Pazartesi günü NATO zirvesi gerçekleşti. NATO zirvesinde neler oldu? Zirvede yapılan bazı deklarasyonlar şunlar.
Türkiye için güvenlik tedbirlerine katkımızı arttırdık. Türkiye’nin milyonlarca Suriye’li mülteciye ev sahipliği yapmasını takdir ediyoruz. NATO‘nun Avrupa’ya nükleer silah konuşlandırma gibi bir niyeti yok. Ama Rusya’nın artan silahlanmasına karşılık verilecek. İran bütün balistik füze faaliyetlerine son vermeli. Rusya ABD’nin düşmanı. Bu düşmana herhangi bir NATO ülkesinin dost olması düşünülemez. Bu sözden Rusya-Türkiye ilişkileri akla geliyor. S-400 konusu akla geliyor. Ama Rusya ile ilişkileri olan tek ülke Türkiye değil.
Kuzey akım projesi ile Rus doğalgazı Avrupa’ya ulaşacak. Almanya’nın bu projede Rusya ile ekonomik ilişkiler içinde olduğunu görüyoruz. Diğer Avrupa ülkelerinin de Rusya ile ilişkileri var. Ancak bu konuda çifte standart uygulanıyor ve sadece Türkiye’nin ilişkileri sorgulanıyor. Bir başka konuda Afganistan’dan ABD askerlerinin çekilmesi. Bu çekilme olduktan sonra Kabil havalimanının işletilmesi konusunda NATO’nun Türk askerlerine görev verebileceği düşünülüyor. NATO tarihinde ilk defa savaşlar, kavgalar haricinde bir konuya değinildi. O da iklim değişikliği konusuydu. Artık dünyayı tehdit eden çok önemli bir düşmanı var. O da insanlardan, askerlerden, silahlardan oluşan organik bir düşman değil. Dünya’nın yeni düşmanı iklim felaketi. Öyle ki iklim değişikliğine NATO zirvesinde iki paragrafla değinildi.
Erdoğan’ın NATO zirvesi açıklamaları
YPG/PKK’ya verilen destek artık sonlandırılmalı. Sığınmacılar konusunda Türkiye’ye verilen sözlerin bir çoğu yerine getirilmemiştir. ABD ile çözülemeyecek sorunumuz yok. Sayın Biden ile son derece yararlı ve samimi bir görüşme oldu. Verimli bir işbirliğinin başlaması konusunda iradenin olduğunu görüyoruz. Afganistan’da Pakistan ve Macaristan’ı yanımıza alma isteğini kendisine ifade ettik.
S400 konusunda daha önceki düşüncemiz neyse aynısını sayın Biden’a ifade ettik. F35’leri gündeme getirdik. Fransa Cumhurbaşkanı Macron İslam’a karşı olmadığını ifade etti. Suriye-Libya konusunda müşterek adım atabilir miyiz dedi. Biz bu konuda daha rahatız. Birlikte çalışabiliriz dedik. ABD ile ticari, ekonomik alanlarda adım atmayı düşünüyoruz. Bizim 100 milyar dolarlık bir hedefimiz var. Şu an 22 milyar dolardayız. 1915 olayları hiç gündeme gelmedi.
NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir diyen Fransa Cumhurbaşkanı Macron dün NATO liderleriyle bir araya geldi. Erdoğan’ı muhalifleri destekleyerek devireceğiz diyen Biden Erdoğan’la olan görüşmesini ” Görüşmeyle ilgili güzel duygulara sahibim ” dedi. 24 Nisan’da Ermeni soykırımı yaşanmıştır diyen Biden’dan hesap soracağım diyen Erdoğan, kendisine 1915 olaylarıyla ilgili iletilen soruya ” Hamdolsun bu konu Biden’la görüşmemizde gündeme gelmedi” dedi.
Sevgili okurlar bu örneklerden anlayacağınız; liderler gelişen olaylara tabanlarını memnun etmek için üst perdeden tepkiler verebiliyorken, yüz yüze geldiklerinde olayı alttan alıyorlar ve ikili diyalog kapısını aralık bırakıyorlar. Biden ile görüşmede S400 ve PKK’ya ABD’nin silah yardımı konusunda bir gelişme sağlanmadı. Ama ABD ile ticaret hacminin 100 milyar dolara çıkarılması konusunda adımlar atıldı. S400 kullanımı konusunda ABD’nin bize karşı uygulamayı düşündüğü CAATSA yaptırımlarının olup olmayacağını iki lider arasında geçen bu dostane görüşme belirler mi? Bunu önümüzde ki günlerde hep birlikte göreceğiz.