Netflix’in yeni yapımlarından “Kimler geldi kimler geçti”, viral olan sosyal medya aşk dilini daha geniş kitlelere iletmeyi başardı gibi görünüyor. Dizinin ismi her ne kadar Fikret Şeneş ve Ajda Pekkan’ın efsanevi voltranının bir sonucu olarak ortaya çıkan kült şarkıyı akla getirse de içerik bundan çok daha farklı.
Son zamanlarda özellikle Y kuşağı ile başlayıp bayrağın Z kuşağına teslim edilmesi ile devam eden “İlişki nedir? Nasıl yaşanır?” sorularını anlama yarışı, teknoloji ve sosyal medyanın hayatımıza etkisiyle adeta herkesin ben de varım dediği bir açık hava sempozyumuna dönüşmüş gibi görünüyor. Ezelden beri devam eden “Kadınlar ne ister? Erkek ne anlar?“ sorunsalına cevap bulma kaygıları ile ilerleyen nesiller, bu anlamda tam bir kırılma noktası ile dönüşümün bir parçası haline geldikleri gibi bir taraftan kendilerine de tutunmaya çalışıyorlar. Daha birbirimiz tam anlamamışken, bu ve buna benzer nice soruya tam bir yanıt bulamamışken yeni bir aşk dili bulduk, hem de bütün bilinmezlere anlık aydınlanmalar getiren cinsinden.
Dizi, tam olarak bu kargaşanın içinden bizlere merhaba diyor. Orta yaşlarında hala ilişki nedir sorusunu anlamaya çalışan Leyla, bu süreçte bizlere de bir aydınlanma vaat ediyor. Emin olduğu doğruların birer birer yanlış çıkmasına kendi hayatı üzerinden tanık olan Leyla karakteri, bizi de hayatına şahit kılıyor. Ancak, tüm bu süreci yeni nesil aşk dilinin hakimiyetine emanet ediyor. Karmaşık gibi görünen her durumu tek bir kelimeye sığdıran ve bunu yaparken sonsuz özgüvenli görünen bu dil, varoluştan beri devam eden bu ilişkiler karmaşasına dur diyecek gibi görünüyor. Peki, bu sihirli kelimeler neler?
Love Bombing, Ghosting, Gaslighting ve Benching en çok bilinenleri. Peki, kenarda köşede kalmış pek de sesini duyuramamış gizli hazineler yok mudur?
Beige Flag: Eğer bu kelimeyi duyuyorsanız, üzgünüm, karşınızda ki kişi için sıkıcı bir insansınız.
Zombieing; Sizi ghostlayan (Hayalet olan) kişinin bir anda beklemediğiniz şekilde size geri dönmesi.
Breadcrumbing: İlişkilerde hiçbir yere varamıyormuş gibi hissediyorsanız ekmek kırıntısına maruz kalıyor olabilirsiniz. Karşınızdaki kişi aslında ciddi bir ilişkiye hazır gibi kendini anlatsa da yaptığı tek şey ilişkiyi stabil tutmak ve bir sonraki adıma geçmemektir. Breadcrumbing uygulayan kişinin sizden hoşlandığını ve sizi tanımak istediğini düşünüyor olabilirsiniz; fakat aslında olmayacak bir şey için size umut veriyordur.
Situationship (Durumdaşlık): İlişkilerde duygusal bağa dayanan ancak uzun vadeli gelecek planlarına dayanmayan ilişkiler durumdaşlık terimi ile açıklanmaktadır.
Thirst Trap (Susuzluk Tuzağı): Sosyal medyada eski sevgilinizin, eski flörtünüzün veya hoşlandığınız kişinin ilgisini çekmek üzere çekici, seksi fotoğraflar paylaşmak susuzluk tuzağı olarak tanımlanıyor.
Twin Flame (İkiz Alev): Bir ruhun iki bedene bölünmesi kavramına dayandırılan bir ruh bağlantısını tanımlamak için bu kavram kullanılmaktadır.
Son dönemin popüler kelimelerinden en yaygın kullanıma sahip olanların içinde ata sporumuz “Thirst Trap” olarak görülse de insanların büyük bir çoğunluğu İkiz Alevini arıyor. Bütün bu arayış, bizi bir tek kayboluşa getiriyor: “AŞK”. Leyla, bu kayboluştan sağ çıkabilecek mi bilmem ama biz daha çok kelime ile tanışacağız anlaşılan. Ancak hepsi bu şarkı sözlerinde olduğu gibi anlamlı olacak mı bilemem ;
Kimler geldi hayatımdan, kimler geçti
Hiçbirisi hasretini gidermedi
En güzeli senin kadar sevilmedi
Kimler geldi, kimler geçti …