Davutoğlu, “Kültür ve sanatta bütün bir insanlığa hitap etmeliyiz. İnsanlığa açık olmayan millilik olmaz.” dedi.
Davutoğlu, müzik, sinema ve tiyatro dünyası meslek birlikleri temsilcileriyle buluştu.
ÖZGÜN KATKILARLA SANATA HİMZET EDEN KİŞİ UNUTULMAZ
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, açılış konuşmasında şu ifadelere yer verdi;
“Büyük yazarların düşünce insanlarının daha sonraki dönemlere ışık tuttuğunu görürüz. Birçok siyasi lider unutulur ama özgün katkılarıyla sanata etki etmiş isimler hep hatırlanır. Sanatın temeli özgürlüktür. Özgür bir zihin ortamının olmadığı yerde, siyasi iktidarların daralttığı yerlerde kalıcı eserlerin ortaya çıkması da çok zordur.” dedi.
NE YAPMAMIZ GEREKTİĞİNİ BELİRLEMEK İSTİYORUZ
Gelecek Partisi Kültür Sanat Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sema Silkin Ün, “Yurt dışında milyar dolarlar konuşulurken bizler ne yazık ki rutin destekleri konuşmak zorunda kaldık. Bugün sizlerle toplanma amacımız yarın göreve geldiğimizde neler yapmam gerektiğini bugün sizlerle yaptığımız istişarelerle belirlemektir.
Salgın boyunca gördük ki bugünkü iktidarın elinde bu anlamda bir data yok. Gelecek Partisi olarak bu sebeple bu muhataplıkları şimdiden doğru tespit etmek istiyoruz” dedi.
TEMSİLCİLER KONUŞTU
Recep Ergül, Müzik Sanatçıları Platformu Başkanı söz alarak, “Pandemi sürecinde enstrümanlarını satmak zorunda kalan, intihar ederek vefat eden sanatçılarımız oldu. Şu an da buraya bir sanatçımızın cenazesinden geliyorl. Ülkemizin sanatçılarını doğal bir kültür temsilcisi olarak görüyoruz fakat vize kuyruklarında aylarca bekleyen, pasaport sıkıntısı yaşayan, konserine yetişemeyen sanatçıları görünce sanatçılara yeşil pasaport talebimizi dillendiriyoruz.
Bir toplumsal olay yaşandığında ilk yasaklanan konserler. Zaman zaman da siyasi kavgaların ortasında kalıyoruz. İBB el değiştirdiğinde daha önceki dönemde konser alanların üstlerinin çizildiğini görüyoruz. Sanatçılar özgür insanlardır. Yanlış ve yanılgı dolu ifadeler görüyor ve üzülüyoruz.” ifadesini kullandı.
Murat Batıkan Avcı, Tiyatro Pas kurucusu
Kendi milli değerlerimize dönmemiz gerekiyor. Yabancı ülkeler kendi hayali kahramanlarını çok güzel pazarlıyorlar. Oysa bizim gerçek kahramanlarımız süslemeye bile gerek duymayan, gerçek kahramanlar. Hiçbir ekleme yapmadan sahnelememiz bile yeterli.
Her sektörde bir kere liyakat sistemine ihtiyacımız var. Yetkin olmayan ve sanat üredten o kadar çok insan var ki. Tacir sıfatına sahip biri Kültür Bakanlığından yardım alıyor, kültür ve sanatla alakası yok halbuki. Bunun bir yeterlilik belgesi olması gerekiyor. Sanatta kirliliğe biraz da bu neden oluyor diye düşünüyorum.” dedi.
DESTEK HİBE ŞEKLİNDE OLMALI
Davutoğlu son konuşmasında, “Acil ihtiyacı olan kesimlere, parasal genişlemeyle oluşan kaynakların kredi değil de hibe şeklinde verilmesini öngörüyoruz. Doğrudan hibe. Birçok açıklamamızda bundan bahsettik. Kültür sanat sektörümüz için de bunu hep vurguladık.
Müzik Susmasın desteği dediler, 30 milyon verilecek dediler, sonra 29 bin müzisyene 3. 000 destek vereceğiz dediler, matematiği çelişti.
Kültür sanat alanını bir ticaret alanı olarak görmekten kaynaklanan kredilendirme, borç öteleme işlemleri bir ihtiyaca hitap etmedi.
Biz doğrudan desteklerin kalıcı bir hibe olarak verilmesi taraftarıyız. Gelecek partisi olarak insan onurunun merkezinde olduğu bir kültür stratejisine öncelik vermek ilk hedefimiz.” ifadesini kullandı.
KÜLTÜR VE SANAT SİYASETİN ARKA BAHÇESİ OLMAMALI
Kültür sanat siyasetin arka bahçesi olmamalı. Kültür ve sanat hayatını kendi arka bahçesi kılan siyaset intihar etmiş demektir. Çünkü kendisi de o kültür sanatta beslenemez. Kültür sanat hayatı çölleşir.
Sizleri dinledik, bir gün nasip olursa bu imkanları sizin için oluşturmak üzere seferber olacağız.
Biz de sizlerden Türkiye’yi uluslararası alanda temsil edecek eserler üretmenizi istiyoruz.