Havalar mevsim normallerinin üstünde seyrederken, yılın ilk kar yağışının ne zaman gerçekleşeceği merak konusu oldu. Peki neden hala neden kar yağmadı? Konuya ilişkin beklenen açıklama İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir’den geldi.
Pek çok vatandaş kar yağışının ne zaman geleceğini merak ediyor. Bu sene soğuk bir kış geçireceğimiz öngörülürken, hala bazı illerde yazdan kalma günler yaşanıyor. Yurdun doğusunda ve yüksek kesimlerde ekim ayından itibaren kar ve soğuk hava etkili olurken, Türkiye’ye bir türlü kış gelemedi.
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Uzmanı Dr. Güven Özdemir, şöyle konuştu;
NEDEN KAR YAĞMADI?
“Kar yağışını olumsuz etkileyen birçok faktör vardır; örneğin büyük metropolleri düşünürsek 1900’lü yıllarda sanayileşmenin öne çıkmasıyla birlikte şehirlerin hızlı bir şekilde betonlaşması, metropollerin aşırı göç alması ve ormanların katledilerek şehir haline getirilmesi en büyük etkenler arasındadır. Aynı zamanda egzoz gazlarının, fabrika baca gazlarının ve fosil yakıt kullanımının artması nedeniyle havadaki oksijen miktarı azalmaktadır.
Tüm bunlar karbondioksit, karbonmonoksit, metan gazı, kükürt dioksit ve azot dioksit gibi gazların çoğalmasına neden olmaktadır. Bahsettiğimiz gazlar atmosfer birikerek, yerleşim alanları üzerinde ısı adalarını oluşturmaktadır. Isı adaları ise güneşten gelen radyasyonu absorbe ederek üzerinde bulunduğu bölgedeki havanın sıcak kalmasına neden olmaktadır. Bu nedenle küresel ısınmanın ve ısı adalarının etkisi ile havalar daha sıcak seyretmeye devam edebilir.”
Türkiye’nin en kurak kış mevsimini yaşadığını söyleyen Meteoroloji Uzmanı Özdemir, “Küresel olarak düşündüğümüzde dünyadaki sıcaklığın 1 derecelik artışıyla birlikte iklimlerde farklılaşma meydana gelmektedir. Bu farklılaşma ise meteorolojik, hidrolojik ve tarımsal kuraklılığa sebebiyet vermektedir. Yani yağışlar azalıyor, derelerimiz, göllerimiz kuruyor ve tarımsal verimlilik maalesef ki azalıyor. İstanbul barajlarında ki sular yüzde 30 seviyesinde. 5 aylık bir su açığımız var. Neredeyse hiç yağış alamadık. Umarım bu açığımızı önümüzdeki aylarda kapatabiliriz” dedi.
Beklenen kar şubatta yağabilir
İlk kar yağışının çok önemli olduğunu aktaran Özdemir, “Aralık ayı, ciddi derecede kurak geçti. Hava sıcaklıkları, aralık boyunca mevsim normallerinin ortalama 8 derece üzerindeydi. Ocak ayında da maalesef benzer durum devam ediyor. Şuan da İstanbul ve çevre illerde şiddetli bir lodos etkili oluyor.
Aslında lodosun ardından muhakkak yoğun yağış beklenir ancak şuan yağsa bile çisenti şeklinde bir yağışın olacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla ay sonuna kadar kar yağışı da görünmüyor. Çünkü hava sıcaklığı, gündüzleri lodosla birlikte 18-19 derecelere kadar yükselebiliyor. Karın 4 derece ve altında yağdığını düşünürsek böyle bir durumda yağma ihtimali de yok diyebiliriz.
Ay sonuna doğru sıcaklıkların düşmesiyle birlikte havalar soğumaya başlayacaktır. Şubat ve Mart ayında karın yağma ihtimali var ancak geçen seneki gibi yoğun bir yağış olmayabilir” diyerek sözlerini sonlandırdı.