Sultangazi Belediyesi Kültür ve Sanat Sezonu Büyük Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’na atfedildi.
Açılışta sahne alan Esat Kabaklı, türkülerini Sultangazi halkı için söyledi. Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun, şehrin bir ruhunun olması gerektiğini söyleyerek, “Bu ruhu çeşitli faaliyetlerle, bu faaliyetlerin en önemlisi kültürel faaliyetlerle şehre verebilirsiniz. Şehrin manevi havasını insanları manevi duygularını ancak bu tür etkinliklerle çok daha güçlü kılabilirsiniz”dedi.
Sultangazi Belediyesi, Türkiye’nin gelmiş geçmiş en değerli ozanlarından birisi olan Aşık Veysel’in adını taşıyan kültür-sanat sezonunun açılışı özel bir etkinlikle gerçekleştirildi. Açılışa gelen vatandaşlar, 7 yaşında çiçek hastalığından görme yetisini kaybeden Aşık Veysel’in gönül gözünü sembolize eden karanlık koridordan geçerek salona alındı.
Sultangazi Belediyesi Nikâh Sarayı’nda gerçekleştirilen Aşık Veysel Kültür ve Sanat Sezonu açılış törenine Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Sultangazi Belediye Başkanı Av. Abdurrahman Dursun ile eşi Tuba Dursun, AK Parti Sultangazi İlçe Başkanı Süleyman Yiğitoğlu ile eşi Gülsüm Yiğitoğlu, AK Parti Sultangazi Kadın Kolları Başkanı Vasfiye Ayvalı, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“GEÇMİŞİMİZE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ HEM DE GELECEKTE EN İYİSİ OLMAK ZORUNDAYIZ”
Konuşmasına Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun’a teşekkür ederek başlayan Sultangazi Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, “Bu topraklar boş topraklar değil.
Sanatçısını da yetiştirdi bilim adamını da yetiştirdi. Dönemlerin en iyi mimarlarını da yetiştirdi. Ama biz onları sahip çıkmasına bilemedik. Biz onların isimlerini duyurmasını bilemedik. Dünyaya reklamını yapamadık. Sultangazi tek başına bunu başarıyor. Yeni nesile bunu anlatıyor. Diyor ki benim geçmişimde bu topraklarda en güzel mimar, en güzel mühendis en güzel sanatçı, en güzel ozanı yetişti. En güzel sağlıkçısı, doktoru yetişti.
Dolayısıyla bu toprakların hamuru ilk kez en güzel şekilde yetişiyor. Milletimizi de en güzel şeklinde yoğurduk bir araya getirdik. Bu güzel topraklardan yaşadığımız için gerçekten mutluyum. Bu topraklarda doğduğumuz için hem geçmişimize sahip çıkmak zorundayız hem de gelecekte en iyisi olmak zorundayız” dedi.
“ŞEHRİN BİR RUHUNUN OLMASI GEREKİR”
Sultangazi Belediye Başkanı Abdurrahman Dursun da yeni bir kültür sanat sezonunu açmanın büyük heyecanı içerisinde olduklarını söyleyerek şunları ekledi:
2019’da sürece başladığımızda Sultangazi’yi kültürde, sanatta, sosyal ve sportif faaliyetlerde öncü bir şehir yapmak istiyoruz dedik. Bunu derken belirli bir amacımız vardı çünkü şehir elbette imar faaliyetleriyle güzel bir şehirdir. Çok güzel mimariye bürünebilir ancak şehre ruh vermemiz gerekir. Şehrin bir ruhunun olması gerekir.
Ancak bu ruhu çeşitli faaliyetlerle, bu faaliyetlerin en önemlisi kültürel faaliyetlerle şehre verebilirsiniz. Şehrin manevi havasını insanları manevi duygularını ancak bu tür etkinliklerle çok daha güçlü kılabilirsiniz ve biz bu amaçla 2019 yılında emaneti devraldık ve bunun bir emanet olduğunun her daim bilincindeyiz ve bilincinde olmaya devam edeceğiz. İlk yılımızda Mimar Sinan kültür sanat sezonu dedik. Koca Sinan’ı anlatmamız gerekirdi. Çünkü Koca Sinan, Sultangazi’de emanetleri olan Sultangazi’de hatıraları olan bir mimardı.
Kanuni Sultan Süleyman’ın çalışanı olarak mimarı olarak buraya el atmış burada eserler bırakmış bir büyük isimdi ve bu ismi bizim hatıralarımızda yad etmemiz ve geleceğe aktarmamız gerekirdi. Dolayısıyla Mimar Sinan kültür sanat sezonunu 2019 yılında yaptığımızda çok güzel bir kapanışla da nihayete erdirmiştik. Nihayet 4. sezonumuza geldik.
Bugün sizlerle birlikte kültür sanat sezonumuza Aşık Veysel ismini vererek yine bu toprakların bir çocuğuna bu topraklarda gönül gözüyle çok işler başarmış birisinin bir Sivaslı’nın ismini vermek istedik. Aşık Veysel sezonu yapalım dedik. İnşallah Aşık Veysel sezonuyla da 1 sene boyunca Aşık Veysel’i, koca ozanı, halk ozanını inşallah hep beraber buralarda, kültür merkezlerimizde, alanlarımızda hep beraber anacağız. Gençlerimize Aşık Veysel’i anlatmaya çalışacağız. Geçmişini anlatmaya onun yaptıklarını da geleceğe aktarmaya gayret edeceğiz.”
ESAT KABAKLI SAHNE ALDI
Konuşmalardan sonra Türk Halk Müziği’nin usta ismi Esat Kabaklı sahne aldı. Kabaklı, Aşık Veysel’in birbirinden güzel eserlerinden bazılarını ve en sevilen türkülerini seslendirdi. Ünlü sanatçı Kabaklı, izleyicilerden büyük alkış aldı.
Belediyeden yapılan yazılı açıklamada şu bilgilere yer verildi:
“Aşık Veysel Kültür ve Sanat Sezonu, 7’den 70’e her yaştan vatandaşın ilgisini çekecek etkinlikleriyle bu sezon da dolu dolu geçecek. Yetişkin tiyatrolarından çocuk tiyatrolarına, söyleşilerden seminerlere, konserden sinemaya birçok alanda gerçekleşecek etkinliklerle hem çocuklar hem de yetişkinler keyifli zaman geçirecek.”