MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı “Gözlenen rahatlama, orta ve uzun vadede de sürecek ve Türk Lirası eski gücüne kavuşacaktır” dedi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, “Gözlenen rahatlama, orta ve uzun vadede de sürecek ve Türk Lirası eski gücüne kavuşacaktır. Reel ekonomik gelişmelere yaslanmayan, geçici ve suni gelişmelere göre yapılan fiyatlamaların her daim kaybetmeye mahkum” dedi.
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD Vizyoner ’21 Zirvesi’nde konuştu.
“Hepimizin bildiği üzere ülke olarak son dönemde dar kapılardan geçiyoruz” diyen Mahmut Asmalı, “Üzülerek görmekteyiz ki son dönemde, makroekonomik temellere dayanmayan suni bir güvensizlik ortamı oluşturulmaya çalışılmaktadır. MÜSİAD olarak bizler, reel ekonomik göstergeler değil algılara yön verilen her türlü ekonomik iklimin karşısındayız. Türkiye ekonomisi gerek iç gerekse dış kaynaklı bütün algı manipülasyonlarına karşı, geçmişte olduğu gibi bugün de dimdik ayaktadır. Son 20 yıldır serbest piyasa koşullarından ödün vermeden yıllık ortalama yüzde 5,3 büyümeyi başaran ekonomimizin, bu süreci de en hafif hasarla atlatacağına inanıyoruz” dedi.
“DÖVİZ ÜZERİNDEKİ ALGI MANİPÜLASYONU KISA SÜREDE SONA ERECEKTİR”
Asmalı, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde temelleri atılan Yeni Ekonomik Model’in; üretim, ihracat, istihdam ve büyüme odaklı kazanımlarımızı katbekat artıracağına inandığımız ‘düşük faiz odaklı’ yeni politikamızın destekçisi olduğumuzu yineliyoruz. Nitekim, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ‘TL Özendirme Paketi’ kapsamında alınan tedbirler, piyasalara etki etme hızı bakımından, yeni ekonomi politikasının başarısına dair ilk işaretleri sunmuştur. TL mevduatlarındaki getirinin kur artışı karşısında korunacak olması dolarizasyonu ciddi anlamda önleyerek, döviz üzerindeki algı manipülasyonu kısa sürede sona erecektir” diye konuştu.
“YATIRIMLARIN DA HIZLI BİR ŞEKİLDE ARTIŞ KAYDEDECEĞİNE İNANIYORUZ”
Mahmut Asmalı, “Bu düzenlemenin yanı sıra; Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devlet katkısının artırılması, Devlet İç Borçlanma Senetleri’ne yönelik stopaj affı ve yastık altı diye tabir ettiğimiz altın yatırımları için geliştirilecek olan yatırım araçları, vatandaşlarımıza döviz karşısında alternatif finansal yatırım alanları açacaktır. İhracata yönelik uzun vadeli kur uygulaması, ihracatçılarımız için ciddi bir öngörü sağlayacak, belirsizliğin ortadan kalkmasına ve döviz kurunun öngörülebilirliğine destek verecektir.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan‘ın söz konusu tedbir ve teşvikleri açıklamasını müteakiben piyasalarda gözlenen rahatlama, orta ve uzun vadede de sürecek ve Türk Lirası eski gücüne kavuşacaktır. Bu vesileyle; reel ekonomik gelişmelere yaslanmayan, geçici ve suni gelişmelere göre yapılan fiyatlamaların her daim kaybetmeye mahkûm olduğunu, tekrardan ifade etmek istiyoruz. Bunun yanında, hepimiz biliyoruz ki faiz, finansmana erişimin önüne ciddi bir set çekmekte ve yeni yatırımlara yönelik artışı büyük oranda engellemektedir. Faiz oranlarındaki geri çekilmenin başta ticari olmak üzere bütün finansman maliyetlerine yansımasıyla birlikte, yatırımların da hızlı bir şekilde artış kaydedeceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.
MÜSİAD Vizyoner ’21 Zirvesi’nde düzenlenen ‘Dijitali Fark Et’ isimli oturumda konuşan Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, dijital okuryazarlığın önemine dikkat çekerek, belediyecilik anlayışlarının da bu yönde geliştiğini söyledi. Dr. Yazıcı, “Yeni dijitalleşen dünyada insana dair her şeyin var olduğunu görüyoruz. Ama fark etme konusunda geç kalmamak için bu gelişimi iyi takip etmek lazım. Artık büyük balık küçük balığı yutar değil hızlı balığın yavaş balığı geçtiği bir dünyadayız” dedi.
