Antalya’da 10 gün süren, 60 bin hektarlık alanı ve 59 mahalleyi kül eden büyük yangının ardından Manavgat’ta yaralar sarılıyor.
200 binin üzerinde ihtiyaç sahibine ayni yardım ulaştırılırken, bölgede zarar gören ve yıkılan binaların yerine yenilerinin de yapımı başladı. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Türkiye’nin 81 ili ve yurt dışından Yangın Dayanışma Merkezi’ne gönderilen yardım malzemelerinin yangınzedelere en hızlı şekilde ulaştırılması için bölgede gönüllülere ihtiyaç duyulduğu çağrısında bulundu.
Manavgat’ta 28 Temmuz günü saat 11.30’da 4 farklı noktada başlayan orman yangınları, sınır ilçeler Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya’nın bazı mahallelerine de sıçradı. 2’si ormancı 7 kişinin yaşamını yitirdiği yangınlardan ilçe merkezindekini başlatan C.Y. (16) ‘kasten orman yakmak’ suçundan tutuklandı. Yangınlar, Antalya’nın Manavgat, Akseki, Gündoğmuş, İbradı ve Alanya sınırlarında 21 farklı noktada günlerce sürdü. 60 bin hektarlık alanın yok olduğu ve 59 mahallenin büyük zarar gördüğü yangın, 220 saat süren mücadele sonrasında 6 Ağustos’ta saat 15.30’da kontrol altına alındı.
YARALARIN SARILMASINA DESTEK
8 uçak, 2 İHA, 19 helikopter, 2 yönetim helikopteri, 1 insansız helikopter, 1915 araç ve 8 bin 155 personelin görev aldığı Manavgat yangını kontrol altına alındıktan sonra bölgedeki soğutma çalışmaları sürdürülüyor. Bölgede binlerce köylü, hem Antalya ve ilçeleri hem de Türkiye’nin birçok ilinden gelen gönüllülerle yaraların sarılmasına destek oluyor. Bölgede hayvanlar için sahra çadırı kuruldu. Sahra çadırında yangından yaralı kurtarılan koyun, keçi, eşek, kaplumbağa, kedi ve köpekler tedavi ediliyor. Bu işlemi de yine gönüllü veteriner hekimler yerine getiriyor.
GÜNDE 17 BİN KİŞİYE YEMEK
Kızılay ve AFAD ekipleri, bölgede ayni ve nakdi yardımlara devam ederken ihtiyaç sahiplerine bugüne kadar 200 binin üzerinde gıda ve kıyafet desteği verildi. Şu ana kadar getirilen 400 konteynerden 146’sı kuruldu. Kızılay günde ortalama 17 bin vatandaşa sıcak yemek dağıtımı yapıyor. Ayrıca zarar gören binaların yıkım işleri devam ederken, bazı mahallelerde yeni binaların inşası için temeller atılıyor.
YANGIN MÜZESİ YAPILACAK
Yangının başladığı andan itibaren alanda hem söndürme hem de yaraların sarılması için çaba gösteren Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Türkiye tarihine geçen en büyük orman yangını olan Manavgat’taki yangının unutulmaması için müze projesi üzerine çalışıyor. Gelecek nesillere ne kadar büyük bir felaketin yaşandığını aktarabilmek adına düşünülen müzede yanan alanlardan getirilen zarar görmüş eşyaların ve ormanlık alanların havadan fotoğraflarının yer alması planlanıyor. Başkan Sözen, çocukların mektup ve resimlerle gönderdiği kumbara ve harçlıklarını da bu müzede sergilemeyi amaçlıyor.
MANAVGAT’TAN GÖNÜLLÜ ÇAĞRISI
Manavgat’ta yangın sonrası tüm devlet kurumları ve belediyleler bölgede yaraların sarılması için mücadele ediyor. Türkiye’nin her yerinden ayni ve nakdi yardımların yağdığı bölgede, yardım malzemelerinin yangınzedelere ulaştırılması için gönüllülere ihtiyaç duyuluyor. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, “Türkiye’nin 81 ili ve yurt dışından Manavgat Belediyemizin Yangın Dayanışma Merkezi’ne gönderdiği yardım malzemelerinin yangınzede vatandaşlarımıza en hızlı şekilde ulaştırılmasında gönüllü olarak çalışmak isteyen herkesi Atatürk Kültür Merkezi’mize bekliyoruz” dedi.
İKİNCİ EL GÖNDERMEYİN
Yangınzedeler için başlatılan yardım kampanyasıyla ilgili uyarıda da bulunan Başkan Sözen “Pandemi sürecinin devam etmesi nedeniyle, sağlığımızı korumak amacıyla ikinci el giyim, ev eşyası gibi her türlü kullanılmış malzemelerin gönderilmemesini önemle rica ediyoruz” diye konuştu.
