8 Ekim 2026, Perşembe
  • Giriş
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Yazı Gönder
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
Haberton
Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster

Ana Sayfa - Öne Çıkan - Marmara’da sarsıntılar batıdan doğuya doğru ilerliyor, fay 7 üzeri deprem üretebilir

Marmara’da sarsıntılar batıdan doğuya doğru ilerliyor, fay 7 üzeri deprem üretebilir

Haberton - Haberton
17 Temmuz 2026
- Öne Çıkan
Okuma Süresi:5 dakikalık okuma
A A
0
'Marmara’da sarsıntılar batıdan doğuya doğru ilerliyor, fay 7 üzeri deprem üretebilir'

'Marmara’da sarsıntılar batıdan doğuya doğru ilerliyor, fay 7 üzeri deprem üretebilir'

Facebook'da PaylaşX'de PaylaşLinkedin'de PaylaşWhatsapp'da Paylaş

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nden (Beun) Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, İstanbul’u da etkilemesi beklenen büyük Marmara depremine 7.5 büyüklüğünde olacakmış gibi hazırlık yapılması gerektiğini söyledi.

Marmara Denizi’ndeki fay hatlarında batıdan doğuya doğru enerji aktarımı olduğunu ifade eden Kutoğlu, “Buradan yola çıkarak Alman bilim insanları diyor ki, Marmara Denizi içerisinde depremlerin batıdan doğuya doğru bir göç karakteristiği var. Dolayısıyla bu iddiaya göre bu teori gerçekleşirse, batıdan doğuya doğru deprem mekanizması, kırmızı segmente doğru ilerliyor. İddia edildiği gibi o fay kilitliyse buradaki fay bile 7’den büyük bir deprem üretebilir” dedi.

Beun Geomatik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, Marmara Denizi’ndeki fayların üreteceği deprem büyüklüğüyle ilgili kafa karıştırıcı çeşitli açıklamalar yapıldığını söyledi. Prof. Dr. Kutoğlu, “Yer bilimlerinde yapılan tüm çalışmaların yanılma payı vardır. Dolayısıyla yüzde yüz şu büyüklükte olacak demek çok yanlış olacaktır. Deprem 6 civarında da olabilir, 7 büyüklüğünde de olabilir. Herkesin senaryosu farklı. Deprem hazırlığı bakımından yapılması gereken şey, en kötü senaryoya göre hazırlık yapılmalı. Burada bizim korktuğumuz, bu deprem büyüklüğüyle ilgili verilen rakamların küçük olması nedeniyle karar vericilerde veya toplumda bir rehavet oluşabilir. Bu rehavet sonucunda da çok az ihtimal olsa bile beklenenden büyük bir deprem meydana geldiğinde çok ağır bir faturayla karşı karşıya kalabiliriz. O nedenle İstanbul ve Marmara’da deprem hazırlıklarının en kötü senaryoya göre, 7.5 büyüklüğünde bir depreme göre yapılması lazım. Bundan daha düşük deprem tartışmalarının bilim dünyasının kendi içinde yapılması çok daha doğru” dedi.

Yüzeyde Sürünüyor Görünebilir Ama Derinliği Kilometrelerce Gidebilir

6 Şubat depremlerinde büyük acı yaşandığını ve hiçbir bilim insanının böyle büyük bir deprem beklemediğini belirten Kutoğlu, Japonya’da 2011 yılındaki Tohoku depremindeki hazırlığın 8.5 büyüklüğüne göre yapıldığını, ancak 9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini söyledi. Deprem büyüklüğü tasarımının küçük olarak alınmasının ağır hasarlara yol açtığını söyleyen Prof. Dr. Kutoğlu, “Dolayısıyla Marmara’da 7’nin altında bir depremin meydana gelme olasılığı 7’den büyük depreme göre çok daha olasılıklı olsa bile biz Marmara bölgesinde hazırlıklarımızı mutlaka en kötü senaryoya göre, 7.5 büyüklüğünde depreme göre yapmalıyız büyük acılar yaşamamak için. Alman Yer Bilimleri Merkezi’ne ait çalışma, 2025 yılına ait en son çalışmalardan biri Marmara ile ilgili. Çalışma görselinde faylar renklendirilmiş durumda. Mavi bölge 7’den büyük deprem olmayacağına kaynak yaratan en önemli hususlardan bir tanesi. Burada orta segmentteki bölgede fayın kilitli olmadığı, burada bir sürünme hareketinin olduğu iddia ediliyor. Orta bölgede bir geçiş zonu var. Kırmızı hattın kilitli olduğu söyleniyor. Depremsellik bakımında büyük depremleri kilitli faylar üretir. Sürünen dediğimiz faylarda ise fayın enerji biriktirmesi çok daha düşüktür ama buna aldanmamak lazım. Çünkü yüzeyde fay, sürünüyor gözükebilir ama fayların derinlikleri onlarca kilometre aşağıya kadar gidebilir. Dolayısıyla belli bir kesimde tekrar kilitleniyor olabilir. Maviyle gösterilen, sürünen denenen kısımdaki hareket hızı yaklaşık yıllık 1 santimetre civarında. Ama biliyoruz ki Marmara Denizi bölgesinde Kuzey Anadolu Fayı’nın ortalama hızı 2 ila 3 santimetre arasındadır. Dolayısıyla burada bir hareket açığı var. Her ne kadar fay yüzeyde sürünüyor olsa da belli bir derinlikte kilitli olmalı ki arada bir hareket açığı var. En az 1 santimetrelik bir enerji birikimi söz konusu. Sürünen faylar deprem üretmez diye bir şey de söz konusu değil. Eğer belirli bir derinlikteyse deprem üretebilir ama enerji biriktirme süresi çok daha uzundur. Dolayısıyla buna aldanmamak gerekir” diye konuştu.

