Gerilim ve migren baş ağrısından sonra en sık görülen primer baş ağrısı küme tipi baş ağrısıdır. Yaygın olarak 20-40 yaş arası erkek ve sigara içenlerde ortaya çıkmaktadır.
Hayatımızda bizi etkileyen ağrılı durumlardan en yaygın olanı baş ağrısıdır. Nörolojik hastalıkların yanı sıra vücudumuzu etkileyen birçok hastalık baş ağrısı yapabilmektedir. Hayatında hiç baş ağrısı yaşamayan insan yok gibidir. Birçok insan baş ağrısını önemsememektedir.
Uzun süreli müzmin ve hafif şiddetli baş ağrıları pek çok insanı hekime yönlendirmez. Baş ağrıları bazen çok şiddetli olur ve hastayı o an hastaneye başvurmaya zorlar. Bu baş ağrılarından en önemlisi küme tipi baş ağrısıdır.
Gerilim ve migren baş ağrısından sonra en sık görülen primer baş ağrısı küme tipi baş ağrısıdır. Yaygın olarak 20-40 yaş arası erkek ve sigara içenlerde ortaya çıkmaktadır. Çocuklarda ve yaşlılarda çok nadir rastlanmaktadır. Ağrının tipik özellikleri tek taraflı, çok şiddetli ve migrene göre kısa süreli olmasıdır. Ağrı o kadar şiddetli olmaktadır ki hastalardan intihar edenler bile olmuştur.
Ağrı genelde göz çevresinde olmaktadır ve ataklar halinde gözlenir. Ağrı yaklaşık 15-180 dakika sürer ve gün aşırı bir kez ile günde 8 defaya kadar ortaya çıkar. Bilinmeyen nedenlerle erkeklerde kadınlara göre 3-4 kez daha sıktır. Hastalar atak sırasında huzursuz ya da ajitedir. Baş ağrısı ile aynı tarafta olmak üzere burun tıkanıklığı, gözde yaşarma ve kanlanma, terleme artışı veya ödem gözlenebilir. Ayrıca; hastalarda kalp atışlarında azalma, hipertansiyon, mide asidetisinde artış izlenebilir.
Hastalarımızda ağrı ataklarının genelde bahar mevsiminin başlangıcında olduğunu gözlemlemekteyiz. 6-12 hafta süren bu senelik ataklar halinde orta yaşlı erkeklerde ortaya çıkmaktadır. Ağrılar eğer tedaviya cevap vermez ise kronikleşir ve kronik küme baş ağrısına dönüşür. Hastalık uzun süre kişiyi etkileyebilir. Yaklaşık 20 yıl ve üzeri yıllık atakları yaşayan hastalar vardır.
Hastalığın tedavisi de hastalık gibi enterasandır. Akut atakta 5-8 litre/dakika 30 dakika süre ile oksijen inhalasyonu %70 oranında başarılı olmaktadır. Hastalarda bu tedavi yönteminin tanı koymada da etkili olabileceği vurgulanmaktadır. Ayrıca farklı medikal tedavilerde uygulamaktayız.
Yaşadığımız her ağrı vücudumuzda oluşan bir reaksiyonun karşılığıdır. Dikkate alınmalı ve bir hekim tarafından değerlendirilmelidir.
Sağlıklı günlere…