Bu gün 8 Mart Dünya Kadınlar gününde, Kurtuluş Savaşı’nın ve Cumhuriyetin Kahraman Kadınlarını rahmetle anıp, sizlerle paylaşmak istedim;
ATAMIZ ne güzel anlatmış Türk Kadınını;
Dünyada hiç bir milletin kadını “Ben Anadolu Kadınından fazla çalıştım. Milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu Kadını kadar emek verdim ,”diyemez! Mustafa Kemal ATATÜRK
1926 yılında kabul edilen Medeni Kanun, Türk kadını için dönüm noktası olmuştur.
Türk kadınına 3. TBMM tarafından 3 Nisan 1930’da kabul edilen bir yasa ile Belediye Seçimlerine katılma hakkı verilmiştir…
Kadın hakları ve kadınların erkeklerle eşitliği hususunda; Batı ülkelerinde ve toplumlarında yoğun mücadeleler verirken Türk kadınına gereken değeri Batıdan önce yine ATATÜRK sağlamıştır.
Sosyal toplum olabilmemizin kadının eğitimi ve değer verilmesiyle oluşabileceğini yine Ulu Önder ATATÜRK öngörmüştür.
Belki de isimlerini bilmediğimiz, bize vatan topraklarını bırakan, binlerce kahramanımız arasından bir kaçını analım rahmetle…
NENE HATUN; Erzurum’un Pasinler ilçesine bağlı Çeperler Köyü’nde dünyaya gelen Nene Hatun, henüz 20 yaşında bir gelinken yılları arasında yapılan Türk-Rus Savaşı’nda (93 Harbi) Aziziye Tabyası’nı sopayla, taşla, kazma, kürekle savunanlara katılarak cesurca savaşır…
KILAVUZ HATİCE; 8 Mayıs 1920’de milli kuvvetler Pozantı’ya taarruzu başladığında, kritik bir duruma düşen Fransızlara yanlış yol göstererek Kar Boğazı’na sokar. Boğazda sıkışan Fransızlar, Türk askerine esir düşer…
HALİDE ONBAŞI; (Halide Edip Adıvar)
İstanbul’da yaptığı konuşmalarla halkı işgallere karşı uyandıran, Milli Mücadele’nin en önemli isimlerindendir…
NEZAHET ONBAŞI; (Nezahet Baysel) Annesinin ölümüyle Alay Komutanı olan babasının yanında cephede yaşamaya başlar, mükemmel at binmesini, silah kullanmasını öğrenir ve 12 yaşında “onbaşı “rütbesini alır. Kahramanlıklarıyla; Mustafa Kemal ve İsmet İnönü’ nde dikkatini çekmeyi başarmıştır…
ŞERİFE BACI; Top mermileri ıslanmasın diye kazağını mermilerin üzerine örtmüş, yavrusu ölmesin diye üzerine abanır ve soğuktan ölür…
HALİME ÇAVUŞ; 1888’de Erzurum’da doğdu. Subay Suat Derviş Bey ile evlenip Balkan Savaşı’na katıldı. I. Dünya Savaşı’nda Kafkas Cephesine gitti.1919’daki Kongre günlerinde, Mustafa Kemal’le bizzat görüşebilmek için Sivas’a gitti. Bu görüşmenin ardından, Milis Müfreze Komutanı olarak Batı Cephesinde görevlendirildi. 300 kişiyi aşkın birliği ile Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde Mehmetçikle birlikte destanlar yazdı. Kurtuluş Savaşı’na giderken erkek kılığına girer ve uzun yıllar Halim Çavuş zannedilir…
ÇETE EMİR AYŞE; Çanakkale’de ölen kocasından kalan tek hatıra elmas küpelerini bozdurup kendine bir tüfek alır, dağa çıkar, Yörük Ali Efe’ye katılır…
TAYYAR RAHMİYE; Osmaniye’deki Fransızlara karşı harekete geçildiği sırada askerlerde duraksama olunca “Ben kadın olduğum halde ayakta duruyorum da siz erkek olarak yerlerde sürünmekten utanmıyor musunuz” der ve ateş hattında kalan iki arkadaşını korumak için ileriye atıldığında şehit olur…
SATI KADIN; Kurtuluş Savaşı’nda sırtında cepheye mermi taşıdı Türkiye’nin ilk kadın milletvekillerindendir…
PERİHAN ONGAN; İlk kadın öğretmenlerden Türk Kadınlar Birliği Üsküdar Şubesi’nin kurucusu…
SAFİYE ALİ; İlk kadın doktor
AYSİMA ALTINOK; Türkiye’nin ilk kadın beyin cerrahı…
SÜREYYA AĞAOĞLU; 1925’te dereceyle mezun olan ilk kadın hukukçu…
SABİHA BENGÜTAŞ; İlk kadın heykeltıraş 1924’de Akademi’den birincilikle mezun oldu…
SABİHA GÖKÇEN; İlk kadın savaş pilotu…
SAMİYE HANIM; 1922’de ehliyet almış, 1930’dan itibaren tek kadın sürücü olarak yarışlarına katılmış ve birinci olmuştu…
CAHİDE SONKU; Türkiye’nin ilk kadın yönetmeni…
AFİFE JALE; İlk Türk kadın tiyatro oyucusu…
BEDİA MUVAHHİT; 1923’te ‘Ateşten Gömlek’ filmiyle kamera karşısına geçen ilk kadın oldu…
Kadın hakları uğruna mücadele veren ülkelerin çoğu Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek almışlardır. Çünkü O; kadın hakları konusunda dünyanın en öngörülü, kendini halkının hak ve özgürlüklerine adayan bir lider olmuştur.
Kurtuluşun tüm Kahramanlarına ve ATAMIZA Minnettarız…