Türkiye genelinden ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin yeteneklerini video göndererek sergiledikleri online kültür ve sanat yarışması Gelecek Sahne’nin kazananları belli oldu.
Bil Eğitim Kurumları tarafından Forte Akademi’nin katkılarıyla öğrencilerini yeteneklerini keşfetmek ve onları desteklemek amacıyla yapılan, Gelecek Sahne’nin final turu 16 finalistin yarıştığı organizasyonla tamamlandı. Kazananlar halk ve jüri oylamasıyla belirlendi.
Finale kalan yarışmacıların kendi yaş ve yarışmaya katılım (bireysel/grup) branşlarında değerlendirildiği final İstanbul Aydın Üniversitesi Florya Yerleşkesinde gerçekleşti. Geceye İstanbul Aydın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Yeşim Üstün, Bil Eğitim Kurumları Strateji Geliştirme Kurulu Başkanı Ümit Kalko, Bil Eğitim Kurumları Genel Müdürü Elif Pehlevan, Forte Kültür ve Sanat Akademi’nin kurucusu Okan Gürbüz, projenin akademik danışmanı Doç. Dr. Göktan Ay ve jüri üyesi sanatçı Metin Özülkü, Demet Sağıroğlu ve çok sayıda eğitimci katıldı.
KALKO: 16 ÖĞRENCİNİN TAMAMINA DA BİR ALBÜM ÇIKARTIYORUZ
İzleyiciler tarafından ‘Gelecek Sahnede’ mobil uygulamasından anlık olarak oylanan yarışmaya dair açıklamalarda bulunan Bil Eğitim Kurumları Strateji Geliştirme Kurulu Başkanı Ümit Kalko, “Bugün çok heyecanlıyız. Türkiye’nin ilk online sanat projesini, yarışmasını gerçekleştiriyoruz. Ülkemizin çeşitli şehirlerinden farklı sanatsal becerisi olan öğrencilerimizin bu becerilerini bir yarışma çerçevesinde ödüllendirme niyetindeyiz.
Bizim amacımız yetenekleri keşfetmek ve keşfettiğimiz yetenekleri geliştirmek. Onun için bu programa katılıp finalist olan 16 öğrencinin tamamına da bir albüm çıkartıyoruz. Yani aslında Bil Eğitim Kurumları olarak amacımız İstanbul Aydın Üniversitesi’nin kuruluşu olan bir eğitim kurumu olarak çocuklarımızı sadece sınava hazırlayan sadece akademik başarısı ile ilgilenen bir kurum olmak istemiyoruz. Çocuklarımızı aynı zamanda yaşama da hazırlayan bir eğitim kurumu olmak istiyoruz. Burada amaç buradan bir star çıkartmak değil, çocuklarımızın yeteneklerini keşfetmek, onları geliştirmek ve kültür sanat sevgisi aşılamak” dedi.
GÜRBÜZ: HEM SOSYAL HEM DE TEKNOLOJİK BİR PROJE
Forte Kültür ve Sanat Akademi’nin kurucusu Okan Gürbüz ise “Teknolojinin ve sanatın birleştirici gücünü bugün burada göreceğiz. Gelecek Sahnede online müzik yarışmasının aslında finalini yapacağız. Bu proje çok önemli, çünkü Türkiye genelinde ülkemizin ücra köşelerinde yeteneği olan öğrencileri bulduk, bir şans verdik ve yeteneklerini gösterme fırsatı verdik. Bu yüzden önemli bir sosyal proje. Öte yandan teknolojik proje çünkü Türkiye’de ilk defa mobil aplikasyon üzerinden halkın ve jürinin oylamasıyla bir iş yapılacak” diye konuştu.
Gürbüz yarışmada birinci olan finalistin ödülünü de açıkladı. Konuyla ilgili şöyle söyledi:
“Tabii dereceler var ama bir de yarışmanın en yüksek puan alanına ‘Grand Prix’ dediğimiz bir ödül koyduk. Bu da uluslararası yarışmalarda öğrencimizi gönderip bu yarışmalarda derece almasını ya da kendini göstermesini istiyoruz. Öğrencimize bunun için ulaşım, yol masrafları gibi kısımları karşılayarak destek vereceğiz. Amacımız ülkemizin ücra köşesinden çıkıp yeteneğini gösteremeyen gösterme fırsatı bulamayan öğrencilerimizin bu imkanı bulması ve ülkemizi temsil etmesi.”
