Magnezyum takviyeleri çok dikkatli kullanılmalıdır, magnezyum çeşitlerinin kısaca hangi semptom ve hastalıklara karşı kullanılması gerektiğini değerlendirelim.
Daha önce yayınladığımız yazıda magnezyumun öneminden yeterince bahsetmiştik. Magnezyum birçok formda takviye olarak satılmaktadır. Bu takviyelerin herbiri farklı hastalıklarda tercih edilir. Her magnezyum çeşidi aynı oranda emilemez ve dikkatli kullanılmalıdır. Bu magnezyum çeşitlerinin kısaca hangi semptom ve hastalıklara karşı kullanılması gerektiğini değerlendirelim.
Magnezyum Glisinat; eğer bir hastada hipomagnezemi (magnezyumun kanda azalması) tespit edilmişse oral yoldan tercih edilen formdur. Mide asidetisinden çok az oranda etkilenir ve diareye (ishal) neden olmaz.
Magnezyum Oksit; mide asiditesini azaltma özelliği vardır. Özellikle reflü ve dispeptik şikayetler başta olmak üzere mide rahatsızlıklarında kullanılır. Bu magnezyum yeterince emilmez ve hipomagnezemide kullanılmaz.
Magnezyum Sitrat; bu magnezyum çeşidi asidik özellik taşır ve sıklıkla kolonoskopi öncesi tercih edilir.
Magnezyum Malat; deneysel çalışmalarda, kan-glukoz seviyeleri, amilaz etkinliği ve kan serum seviyelerinde genel kalsiyum / magnezyum oranları üzerinde pozitif bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Bu etkilerinden dolayı kronik yorgunluk sendromu, depresyon, diyabet ve kardiyovasküler hastalıkların tedavisinde ek tedavi olarak önerilir.
Magnezyum Taurat; klinik çalışmalarda, bazı nörodejeneratif bozukluklarınının tedavisinde, migrenden korunmada etkili olduğu tespit edilmiştir. Yapısında bulunan L-Taurin ayrıca, genel bilişsel fonksiyon ve hafızayı iyileştirme yeteneğine sahiptir.
Magnezyum Threonate; yeni bir magnezyum formudur. Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif koşulların tedavisinde çok etkili olabileceği vurgulanmıştır.
Sonuç olarak; birçok magnezyum formundan uygun olanı doktor önerileri ile seçip kullanmak gerekir.
Sağlıklı günlere…
Kaynak
Mustafa EVRENSEL, Ortomoleküler Tıp Yaklaşımıyla Magnezyum Takviyeleri, Journal of Complementary Medicine, Regulation and Neural Therapy Volume 11, Number 3 : 2017