ÇOCUKLAR BİLE GÖNÜLLÜ OLDU
Yurt içi ve yurt dışından yoğun bir ayni yardım gelmesi nedeniyle belediye personeli haricinde, günde 300’e yakın gönüllü bölgede görev alıyor. Gönüllüler belediyeye ait toplam 4 merkezde tüm koli ve paketleri ihtiyaç durumuna göre yeniden düzenliyor ve yangınzedelere ulaştırıyor. Başkan Sözen, Yangın Dayanışma Merkezi’nde gönüllü görev alan çocukları sosyal medya hesabından paylaşarak, “Yangının bıkmadan, yorulmadan çalışan kendileri küçük ama yürekleri büyük olan çocuklarımızın duyarlılıkları gözlerimizi yaşartıyor. Küçücük ellerinizle kocaman yüreğinize yerleştirdiğiniz sorumluluk duygularınız için teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
7 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ
Manavgat’taki büyük yangında Değirmenli Mahallesi Delioğlanlı mevkiindeki evlerinde Osman (55) ve Şehri Gardaş (50) çifti, Kalemler Mahallesi’ndeki evlerinin bahçesinde Fahri Yiğitokur (60) ve eşi Alman asıllı Andrea Hartmann Yiğitokur (58), Akseki’ye bağlı Kepezbeleni’ndeki evinin önünde Hasan Ali Yüksel (82) ile Gebece Mahallesi Güğlen Dağı Beloluk mevkiinde orman işçileri Erdal Tokva (37) ve Yaşar Cinbaş (53) arazözde yanarak can verdi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tespitlerine göre bölgede 15 bin dekar tarımsal alan zarar gördü. Bitkisel zarar ve ölen hayvanlarla ilgili son verilere göre, 263 büyükbaş, 2 bin 783 küçükbaş, 20 bini bıldırcın 27 bin 407 kanatlı hayvan, 1441 arılı kovan, 1006 boş kovan olmak üzere 33 bine yakın hayvan öldü.
ÇAVUŞOĞLU: 59 MAHALLE ETKİLENDİ, 20 BİN DEKAR TARIM ARAZİSİ ZARAR GÖRDÜ
Antalya’nın Manavgat ilçesinde 220 saatte söndürülen ve soğutma çalışmalarının devam ettiği orman yangınıyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ulualan Yangın Yönetim Merkezi’nde bilgi verdi. Yangının söndürüldüğünü ve zaman zaman tüten yerlere ekiplerin müdahalesinin devam ettiğini belirten Bakan Çavuşoğlu, helikopterle artık havadan tarama işlemlerinin sürdüğünü söyledi.
Yangınla mücadele ederken bir diğer taraftan yaraların sarılmaya başlandığını aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Vatandaşlarımıza yapabileceğimiz yardımları yangın dolayısıyla zararların temini için yoğun çalışıyoruz. Yangından sonra bu yardımlarımızı nasıl ulaştıracağız? Bu zararları nasıl karşılayacağız? Bunun değerlendirmesini yapıyoruz” dedi.
Yangının bilançosunun da yavaş yavaş netlik kazandığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, şunları söyledi:
“59 mahalle 3 bin 231 bina etkilendi. 6 bin 359 bağımsız bölüm etkilendi. Ağır hasarlı binalarımız yıkılıp yenileri inşa edilecek. Az hasarları olanlar için ise destek verilecek. Vatandaşlarımızın geçici barınmaya ihtiyacı var. 400 yaşam konteynerinden 200’ü kuruldu. Eşyaları yanan 1238 hanede eşya hasarı var. 34 bin 596 bin TL’lik eşya zarar gördü. Bunlara destek sağlanacak. 93 araç hasar gördü. 16’sı traktör. 4’ünü aldık. 12 traktör içinde teslim işlemleri gerçekleşecek. Toplam araç hasar miktarı 2 milyon 55 bin TL, araçları yananlara ödemeler yapılıyor. Hayvanlarımız ve tarım alanları da etkilendi. 11 milyon TL hayvancılık zararı var. Vatandaşımızın tercihine göre ayni ya da nakdi olarak zararlar birebir karşılanacak. Küçükbaş havyalar yaylada ve döndüğünde kış boyunca yem ve saman ihtiyaçları da karşılanacak. 20 bin dekar tarım alanı etkilendi.”
Bakan Çavuşoğlu, yangında Türkiye’nin birçok yerinden gelen ve yangını söndürmede görev alan itfaiye erlerine teşekkür etmedikleri için alınanların olduğunu belirterek hem itfaiyecilerden özür diledi hem de teşekkür etti.