NATO’nun Rusya’ya müdahalesi; Rusya-Ukrayna savaşının tarihi aslında çok eskilere dayanmakta. Günümüzden örnek verecek olursak ilk olarak 20 Şubat 2014 de başladı. Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin sebebi Orta Doğu’da ve beyaz Rusya’da bir NATO varlığını istememesidir.
NATO’nun oradaki varlığı başta Rusya olmak üzere diğer doğu devletlerini rahatsız etmektedir. Rusya’nın ilk uyarısını dikkate almayan NATO 20 Şubat 2022 de Rusya’nın, Ukrayna’yı ilhak etmeye başlamasıyla dikkate almak zorunda kaldı. Rusya NATO’ya çarpıcı bir mesaj göndermişti.
Gönderdiği bu mesaj; “eğer benim etrafımda bir NATO üyesi olmaya çalışan bir devlet olursa hiç düşünmeden oraya müdahale etme gücüm var”, dedi. NATO’nun Rusya’ya verdiği yanıt ise çok gecikmeden ortaya çıktı.
Pakistan’ın iç savaşa sürüklenmesi. Pakistan eski başbakanı İmran han NATO tarafından görevden alınmış olabilir. Pakistan’da bir iç karışıklık Başta Rusya olmak üzere diğer tüm doğu devletlerini rahatsız edecektir.
Pakistan jeopolitik olarak önemli bir ülke. Diğer önemli özelliği ise nükleer başlığa sahip olması. NATO, Pakistan’ı kendisine düşman etmek istemeyecektir. Bu sebeple bir kaos politikasıyla Pakistan’a müdahalede bulundu ve yönetimi değiştirdi. Pakistan eski başbakanı İmran Han’ın daha bugün yaptığı açıklamada; yeni gelen hükumete 7 gün süre verdiğini, yeni gelen hükumetin seçime gitmesi gerektiğini aksi taktirde arkasındaki 2.000.000 milyon insanla birlikte başkent İslamabat’a gireceğini söyledi.
Pakistan’ın şuan bu durumda olması en çok NATO’nun işine gelecektir. Bu bir savaş politikasıdır. çünkü tarihte her zaman büyük devletler küçük devletleri kaosla idare etmiştir.
Kaos yıllardır Orta Doğu’ya hakim. Artık daha doğuya da hakim. Pakistan’ın şuan ki güncel durumu göz önüne alınırsa Rusya’nın ve NATO’nun yakın zamanda Pakistan’a müdahale etmeye çalışacaklarını görürüz. Kardeş ülke Pakistan’ın böyle bir durumda olması üzücü.
Türkiye olarak Pakistan’ın yanında yer alacağımız kesin. Ancak yeni gelen hükumetle mi yoksa eski hükumetle mi işbirliği içerisinde olacak o işte faili meçhul. Çok kısa zamanda Türkiye’nin hangi hükumeti desteklediğini göreceğiz. Ancak Türkiye olarak izlememiz gereken politika Pakistan’ın iç işlerine karışmadan iç birliklerini sağlamak doğrultusunda olmalıdır.
Aksi taktirde yakın zamanda da Türkiye’ye aynı hamleyi yapmaya çalışanları göreceğiz. Unutmayalım ki kaosla geçicidir. Baki olan Platonun değimiyle Filozof Kralın yönetimi ve siyasetidir.
Sağlıcakla kalın…