Montessori eğitiminde çocuklar aktif bir şekilde rol alırlar. Etkinliklere aktif katılım sağlayarak yaparak ve yaşayarak öğrenirler.
İlgisini çeken etkinlikte denemeler yaparak becerilerini geliştirmeye başlarlar. Denemeler yaparken de sıkılmadan etkinliği tekrar ederler. Bu şekilde çocukların ince motor becerilerinin gelişmesi de desteklenir.
Montessori eğitiminde en önemli durumlardan biri materyallerin çocukların erişebileceği bir noktada konumlanmış olmasıdır. Örneğin çocuk kitaplığının çocuğun rahatça erişebileceği bir yükseklikte olması gerekmektedir. Çocuk ilgisini çeken bir materyali veya kitabı kendi istediği zaman seçebilmelidir.
Çocuklara Montessori eğitimine dayalı bir materyal hazırlarken onların hazır bulunuşluluk durumlarının göz önünde bulundurulması gerekir. Ayrıca çocuklar etkinlikleri gerçekleştirirken eğitimcinin veya ebeveynin gözlemci konumunda olması gerekir. Çocuk özgür bir şekilde materyali uygulamalıdır. Çünkü çocuklardaki yaratıcılık duygusunun önüne geçilmemesi gerekir. Ayrıca bu eğitimle birlikte çocuklarda merak ve keşfetme duygusu ön plana çıkar.
Montessori etkinliklerini birçok farklı materyallerden hazırlanabilir. Özellikle geri dönüştürülebilir ürünlerin bu etkinliklerde kullanılması günümüzde çok yaygındır. Çocuklar için seçilen materyallerin doğal ürünlerden olması da en önemli özelliğidir. Ahşap oyuncaklar, ahşap çalışma masası, ahşap kitaplıklar…
Montessori eğitiminin en güzel etkinliklerinden biri duyu sepeti hazırlamak. Ben de çocuklar için güzel bir etkinlik erkinliği tavsiye ediyorum.
?Çeşitli görsel ve malzemelerle sepeti oluşturabilirsiniz . Özellikle görsel malzemeleri seçerken çocuğun ilgisini çeken oyunlarını kullanabilirsiniz.
?Bu sepetlerin içinde ki malzemeler bebeklerin duyu ve zeka gelişimini destekler.
?İnce motor becerilerinin gelişimine katkı sağlar.
?Özellikle oturmakta başlayan bebekler için çok eğlenceli bir aktivite olacaktır .
?Yeni yürümeye başlayan bebekler için de ayakta durmaya çalışıp sepetin içindeki malzemeleri almaya çalışacaktır.
?En önemlisi ise bebeğin motor becerilerini geliştirmesine katkı sağlamasıdır.