Migren insanlık tarihinin en eski hastalıklarından birisidir. Özellikle, genç bayanları sıklıkla etkilemekte ve hayat kalitesini bozmaktadır. Yüzlerce yıldır çok farklı tedaviler denenmiştir. Her hasta her tedaviden fayda görememektedir.
Hastaya göre tedavi yapılmakta ve yan etkiler değerlendirilmektedir. Yaş, cinsiyet, kilo, gebelik durumu veya beklentisi gibi birçok durum nöroloji uzmanı tarafından değerlendirilerek tedavi başlanmaktadır. Epilepsi, hipertansiyon ve antidepresan ilaçlar uzun süredir tedavide tercih edilmektedir. Son yıllarda enjeksiyon tedavileri ve BOTOX nörologlar tarafından uygulanmaktadır.
Migren (iğnesi) aşısı en yeni tedavi seçeneğidir. CGRP molekülünün migren ağrılarının fizyopatolojisinde önemi bilinmektedir. Özellikle beyin dokusunda oluşan CGRP molekülünü etkisiz hale getirmek için üretilen ilaçlar enjeksiyon yoluyla vücuda verilebilmektedir. CGRP molekülüne karşı elde edilen antikorlar migren aşısı olarak bilinmektedir. 2018 yılından bu yana dünyada kullanılmaya başlanmıştır. Aşıya uygunluk nöroloji uzmanı tarafından karar verilir. Ayda en az 4 atak geçiren auralı veya aurasız hastalarda tercih edilebilir.
18 yaş altında ve gebelerde kullanılmaz
Kronik migrenli hastalarda tedaviden fayda görmektedir. Hastanın ilk tedavisi gözetim altında yapılır. Sıklıkla 3 ay ayda bir kez deri içerisine özel kalem benzeri aparat ile uygulanır. Dirençli hastalarda 3 ay daha uygulanabilir. 18 yaş altında ve gebelerde kullanılması uygun değildir. Deride gözlenebilen kızarıklıklar dışında yan etki gözlenmediği belirtilmektedir.
Sonuç olarak; gelişen ilaç sektörü migren hastalarının tedavilerinde seçenekleri artırmaktadır. Migren hastalarına düzenli olarak nöroloji hekimleri tarafından takip edilmelerini ve yeni tedaviler hakkında bilgi almalarını öneririm.
Sağlıklı günlere..