Grip, virüsler tarafından meydana getirilen; yüksek ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Grip aşısı, gribe neden olan virüslerin oluşturduğu hastalıklardan korunmak için uygulanan bir aşıdır. Ülkemizde sonbaharın başlamasıyla hastalara önerilmektedir. Özellikle İnfluenza A ve B en sık gribe neden olan virüslerdir. Yapılan aşılarda o dönemde sıklıkla gribe neden olan virüslerin suşlarından elde edilmektedir. Aşının uygulanması ile hastalığın oluşumu engellenebilir, hastalığın şiddeti, hastaneye yatırılma ve hatta ölüm oranları da azaltabilir. Aşının koruyuculuğu % 70-90 arasındadır. Yaşlılarda grip aşısının koruyuculuğu sağlıklı erişkinlere göre daha düşüktür. Fakat, grip aşısının bu kişilerde uygulanması gribin yol açtığı komplikasyonları ve gribe bağlı ölümleri azalttığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Grip aşısı kronik hastalığı olan hastalara özellikle önerilmektedir. Astım, diyabet, kalp hastalığı ve böbrek hastalığı gibi hastalarda mutlaka uygulanmalıdır. Ayrıca; bu hastalarla aynı evde yaşayan diğer kişilerinde risk grubunda olmasa bile aşılanması önerilmektedir. Örneğin; evde astımlı bir çocuk var ise evdeki herkesin aşılanması önerilmektedir.
Nöroloji hastaları enfeksiyon hastalıkları açısından risk altında olduğu bilinen bir gruptur ve hatta hastaneye yatışların ve mortalitenin önemli nedenlerinden biri enfeksiyonlardır. Beyin damar hastalığı, Parkinson ve Alzheimer hastalarında grip aşısı önerilmektedir. Epilepsi hastalarında ise Dünya Sağlık Örgütü, Avrupa Nöroloji Derneği ve Epilepsi Derneği özel bir engel olmaması durumunda aşı ile korunmayı önermektedir. Myastenia gravis gibi nöromuskuler hastalığı olanlarda da grip aşısı önerilmektedir.
Multipl skleroz hastaları grip aşısı yaptırabilir. Geçmişte grip aşılarının MS atağını tetikleyebileceği öne sürülmüştü. Ancak, günümüzde bu düşünce geçerliliğini yitirmiştir. Grip aşısının MS hastalarında uygulandığı birçok çalışma mevcuttur. Bunların hemen hepsinde aşının MS atakları üzerinde olumsuz bir etkisinin olmadığı gösterilmiştir. Fakat; bazı hastalarda aşı çok nadiren de olsa atakları tetikleyebilir. Bu sebeple, daha önce aşı sonrası atak geçirme öyküsü olan hastaların aşı yaptırmamaları uygun olacaktır.
Nörolojik ya da nörogelişimsel problemleri olan çocuklar influenza enfeksiyonu açısından risk grubunda yer almaktadır ve bu nedenle yıllık olarak mevsimsel influenza aşısı ile aşılanmaları önerilmektedir.
Aşılar çoğunlukla güvenilirdir. Çocukların %5 ila 10’unda ateş gözlenebilir. Geçici kas ağrısı veya halsizlik de ortaya çıkabilir. Aşıya ve yumurtaya karşı alerjisi olanlara, ateşi yüksek olanlara ve kronik hastalığı olanlara hastalıklarının alevlendiği dönemlerde aşı yapılması uygun değildir.
Sonuç olarak; grip aşısı birçok kronik hastalığı olanlarda önerilmektedir. Aşı öncesi hekiminize başvurmalı ve önerileri doğrultusunda grip aşısının koruyuculuğundan faydalanmalısınız.
Kaynak
Çocuk Nöroloji Hastalarının Aşılanma Durumu ve Etkileyen Faktörler, Kondolot M. ve ark. Turkish Journal of Pediatric Disease 2017
Influenza vaccination in patients with myasthenia gravis E Strijbos 2019