CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Hatalı kadastro” sorununu TBMM gündemine taşıdı. Gürer, “Köylerde tapu sorunu büyüyor” dedi.
Bakan Kurum: “Kesinleşen kadastro çalışmaları ikinci kez yapılamaz”
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, köy ve kasabalarda yıllar önce yapılan tapu kadastro çalışmalarındaki hatalar ile bu hatalı çalışmaların sonucu taraflar arasındaki baş gösteren gerginliği soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi.
Gürer’in öneresine yanıt veren Çevre ve şehircilik Bakanı Murat Kurum, yasal süresi içinde kesinleşen tapu kadastro çalışmalarının ikinci kez yapılmasının yasal olarak mümkün olmadığını ancak, teknik hatalarla ilgili düzeltmeler için ihale açıldığını ve bu konuda çalışmalara başlanacağını belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, farklı köyler yanında gittiği Altunhisar ilçesine bağlı Keçikalesi beldesinde 1993 yılında yapılan tapu kadastro çalışmalarında yapılan bazı hataların taraflar arasında ciddi gerginliğe yol açtığını belirtti.
Arazilerin gerçek sahiplerinden farklı kişilerin üzerine yazıldığının yıllar sonra ortaya çıktığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, “Kasabadaki vatandaşlar süresi içinde takip etmedikleri için itiraz etmemişler ve aradan geçen süreçte arazilerini kullanmak istediklerinde tapularının kendi adlarına olmadığını gördüklerinde büyük bir infiale sürüklenmişlerdir. Kasabada tapu sorunu nedeniyle büyük olaylar yaşanma ihtimali ziyaretimde tarafımdan tespit edilmiştir. Kasaba halkının tapu kadastronun yeni bir çalışma yapması talebi vardır. Sınırlandırma ölçü çizim ve hesaplamalardan kaynaklanan hatalarını gidermek üzere sorun oluşturan tapu kadastro haritalarının düzenlenmesi zorunluluktur. Bakanlığınızın bu konuda çalışma yapması düşünülmekte midir?” diye sordu.
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, önergesinde tapu kadastro çalışmalarında uygulanan işlemlerle ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.
3402 sayılı Kadastro Kanununda yer alan “Kadastro çalışma alanı, ilan ve itiraz”, “Mevki veya ada ilanı”, “Taşınmaz Malların Sınırlandırılması” gibi başlıkların yanısıra, “Kadastro Tespitine İtiraz” başlıklı bir maddenin bulunduğuna dikkat çekti. Bakan Kurum, bu maddede “Kadastro tutanağı düzenlendikten sonra kadastro ekibi çalışma alanında işlerini bitirinceye kadar tespitlere itiraz edilebilir. İtiraz, kadastro teknisyenliğine veya kadastro müdürlüğüne yapılır. Bu durumda itirazla ilgili tutanak veya ekleri en geç on gün içinde kadastro komisyonuna intikal ettirilir. İtiraz sadece uygulanan belgelerin geçerliliği hakkında yapılabilir.
Bir belgeye dayanmayan itirazlar incelenmez. İtiraz edenin ilan süresi içinde dava açma hakkı saklıdır” ifadelerinin yer aldığını belirterek, “Kadastro sonuçlarının ilanı” başlıklı 11 inci maddesinin birinci fıkrasında “Kadastro müdürü, kadastro tutanaklarına göre yapılan tespitlere dayanarak, askı cetvellerini düzenler; bu cetvelleri ve pafta örneklerini, müdüriyette ve ayrıca muhtarın çalışma yerinde 30 gün süre ile ilan ettirir; itirazı olanların ilan süresi içinde kadastro mahkemesinde dava açabileceklerini belirtir. Bu ilanda kadastro harçları da gösterilir.” İfadelerinin bulunduğunu belirtti.
“Kadastro Tutanaklarının Kesinleşmesi ve Hak Düşürücü Süre” başlıklı 12 nci maddesinde “30 günlük ilan süresi geçtikten sonra, dava açılmayan kadastro tutanaklarına ait sınırlandırma ve tespitler kesinleşir. Bu tutanaklarda belirtilen haklara, sınırlandırma ve tespitlere ait tutanakların kesinleştiği tarihten itibaren on yıl geçtikten sonra, kadastrodan önceki hukuki sebeplere dayanarak itiraz olunamaz ve dava açılamaz. Kadastrosu tamamlanan çalışma alanı içerisinde kalan eski tapu kayıtları, işleme tabi kayıt niteliğini kaybederler. Bu kayıtlara dayanılarak kadastro ve tapu sicil müdürlüklerinde işlem yapılamaz…” hükümleri yer aldığını belirten Bakan Kurum, “Kadastrosu tamamlanarak kesinleşen taşınmazların kadastro tespitlerinin iptali ya da tashihine yönelik talepler için re’sen idari yoldan bir işlem yapılması mümkün değildir” açıklamasında bulundu.
Niğde’nin Altunhisar İlçesi Keçikalesi Kasabasının kadastrosunun tamamlanarak 07.06.1993 tarihinde kesinleştiğinden kasabanın yeniden (ikinci kez) kadastrosunun yapılmasına da yasal imkân bulunmadığını belirten Bakan Kurum, “Adı geçen mahallede (ölçü, çizim, hesaplamalardan kaynaklanan teknik hatalar kapsamındaki düzeltmeler hususunda ise) 3402 sayılı Kanunun 22 inci maddesi kapsamında gerekli çalışmanın yapılması için 2021 yılı Ağustos ayında ihalesi yapılmış olup, ihale sürecinin tamamlanmasına müteakip çalışmalara başlanılacaktır” ifadelerini kullandı.
GÜRER ÇÖZÜM GEREKLİ
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Farklı köy ve kasabalardan da tapu sorunları ile ilgili vatandaşlar telefon ediyor. Sürecin içinde haberi olmadığını, mülkün başkası üzerine geçtiğini ve araziye ihtiyacı olduğunda öğrendiğini ifade ediyorlar. Bazı bölgelerde yurttaşlar arasında gerginlik oluşmuş. Keçikalesi kasabasında ciddi anlamda bu sorundan dolayı gerginlik var. Yapılan çalışmalarda hata varsa bunun bölgelerde inceleme yapılarak çözülmesi olası iken mevzuat böyle diyerek sorun görmezden gelinemez. Yerinde inceleme yapılıp gerekli düzenlemeler sağlanmalıdır” diye konuştu.