Mudanya’da sel felaketinin yaraları sarılıyor. Karanın denizle birleştiği, araçların sel sularında sürüklendiği, ev ve iş yerlerinin suyla dolduğu ilçede temizlik çalışmaları sürüyor.
Bursa’da dün öğleden sonra başlayan sağanak, hayatı olumsuz etkiledi. Mudanya ilçesinde 1 saat içinde metrekareye 21 kilogram yağmur düştü. Işıklı Deresi’nin taşması sonucu Halitpaşa Mahallesi’nde su baskınları yaşandı. Yarım metreyi aşan sel suları nedeniyle binaların giriş ve bodrum katlarındaki ev ve iş yerlerini su bastı. Park halindeki çok sayıda araç sel sularına kapılırken, sürüklenen ağaç dalları ve molozlar nedeniyle yollar kapandı. Trilye, Kumyaka ve Güzelyalı mahallelerinde de sağanak etkili oldu. Trilye ve Kumyaka’da sel suları nedeniyle araçlar denize sürüklendi.
TEKNELER BATTI, BALIKÇI BARINAKLARI SULAR ALTINDA KALDI
Mudanya Yat Limanı’nda ise 3 tekne battı. Balıkçı barınaklarını su basarken, fırtına nedeniyle ağlar da açığa sürüklendi. Balıkçı Abdulkadir Ateş, o anları şu sözlerle anlattı:
“Yukarıdan inanılmaz bir sel geldi. Ağlarımız gitti, tekneler battı. Barakaları su bastı. Doğal bir felaket, önüne geçilecek bir felaket değil. Yapabilecek bir şey yok. Elimizden geldiğince temizliyoruz. Bir saat boyunca su aktı yukarıdan. İnanılmazdı. Mudanya geçen yıllarda bir kez böyle olmuştu. Bu yıl iki kere üst üste oldu. Yukarıdaki giderlerde mi sorun var, bilmiyoruz. Dereler kapatıldı, yanlarına binalar yapıldı. İncelenmesi gerekiyor, nereden geliyor bu su?
Her şiddetli yağmurda bu olursa mahvolur burası. Bildiğimiz 3 tekne battı. Ama sayı artabilir, sahipleri geldikçe belli oluyor. Adam geliyor, ‘Teknem yok’ diyor. Çünkü burada tekneler çok sıkışık duruyor. Bir tekne battı mı diğerleri üstünü kapatıyor. Yan yana bitişik vaziyette durdukları için. Daha da fazla olabilir.”
BİN PERSONEL TEMİZLİK ÇALIŞMASI YÜRÜTÜYOR
Bölgeye AFAD ekipleri sevk edilirken, ilçe belediye ekipleri ile Büyükşehir Belediyesi, BUSKİ ve Nilüfer Belediyesi ekipleri sel felaketinin ardından temizlik çalışması başlattı. Bin personel, 320 araçla ilçedeki temizlik çalışmalarını sürdürürken, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 451’i kent merkezi, 300’ü Mudanya ilçesi olmaz üzere 13 ilçeden 700’ü aşkın ihbarın geldiğini belirtti. Gece boyunca aralıksız süren çalışmalar, günün ilk ışıklarıyla da devam etti. Mudanya’da ekipler çamurla kaplanan yolları açmak için çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.
HASAR HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ
Hasar tespit çalışmalarının sürdüğü ilçede, sel felaketinin neden olduğu hasar havadan görüntülendi. Ev ve işyerlerinin sel suları altında kaldığı, araçların sürüklendiği Halitpaşa Mahallesi, dron ile görüntülendi.
“DERELERİ KAPATIR, DENİZLERİ DOLDURURSANIZ DOĞA İNTİKAMINI BÖYLE ALIYOR”
Sel felaketiyle ilgili açıklamalarda bulunan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, şunları söyledi:
“Geçtiğimiz günlerde bir sel felaketi yaşadık. Aradan 10 gün geçmeden dün de aşırı derecede bir yoğunlukta, Mudanya’nın bugüne kadar görmediği bir sel felaketiyle karşı karşıya kaldık. Sabaha kadar gezdik, dolaştık. Bütün noktaları gezdik, gördüğümüz şu. Bizden önceki süreçlerde yapılan hataların bugün, doğanın o doğal olan, doğadan aldığımızı geri alan, doğanın intikamının nasıl gerçekleştiğini hep beraber gördük. Doğa böyle bir şey.
Eğer dereleri kapatırsanız, hem de daraltarak kapatırsanız, denizleri doldurursanız bu doğa bir gün intikamını böyle alıyor. Bunlar bir ders. Biz bu dersi çok iyi aldık ve yapılması gerekenleri ortaya çıkarttık. Göreve geldiğim günden beri bir karış toprağı imara açmadım ve açmayacağım da bu görevde bulunduğum sürece. Bazıları diyor ki ruhsatlar verildi. Siz bu imar planlarını verirseniz, Mudanya Belediyesi’nin de kazanmış olduğu o hakkı yerine getirmekten başka, ruhsat vermekten başka çaresi yok.”
