Modern insan kimdir? Modern zamanda mükemmel insan tanımı nasıl açıklanıyor?
Kendini anlama ve anlamlandırmada, kendini algılamada, karşılaştığı sorunları çözmede, iyi ile kötüyü ayırt edip tanımlamada, doğru ile yanlışın kaynağını hep aklıyla bulan kişiye modern insan deniliyor. Daha doğrusu modern batılı insanın tahayyülünde modern insan bu şekilde tanımlanıyor. Aklıyla hareket eden, aklıyla doğruyu yanlışı tespit edip ona göre hareket etmeyi başaran insan modern zamanda yaşayabilecek düzeye gelmiş, modern tarihte kendine yer edinebilmiş model bir insandır.
Modern zamanda aklını rehber olarak kullanmayan, kendine aklını kullanarak çekidüzen vermeyen, hayatına yön verip yol çizerken aklına yer vermeyen insanlar gelenekselci, az gelişmiş, gelişmemiş, gelişememiş, gerici olarak tanımlandı, tanıtıldı, dışlandı, dışsallaştırıldı. Bakınız doğru ile yanlışı akla göre değil vahye göre bulanların durumuna.
Müslümanların akıl ile ilgili görüşüne bakalım birde. Müslüman zihine göre akıl tabii ki de var. Hatta aklı ve iradesi ile insan diğer varlıklardan ayrılır. Değerli, kıymetli olmasının temelinde iradesini kullanıp aklıyla ayırt ettiği şeyi yaşaması yatmaktadır. Bir insan aklını kullanabildiği oranda sorumludur. Modern düşünce ile aralarındaki fark şu ki Müslüman zihin doğru yanlışı aklıyla bulmaz. Vahyi ile neyin doğru neyin yanlış olduğu bildirilen insan, aklı ile doğru ya da yanlışı seçer. İyinin kötünün ne olduğu Müslümanlarda vahiy ile belirli iken batılı insanda bunun tespit kaynağı akıldır.
Müslümanların uygulaması ise aklı reddetmek, aklı kullanmamak demek değildir aksine aklın yanlış yapabileceğini kabul etmek demektir.
Peki bizler bu modern, seküler zamanda nasıl hareket etmeliyiz. Tüm bu dayatmalara karşı tavrımız ne olmalı diyorsak Müslümanlar olarak batının internet, sosyal medya vs yollarla empoze etmeye çalıştığı model insan tanımından kendimizi çekip yine yeniden Müslüman zihin ile yaşamaya başlamalıyız. Dünyadaki amacımızı tekrar hatırlayıp batının evrenselleştirmeye çalıştığı modern insan tanımına hapsolup kalmaktan kurtulmalıyız.
Modern insanın yaşamadaki amacıyla Müslüman insanın hayata gönderilmesindeki amaçlar ortaya döküldü mü ben umut ediyorum ki Müslüman zihin yeniden parlayacaktır. Neden geldiğini, nereden geldiğini hatırlayacaktır. Beş vakit namazla bir günü beş kere beni düşün diye bölen Allah’ın amacı anlaşılacaktır. Milyonlarca insanın bir şey söylemesi o sözün ya da tespitlerin doğruluğunu kanıtlamaz bazen bir kişi doğru yapıyordur da bilinmez. Hz. Muhammed (s.a.v) 40 kişiyle İslamiyet’i anlattı Mekke’ye. Biz azlığız, bir yanlışımız var galiba demedi.
Unutmayalım! Dinlenme yeri olarak adlandırılan dünyaya aklı ile çivi çakmaya çalışanlara vahiyle engel olmak Müslümanların görevidir.
Neden yaratıldığımız sorusuna modern zaman, seküler ışıltılar gölge düşürmesin!