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın da katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD Vizyoner ’21 Zirvesi’ndeki ‘Dijitali Fark Et’ isimli oturumda konuştu.
DİJİTALLEŞME HAYATIMIZA GİRDİ VE İNSANI DİREK ETKİLİYOR
Yeni dijitalleşen dünyada insana dair her şeyin var olduğunu belirten Dr. Yazıcı, “Ama fark etme konusunda geç kalmamak için bu gelişimi iyi takip etmek lazım. Özellikle big data ve IOT ile gelişen dünyada hak ettiğimiz noktayı almak zorundayız. Hem farkındalığımızı oluşturup hem de geleceğe dair gelişimimizi sağlayacak adımları atmalıyız. İnternet sayesinde milyarlarca insan birlikte yaşıyor. Artık büyük balık küçük balığı yutar değil hızlı balığın yavaş balığı geçtiği bir dünyadayız. Dolayısıyla dijitalleşme hayatımıza girdi ve insanı direk etkiliyor. Asla ve asla bundan kurtulmamız, izole olmamız mümkün değil. Dijital okuryazarlığa çok önem veriyorum” diye konuştu.
BİLGİYE DAİR BELEDİYECİLİK DE KIYMETLİ HALE GELDİ
Belediyecilik anlayışlarını anlatan Dr. Yazıcı, “Bilgiye dair belediyecilik de kıymetli hale geldi. Vatandaşlar şu anda otoriter yönetimler yerine insanı merkeze koyan, birlikte yöneten, şeffaf ve hesap verebilir belediyecilik istiyor. Dijitalleşme bunu da çok kolaylaştırdı. 2009 yılında belediye başkanı oldum. Birkaç alternatifimiz vardı akıllı kent otomasyonu oluşturmak gibi. İnsanların belediyeye gelmeden işlerini görebilecek ve kendilerine daha çok zaman ayırabilecekleri bir belediyecilik anlayışıyla işe başladık. Dijital arşiv, e-beyaz masa, tıkla konuş, tıkla yaz gibi hizmetler geliştirdik. Herkesin ulaşabilir olduğu bir noktaya gelmesini hedefledik” ifadelerini kullandı.
BULUTA GEÇMEK İSTİYORUZ
Belediyelerin hizmet sektörünün zirvesi olduğunu aktaran Dr. Yazıcı, “Biz bu uygulamaları yaparken vatandaşın da anlayıp, kullanabilmesi gerekiyordu. Kullanılmayan uygulama anlamsız olur. Dolayısıyla bilgisayar okuryazarlığını son zamanlarda da dijital okuryazarlığı geliştirdik. Elektronik belge yönetim sistemi dahil olmak üzere coğrafi işletim sistemlerini, tüm belediyecilik işlemlerini dijital ortamda iyi bir noktaya getirdik. Hatta son aldığımız kararla buluta geçmek istiyoruz. Yeni bir uygulama da geliştirdik, ihalesi yapıldı başlıyoruz katılımcı bir yönetim açısından ilk defa blockchain teknolojisini belediyemizde kullanacağız” dedi.
TEKNOLOJİNİN SERÜVENİ MÜZESİ DE ZİRVEDE
Zirvede, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın 1980’lerden günümüze kullandığı ve teknoloji tutkusuyla sahip olduğu bilgisayarlar, cep telefonları, televizyonlar, radyolar, hesap makineleri ile ses ve görüntü cihazları gibi pek çok teknolojik cihaz sergilendi.
Sergiye ilişkin de bilgi veren Dr. Yazıcı, “Sergide ilk dijital cihazlarımız var. İlk bilgisayarım, telefonum bulunuyor. Görüntüleme, ses sistemleri dahil olmak üzere tüm bilgi işlem cihazlarının serüveni var. Böylesine bir koleksiyon farkındalık oluşturuyor. Son 20 yıldaki gelişmelere baktığımız zaman önümüzdeki 10 yıldan daha kısa sürede çok farklı noktalara evrileceğiz. Dünyadaki var olan yarışta yer almamız lazım. Koleksiyonun amacı da gençlere nereden nereye geldiğimizi göstermek ve nereye kadar gideceğini tahmin edebilmektir” diye konuştu.