Ekonomiyi etkileyen unsurların başında gelenlerden birisi de nüfus miktarı ve demografik yapıdır. Nüfusun miktarı ve yapısı yapılan yatırımlardan tutun vergiden elde edilen gelire kadar pek çok unsuru etkiler.
Öncelikle ilk etki yapılan yatırımlarda görülür. Bu hem devlet hem de özel sektör açısından böyledir. Örneğin, yaşlı nüfustaki artış devletin ve özel sektörün hastane, huzurevi gibi sağlık alanındaki yatırımlarını arttırır. Yine yaşlı nüfusun artması sosyal güvenlik sistemi için bir sorundur çünkü artık bu insanlar emekli olmaya başlar ve devlet, emekli aylığı ve emekli ikramiyesi gibi ödemeler yapmaya başlar. Bu da hazine için bir yük oluşturur.
Bir diğer örnek, genç nüfusun yoğun olduğu ülkelerde çalışabilecek durumda olan insan sayısı daha fazladır. Eğer ki yeterli sermaye varsa yeni işletmeler ve fabrikalar kurulur. Bu kurulan fabrikalar da (ve işletmeler de) başta milli gelirin artması olmak üzere pek çok ekonomik katkı sağlar. Ancak yeterli sermaye yoksa işsizlik artar ve ülkenin insan kaynağı boşa harcanmış olur.
Nüfus artış ve azalış hızı sadece ülke ekonomisini değil firmaları ve toplumun en küçük parçası olan aileleri de etkiler. Nüfus artış hızının azalması firmalar için uzun vadede çalışan sıkıntısı yaşayabilir veya ailedeki fert sayısı azalacağı için ailede kişi başına düşen gelir artabilir. Yani nüfusun sadece makro açıdan değil mikro açıdan da etkileri olur.
Sözün özü nüfus miktarı ve yapısı farklı açılardan ekonomiyi derinden etkiler.