Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Nobel Barış Ödülü’nün iki gazeteciye verilmesi çok anlamlı bir duruştur” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, “Bu ödül kararı tüm dünyanın basın özgürlüğünü ve gazetecileri korumaya ihtiyacı olduğunun kanıtıdır” dedi.
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 2021 Nobel Barış Ödülü’nün gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov’a sunulmaya karar verilmesinin çok önemli bir duruş ve ifade ve basın özgürlüğe adanmışlığın ödüllendirilmesi olduğunu söyledi. Bilgin “Bu ödül basın özgürlüğü için mücadele eden tüm gazetecileri temsilen iki meslektaşımıza verildi. Bu karar hem gazeteciliğin tüm dünyada ne kadar zor koşullar altında yapıldığının hem de barış, demokrasi ve insan hakları için ne kadar önemli olduğunun kanıtıdır” dedi.
Yaptığı yazılı açıklamada Bilgin, “1946 yılında kurulan, Türkiye’nin en eski medya çalışanları örgütü olarak ülke çapında 2000’den fazla üyesiyle, ifade ve basın özgürlüğü hakkını desteklemeye ve savunmaya adanmış Gazeteciler Cemiyeti’nin (GC), Norveç Nobel Komitesi’nin gazeteciler Maria Ressa ve Dmitry Muratov’a 2021 Nobel Barış Ödülü’nü layık görüldükleri açıklamasını memnuniyetle karşılıyor. Bu ödül, yükselen otoriterlik ve yanlış bilgi iklimi karşısında, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün barış, demokrasi ve insan hakları için çok önemli olduğuna dair güçlü bir mesaj verdi” dedi.
GC Başkanı Bilgin “İşleyen bir demokrasi için basın özgürlüğünün gerekliliğinin bir kanıtı olan bu kararla, Maria Ressa ve Dmitry Muratov gibi gazetecilerin otoriterliğin yükselişine karşı çalışmalarının ödüllendirilmesi, dünyanın her köşesinde bu alanda yılmaz bir uğraş içerisindeki gazetecileri korumada anlamlı olduğu kadar, özgür ve araştırmacı gazeteciliğin her zamankinden daha önemli olduğunun uluslararası teyididir” vurgusu yaptı.
Maria Ressa’nın Filipinler’in önde gelen gazetecilerinden ve dijital medya şirketi Rappler’ın kurucularından olduğunu hatırlatan Bilgin, “Ressa çok uzun zamandır medyaya devlet müdahalesini sona erdirmek için çalıştı” dedi. Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, son yıllarda Filipinler’de gücün kötüye kullanımını ve artan otoriterliği ortaya çıkaran çalışmaları nedeniyle Ressa’nın birçok kez suçlandığını ve yargılandığını da hatırlattı. Dmitry Muratov’ın ise Rusya’da kalan birkaç bağımsız gazeteden biri olan Novaya Gazeta’nın uzun süredir editörü olduğunu söyleyen Bilgin, çok uzun bir süredir, Novaya Gazeta’nın personelinin araştırmacı gazeteci Anna Politkovskaya’nın 15 yıl önce öldürülmesi de dâhil olmak üzere, tehditlerin ve şiddetli saldırıların hedefi olduğunu hatırlattı.
Bilgin, “Nobel Komitesi’nin basın açıklamasında vurgulandığı gibi, iki gazetecinin demokrasi ve kalıcı barışın önkoşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabalarını takdirle karşılıyoruz. Gazeteciler Cemiyeti’nin, Nobel Komitesi’nin habercilerin haberlere olan uyanık bağlılığını, insanların gelişmelerden haberdar olma hakkını ve demokrasi ile küresel barış için serbest bilgi akışının önemini göz önünde bulundurduğunu görmek açıkçası bize büyük memnuniyet kaynağı oldu” dedi.