Marmara’da Depremler Batıdan Doğuya Göç Ediyor

Alman bilim insanlarının, yıl yıl depremleri işleyerek, Marmara Denizi’ndeki depremlerin batıdan doğuya doğru ilerlediğini belirttiklerini ifade eden Prof. Dr. Kutoğlu, “2011 yılında batı tarafında bir deprem oluyor 5.2, 2012 yılında biraz daha doğuda 5.1 büyüklüğünde deprem oluyor. Sonra orta bölgede Kumburgaz açıklarında 6.2 büyüklüğünde bir deprem oluyor. Buradan yola çıkarak Alman bilim insanları diyor ki, Marmara Denizi içerisinde depremlerin batıdan doğuya doğru bir göç karakteristiği var. Dolayısıyla bu iddiaya göre bu teori gerçekleşirse batıdan doğuya doğru deprem mekanizması, kırmızı segmente doğru ilerliyor. İddia edildiği gibi o fay kilitliyse buradaki fay bile 7’den büyük bir deprem üretebilir” ifadelerini kullandı.

Hasar Alacak Alanları Gösterdi

Kendi geliştirdiği yazılımla muhtemel bir depremde hasar görebilecek alanları belirleyen Prof. Dr. Kutoğlu, şöyle konuştu:

“En kötü senaryoyu ele alırsak, 7.4 veya 7.5 bir deprem ürettiğinde, depremin hissedileceği alanlar oldukça yaygın. Ta ki İzmir’e, İç Anadolu Bölgesi’ne kadar gidiyor. Buralarda hafif hissedilmesi söz konusu. Buralarda bir hasar meydana gelecek büyüklükte değil, depremin hissedilme seviyesi. Ama İstanbul’un Marmara Denizi’ne bakan kesiminde, renkler daha sıcak hale geliyor. Renklerin sarı, turuncu ve kırmızıya doğru kayması depremin çok daha yüksek hissedileceğini gösteriyor. Dolayısıyla buralarda daha fazla hasar meydana gelecektir. Marmara’nın güney kıyılarında da yine zemin durumuna bağlı olarak daha yüksek hissedilecek alanlar söz konusu.”

Etiketler: DepremİstanbulİzmirZonguldak
PaylaşTweetPaylaşGönder
Önceki Haber

Bir kıtayı yeniden tanımak; Yazar Yılmaz Ali ile Afrika’nın görünmeyen yüzü

Sonraki Haber

Demirören Medya’dan şeffaf ve veriye dayalı İK modeli

Haberton

Haberton

Son dakika haberleri, güncel haberler, magazin, spor ve ekonomideki gelişmeler, yerel ve dünya haberleri haberton.com'da. Haberton, sizin için tonla haber! Türkiye’de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşabileceğiniz yeni mecranız.

İlgili Haberler

Maltepe'de 7 katlı binadaki çökme anı kamerada
Öne Çıkan

Maltepe’de 7 katlı binadaki çökme anı kamerada

8 Ekim 2026
Vali Gül’den Maltepe açıklaması; "Bina riskli, çökme ihtimâli var"
Öne Çıkan

Vali Gül’den Maltepe açıklaması; “Bina riskli, çökme ihtimâli var”