“KUMYAKA’DA CAN KAYBININ YAŞANMASI İŞTEN BİLE DEĞİLDİ”
Selden en çok etkilenen bölgelerden Kumyaka Mahallesi’nde, belediye tarafından yapılan sokak sağlıklaştırma çalışması sayesinde can kaybının önüne geçildiğini söyleyen Türkyılmaz, “Sabaha kadar Kumyaka’nın altını üstüne getirdik. Orada bir sokak sağlıklaştırma projesi yapmıştık. Girit Mahallesinde de yapmıştık. Biz iyi ki o çalışmaları yapmışız. Eğer o çalışmalar yapılmamış olsaydı, eski haliyle kalmış olsaydı, özellikle Kumyaka’da can kaybının yaşanması işten bile değildi” diye konuştu.
‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’
Altyapı çalışmalarının yapılmamasından dolayı, sel felaketinin yaşandığına dikkat çeken Türkyılmaz, “Yasalar gereği önümüzdeki günlerde hem Mudanya Belediyesi olarak hem de mağdur olan hemşehrilerimiz olarak, bütün hemşehrilerimize çağrı yaparak, hukukçularımız da destek verecek, bu görevi yapmayanlar, yanlış yapanlar hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Büyükşehir Belediyesi, ilgili kurumları ve ilgili kişileri kimse hepsi hakkında suç duyurusunda bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
ZEYTİN AĞACI 5 KİŞİLİK AİLEYİ SEL SULARINA KAPILMAKTAN KURTARDI
Bursa’nın Mudanya ilçesinde etkili olan sağanak, Halitpaşa Mahallesi’nde sele dönüştü. Semt pazarının kurulduğu Değirmendere Caddesinde çok sayıda esnafın aracı sel sularına kapıldı. Karpuz satan bir pazarcı esnafının, eşi ve biri bebek 3 çocuğunun da içinde bulunduğu minibüs, sel sularında sürüklendi. O anlar mahalleli tarafından görüntülendi. Görüntülerde sel sularına kapılan minibüsün sürüklendiği ve bir zeytin ağacına takılarak durduğu görüldü.
Zeytin ağacı sayesinde sel sularında sürüklenmekten kurtulan minibüsteki kadın ile 3 çocuğu binada oturanlar tarafından kurtarıldı. Yaşananları cep telefonu ile görüntüleyen Mine Yıldırım, o anları şu sözlerle anlattı:
“Dün bir afet yaşandı burada. Çocukları arabanın içinden kurtardılar. Bir bebek, 2 küçük çocuk, annesi, apartmanımızın gençleri tarafından halat uzatılarak kurtarıldı. Bellerine kadar su içindeydiler. Eve aldık onları. Üstlerini yıkadık, eşyalarını değiştirdik. Şükürler olsun çocuklarda ve annede hiçbir şey yoktu. Bir de talihsizlik ki dün bizim mahallemizin pazarı vardı. Pazar olmasaydı o seyyar satıcılar burada olmayacaktı. Karpuz-kavun satan bir pazar esnafıydı. 3 çocuk, biri bebek, annesi vardı. Babaları vardı zaten babaları verdi çocukları. Bu ağacın sayesinde kurtuldular.”
‘ELDEN ELE ALARAK KURTARDILAR’
Binada oturanlardan Ahmet Yağcı, “Bu ağacın sayesinde kurtuldular. İş makinesinin olduğu yerde de kavun satan bir pazarcı arkadaş vardı. Onu da suyun yükselmesi ile beraber camdan çıkardık. Araç buradaydı, burada pazar kuruluyor. Araç suyun kuvvetiyle beraber ağaca sıkıştı. Sıkışınca burada kaldı araç. Sürücü yardım istiyor, yeğenlerim oradan buraya atlıyor. Onları birer birer, elden ele alarak kurtardılar. O kavun satan arkadaşın da beline halat bağladık. Ben yeğenlerimle beraber onu camdan çektim. Bu görmüş olduğunuz alan komple duvarlara kadar su içindeydi” diye konuştu.
25 YIL ÖNDE DİKTİĞİ AĞAÇ HAYAT KURTARDI
25 yıl önce diktiği zeytin ağacının bir ailenin hayatını kurtardığını söyleyen Enver Aydın, “Belediye yıkmak istedi bu ağacı, alttan kanalizasyon geçireceklerdi. Ben müsaade etmedim. Projeyi değiştirdiler. Kanalizasyonu başka yerden geçirdiler ve bu ağacı bana bıraktılar. Ben de etrafını çevirdim ve büyüttüm. Buradaki bir minibüsü sel götürdü. Pazarcılık yapıyormuş sürücü.
Satış yaparken çocuklar da arabanın içindeymiş. Sel birden geldi. Ben balkonda oturuyordum. Hepsini aldı götürdü. Bu minibüsü de kaldırdı, bu ağacın altına sürükledi. Tekerin biri burada kaldı, biri orada. Ağacın altına sıkıştı kaldı. Hatta şimdi ağaç kırık. Şurası kırık, orasını ben elimden geldiğince onaracağım. Bakacağım, bu ağacı bırakmayacağım” ifadelerini kullandı.