Kravat genelde resmi dairelerde takım kıyafet içinde kullanılan bir boyun bağı.
Erkekte ciddiyet ve asalet simgesi takım kıyafet giyen erkek daha ağır adaplı ahlaklı görülür. Göze hitap eder hoşunuza da gider. Genelde düğünde dernekte ömründe bir kere kravat takmış bağlamasını bilmeyene bile rastlayabilirsiniz. Resmi dairelerde devlet görevlileri tarafından sürekli ve daimi kullanılır. Giydiğiniz takımla uyumlu olmalıdır. Bir dillide vardır.
Mesela mavi bir kravat takıyorsanız uyumlu bir insansınız demektir. Kırmızı ise bir şeye dikkat çekmek istiyorsunuz. Farklı pastel renkler geçişe daha yumuşak ortamlarda kullanılır. Siyah biraz asalet daha dik bir duruşu sergiler çizgiler hafif puantiyeler desenler. Modada işin içine girince kravat artık bir kombin aracı olur. Üzerine bir iğne ve mendiliyle uyumlu bir şekilde takabilirsiniz.
Kravat yabancı kökenli bir kelime Fransızcadan gelmiş ilk zamanlarda Hırvatlar kendilerini farklı göstermek için kravat takar ve bunu asillik olarak gösterirlerdi. Zamanla modern giyim etkili oldu erkeklerin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Osmanlı döneminde Sultan Abdülmecit ilk kravatı kullanan yönetici sıfatıyla alınır Cumhuriyetin ilanı kılık kıyafet devrimiyle özellikle devlet memurluğunda mecburi kılındı.
Bu kadar hayat hikâyesini anlattım asıl anlatmak istediğim verdiği mesaj ile takan kişi arasında bir bağ oluşuyor mu? Bir mahkeme karşısında şiddet uygulayan bir koca giydiği takım ve kravatıyla hâkim önünde saygı ve adap sinyali veriyor bir çalışan üstüyle konuşurken kravatını düzeltiyor ceketini ilikliyor. Bazı aksesuarlar aslında dışarıya mesaj veriyor. Taşıyanlar mesajı sadece taşıyorlar mı yoksa mecburiyetten taktıkları bir zorunluluk mu? Toplum içerisinde nezaket saygı ve üslup biz bunları taşıdığımız sürece karşımızdakine gösterdiğimiz saygı ölçüsünde saygı alırız.
Bir zamanlar ticari taksilerde kravat mecburi olmuştu otobüs şoförleri ve hostesleri kravatlıdır. Bir odaya girerken kapıyı tıklatırız. Lütfen deriz teşekkür eder rica ederiz. Küçükken izlediğim programlarda kişilerin hiç kravatını çıkarmadığını düşünürdüm düşünün bendeki hayal gücü tavan yapmış durumda. Kılık kıyafet meslek çeşitliliğine göre düzgün ve alımlı olmalıdır. Kravat onu tamamlayan bir aksesuar kim ne derse desin zarafet ve şıklık simgesi. Kumaşı detayı çizim derken markalaşan modeller oluşan bir sektörde kendini gösteriyor.
Kravatın bir dili var anlıyorsanız onu taşırken konuşturun karşınızdakine mesajınızı verin. Saygı sevgi üslup adını siz koyun ama çirkin kimliklerinizi kapatmak için kullanmayın. Sadece kendinizi kandırırsınız. Toplumda güzellikler gerçek olsun sanal olmayan içi dışı bir insanların birlikte yaşadığı güzel bir dünya diyelim. Asıl güzellik içinizde kravat sadece onu tamamlayan küçük bir inci tanesi. Unutmayın istiridye olmaz ise inciyi de göremezsiniz.