8 Ekim 2026
Maltepe'de 6 katlı bina çöktü
Öne Çıkan

Maltepe’de 7 katlı bina çöktü

8 Ekim 2026
SPK'dan 21 kişi hakkında suç duyurusu
Öne Çıkan

SPK’dan 21 kişi hakkında suç duyurusu

8 Ekim 2026
Başakşehir’de 1 öğrencinin öldüğü bıçaklı saldırıda 3 tutuklama
Öne Çıkan

Başakşehir’de 1 öğrencinin öldüğü bıçaklı saldırıda 3 tutuklama

7 Ekim 2026
Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya’nın savcılık ifadeleri ortaya çıktı
Öne Çıkan

Fatma Betül Sayan Kaya ve İlyas Kaya’nın savcılık ifadeleri ortaya çıktı

7 Ekim 2026
Sonraki Haber
Demirören Medya’dan şeffaf ve veriye dayalı İK modeli

Demirören Medya’dan şeffaf ve veriye dayalı İK modeli

En Güncel Haberler

'Yol Arkadaşın Burada' programının ilki tamamlandı; kadınların siparişleri yüzde 70 arttı
İş Dünyası

‘Yol Arkadaşın Burada’ programının ilki tamamlandı; kadınların siparişleri yüzde 70 arttı

8 Ekim 2026
İncili Gastronomi Rehberi’nin 8’inci edisyonu için Neolokal’de davet düzenlendi
Kültür ve Sanat

İncili Gastronomi Rehberi’nin 8’inci edisyonu için Neolokal’de davet düzenlendi

8 Ekim 2026
Altın Portakal Film Festivali öncesi Venüs heykelleri kenti süslüyor
Kültür ve Sanat

Altın Portakal Film Festivali öncesi Venüs heykelleri kenti süslüyor

8 Ekim 2026

Günün Popüler Haberleri

  • Tümü
  • Sağlık Haberleri
  • Kültür ve Sanat
Yaşam

Polonyalı turistin ilk tercihi Türkiye

8 Ekim 2026
Yaşam

Orman yangınında vücudunun yüzde 40’ı yanan kedi ‘Luna’, yaşam savaşını kazandı

8 Ekim 2026
Yaşam

Sümeyra öğretmen ile evlenen Güney Koreli Lee hem Müslüman hem Trabzonsporlu oldu

8 Ekim 2026
Yaşam

Adana Lezzet Festivali’nde 1 milyon ziyaretçi ve 1000 ton et tüketilmesi bekleniyor

8 Ekim 2026
Önceki Sonraki
Haberton

Haberton

Sizin için tonla haber!

Türkiye'de tarafsız bir medya, vatandaşın haber alma hakkı çerçevesinde gerçek haberleri takip edebileceğiniz, tonlarca habere ulaşın!

Son Dakika

Hırsızın rahatlığı pes dedirtti: Çaldığı motosikletle dolaşırken yakalandı

Hırsızın rahatlığı pes dedirtti: Çaldığı motosikletle dolaşırken yakalandı

- Haberton
8 Ekim 2026

Adana’da Ömer S. (22), yol kenarında park halindeki motosikleti çaldı. Güvenlik kamerasından tespit edilen Ömer S., çaldığı motosikletle dolaşırken yakalandı....

7 Ekim 2023’ten bugüne Gazze: Üç yılda on binlerce ölüm, büyük yıkım

Yapay zekâ etiği ve AI regülasyonu: Türkiye’de yapay zekâ için hukuki sorumluluk dönemi başlıyor mu?

Ahilikten e-ticarete: 800 yıllık esnaf kültürü dönüşüyor

Gençlerde kanser vakaları artıyor mu? Dünya Kanser Araştırma Fonu yeni verileri açıkladı

Güncel Haber

'Yol Arkadaşın Burada' programının ilki tamamlandı; kadınların siparişleri yüzde 70 arttı

‘Yol Arkadaşın Burada’ programının ilki tamamlandı; kadınların siparişleri yüzde 70 arttı

8 Ekim 2026
Polonyalı turistin ilk tercihi Türkiye

Polonyalı turistin ilk tercihi Türkiye

8 Ekim 2026
  • Hakkımızda
  • Yayın İlkeleri
  • İletişim
  • Kullanım Şartları ve Gizlilik Politikası
  • Güvenlik Politikası

© 2026 Haberton

Tekrar Hoş Geldiniz!

Aşağıda hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi mi unuttunuz?

Şifrenizi alın

Şifrenizi sıfırlamak için kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi girin lütfen.

Giriş Yap

Yeni Çalma Listesi Ekle

Sonuç Yok
Tüm Sonuçları Göster
  • Öne Çıkanlar
  • Özel Haber
  • Gündem
  • Politika
  • Dış Haberler
  • İş Dünyası
  • Kültür & Sanat
  • Sağlık
  • Yaşam
  • Yerel
  • Spor
  • Yazarlarımız

© 2026 Haberton