PEHLEVAN: ÖĞRENCİLERİMİZE ‘SANATTA BİZ DE VARIZ’ DEDİRTECEĞİZ
Bil Eğitim Kurumları Genel Müdürü Elif Pehlevan da “Türkiye’nin ilk online sanat yarışması olan Gelecek Sahnede’yi düzenlemenin mutluluğunu yaşıyoruz. 16 finalistimizle bugün gala gecesi yapacağız ve bundan sonra her sene bu yarışmayı düzenleyerek öğrencilerimize ‘sanatta biz de varız’ dedirteceğiz. Bunun için mutluluk duyuyoruz” ifadelerini kullandı.
SAĞIROĞLU: GELECEK GENÇLERDE
Jüri koltuğunda oturan Demet Sağıroğlu bu gibi projelerin yetenekleri göstermek için ideal organizasyonlar olduğunun altını çizdi. Gençlere pes etmemelerini söyleyen Sağıroğlu, “Gelecek gençlerde ve böyle organizasyonlarla onlar da isimlerini, eserlerini, seslerini duyuruyorlar. Ben de Eurovizyon yarışmasıyla ve birkaç yarışmayla gündeme geldim ve kendimi gösterme şansım oldu. İnşallah bugün de yetenekli gençlerin içlerinden birkaç tanesini seçeceğiz. Ama kimse pes etmesin şimdi olmaz, yarın olur, yarın olmaz, öbür gün olur. Eğer gönülden isterse olur” dedi.
ÖZÜLKÜ: BENİM İÇİN HEPSİ BİRİNCİ
Metin Özülkü de yaptığı konuşmada müziğin hayattaki önemine vurgu yaptı. Özülkü, “Her çocuğun, her bireyin hayatında müzik olması, onu insan olarak da toplumun içerisindeki birey olarak da çok farklı yere getirecektir. O yüzden burada olduğum için kendimi şanslı hissediyorum. Bu pozisyonda burada olduğum için daha da şanslı hissediyorum. Bil kolejleri ve Forte Akademi’nin ortak işbirliği içerisinde düzenlediği bu güzel, yarışma tadında geçecek olan, aslında bu işle uğraştıkları için benim için hepsi birinci zaten çünkü müzikle uğraşıyorlar, ama yine de kendi aralarında bir değerlendirme olacak” diye konuştu.
Finalistlerden 11 yaşındaki Ahmet Hamdi Kaya bu yarışmaya 2 hafta gibi kısa bir sürede öğretmenlerinin desteği ile hazırlandığını söyledi. Yaklaşık 2 senedir piyano çalan Kaya, finalist olduğunu öğrendiğinde ise çok mutlu olduğunu ifade etti.
12 yaşındaki Civan Temel ise Van’dan İstanbul’a ilk kez bu yarışma sebebi ile geldiğini paylaştı. Frédéric Chopin’in ‘Waltz’ eserini icra edeceğini aktaran finalist, “2 yıldır piyano çalıyorum. Van’dan geliyorum. İstanbul’a ilk defa geldim. Bu organizasyon için çok heyecanlıyım. Kazanacağıma dair hiç şüphe duymuyorum” dedi.
Yarışma, finalistlerin gitar, davul, piyano ve şan alanlarında performanslarını sergilemesi ve oylama ile devam etti. Oylama sonucunda en yüksek puanı alarak Grand Prix’i hak eden yarışmacı sergilediği Waltz in A Minör piyano performansı ile Zeynep Özdemir oldu. Özdemir aynı zamanda ortaokul piyano 1’nciliğini de elde etmiş oldu.
İlkokul piyano 1’ncisi Yann Tiersen’in Comptine d’un Autre été: L’Après-Midi eseriyle Çınar Erden ve şan 1’ncisi Selin Büyükbatlar olurken, lise enstrümantal bateri dalında 1’inciliği ‘Bir Derdim Var’ eseriyle Ege Güneş elde etti.
Öğrenciler, yarışmaya grup veya bireysel olarak icra ettikleri müzik performanslarını video kayıt yöntemi ile başvurmuştu. Ön başvuru sürecini tamamlayan katılımcıların video performansları jüri üyeleri Reyhan Karaca, Demet Sağıroğlu ve Gökhan Tepe tarafından puanlandırıldı ve bu ön elemede baraj puanını aşan yarışmacılar final turuna katılmaya hak kazandı.