyorlar. Bunları yemekhanemizde salata ve yemeklere ekliyoruz. Bir de kompost alanımız var. Her aile evinde bir kompost kutusu oluşturdu. İçine yeşil sebze kabukları biriktiriyorlar. Çocuklar, bunu kompost ünitelerine atıyor. Bunlar gübreye dönüşüyor ve ürün yetiştirdikleri topraklarda kullanıyorlar” dedi.
‘SEBZELERİ YAĞMUR SUYUYLA SULUYORUZ’
Anaokulu Müdürü Emine Şahin ise “Okulumuzda sürdürülebilir çevre farkındalığı oluşturmak, yeşil enerji ve geri dönüşüm çalışmalarını yaygınlaştırmak, doğa dostu öğrenciler yetiştirmek için projeler hazırladık. Sürdürülebilir çevre faaliyetlerinde asıl amaç geri dönüşümün sürece dahil edilmesiyle olmaktadır” diye konuştu. Öğrencilerinden Su Ateş (6) de “Çok çevreci bir okulumuz var. Burada kompost yapıyoruz ve yağmur sularını topluyoruz. Tarım havuzlarında sebze ekiyoruz. Soğan ve lahana ektim. Güneş enerjisiyle oyuncaklarımızı da şarj ediyoruz” dedi. Çınar Çorapçıoğlu (5) ise “Burada tarım havuzlarında soğan ekiyoruz. Kompost kutusuna yumurta kabukları ve sebze artıkları koyduk. Onlar gübre olacak ve burada yetiştirdiğimiz sebzelere dökeceğiz. Sebzeleri de yağmur suyuyla suluyoruz” diye konuştu.