Ohrid, Kuzey Makedonya’da Ohrid Gölü’nün kıyısında konumlanmış önemli bir turizm şehridir.
Ohrid şehri, iyi korunmuş tarihi ve kültürel yapısı, çok uluslu mütevazı nüfusu ve içerdiği doğal güzelliklerle tüm dünyadan turistlerin dikkatini çekmektedir. Öyle ki Ohrid şehri ve Ohrid Gölü, UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine eklenmiştir
Bozulmayan tarihi ve kültürel miras
Ohrid Şehri asırlardan bu yana süregelen tarihi ve kültürel dokusunu bozmadan özgün bir şekilde ayakta durabilmeyi başarabilmiştir. Şehir varolduğundan bu yana çeşitli imparatorluklar ve devletlerin eline geçmiştir. Bunlar Makedonya Krallığı, Doğu Roma İmparatorluğu, I. Bulgar Devleti, Osmanlı İmparatorluğu, Yugoslavya Krallığı ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’dir.
Bu imparatorluklar ve devletlerin bıraktığı tarihi, kültürel, sanatsal ve mimari eserler hala şehrin en önemli simgeleri konumundadır. Bunlardan bazıları Çar Samuel Kalesi, St. Clement Kilisesi, St. Sophia Kilisesi, Ohrid Antik Tiyatrosu, Ali Paşa Camii, Eski Çarşı ve Aziz Clement Sokağı’dır. Ayrıca Slavların kullandığı Kiril alfabesi Ohrid’de ortaya çıkmıştır. Şehir bir çok kilise ve caminin yanı sıra, kendine has eşsiz mimariye sahip evleri ve arnavut kaldırımlı dar sokaklarıyla ziyaretçilerini adeta büyülemektedir.
Manzarasıyla büyüleyen bir doğa harikası Ohrid Gölü
Ohrid Gölü, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk sınırında yer alan, balkanların en eski ve en derin gölü olma özelliğini taşımaktadır. Göl, berrak ve durgun suyu dolayısıyla yerli ve yabancı turistlerin yüzmek için tercih ettiği destinasyonlardan birisidir. Özellikle Kuzey Makedonya’nın denize sınırı olmayan bir ülke olmasından dolayı yerli turistler yaz turizmi için Ohrid Gölü’nü tercih edebilmektedir.
Ohrid’in Meşhur İncisi
Ohrid’i ve Ohrid Gölü’nü önemli kılan detaylardan biri ise Ohrid Gölü’nden çıkarılan meşhur incidir. Çıkarılan inci ile birbirinden güzel, birbirinden zarif ve şık aksesuarlar Ohrid’deki dükkanların ve sokak satıcılarının tezgahlarını süslemektedir. Özellikle inci ve sedeften yapılmış kolye, bileklik ve yüzükler yerli ve yabancı turistler tarafından en çok rağbet gören aksesuarlarlar arasındadır.
Çok kültürlü bir yapı
Ohrid’de Makedon nüfusun yanı sıra hatırı sayılır bir Arnavut ve Türk nüfusu vardır. Şehirde ülkenin resmi dili Makedonca’nın yanı sıra 2. dil olarak Arnavutça ve Türkçe konuşulmaktadır. Bu durum şehirde birden fazla kültürün iç içe yaşadığının göstergesidir.
Kısacası Ohrid, klasik bir balkan şehrinin sahip olduğu tüm özelliklere sahiptir. Eğer Kuzey Makedonya’ya yolunuz düşerse gidip görmenizi tavsiye ederim.