İnsanın kendi kendini fethetmesi zaferlerin en büyüğüdür, Eflatun. İnsanın kendini keşfetmesi ve bulması tarihler boyunca en önemli konulardan biri olmuştur.
Peki neden? İnsan oğlu onca icat bulmuş, dünyanın yaşam belirtisi olmayan bölgeleri keşfetmiş ancak her dönemin en popüler konularından biri hep kendini keşfetmek olmuş. Neden insan kendini keşfedemez? Neden hakim olduğu bir ruhta kayıptır?
Buraya onlarca filozof ismi yazabilirim hepsi kendini bulmakla ilgili bizleri çıkmaza sokacak birçok yazılar metinler dizmişlerdir. Belki de kendimizi keşfetmenin daha doğrusu keşfedememenin en büyük sorunu da bu. İnsanın kendini keşfetmesinin hep zor olduğu söylendi bizlere. Peki, zor sizce nesnel bir kavram mı yoksa evrensel bir kavram mı?
Biliyorum çok soru sordum; hastaneye gidip doktorun sizin neyiniz var demesi gibi oldu ama belkide sorular bizleri doğruya götürecek. O yüzünde bu yazımda çok soru ile başladım fakat sorduğum her sorunun cevabıda yer edinecek bu yazıda.
Kendimizi keşfetmenin zor olduğunu bizlere öğretmenlerinin altında bir art niyet olduğunu hiç düşündünüz mü? Çünkü bireyin kendini A noktasından B noktasına taşımasının yolu kendini keşfetmesi ile başlar. Yeteneklerini, yapacaklarını en önemlisi de yapamayacaklarını bilmesi ile noktalar arası geçiş başlar.
Tarih boyunca birçok başarıya imza atan bilim adamları, yazarlar, sanatçılar, ressamlar ve birçok branşta adını yüzyıllar boyu duyurmayı başaran kişilerin en büyük özelliği kendi yapabileceklerini keşfetmesi ile başlamıştır. Ve kendini keşfeden kişilerin ortak noktası ise öz güven noktalarında kendilerinden hiç bir zaman şüphe duymamışlardır.
Düşünsenize; Mimar Sinan Selimiye Camisini yaparken kendine olan öz güveni yeterince olmasaydı birçok mimari dokunuştan uzak kalmaz mıydı? “Bunu bende başkası yapamaz.” sözü bile kişinin sahip olduğu noktayı değiştirmesine neden olabiliyor. Bu kadar güçlü bir öz belleğimiz varken neden öz güvensiz olarak tanıyoruz bedenimizi?
Pek çok insanın en temel sorunlarından birisi güven sorunudur. Öz güven eksikliği ve öz güven kazanımı yönünde daha önce birçok kez ele aldığımız yazılar oldu. Yaptığımız araştırma ve kaynaklara göre öz güveni arttırmak için birkaç egzersizin faydalı olduğu. Öz güveninizi artırmanın birkaç basit adımı vardır. Bunları öz güven sahibi olmak istiyorsanız bir egzersiz gibi uygulayabilirsiniz:
1) ÖN ÇALIŞMA
Bir sunum veya konferans konuşması yapacaksanız, ön çalışma yapıp hazırlıklı olmanız öz güveninizin yüksek olması açısından çok önemlidir. Pek çok insan bilgilerini sunacak hazırlığı yapmadığı için topluluk karşısında olmaktan endişe duyarlar, bilgisiz oldukları için değil.
2) PRATİK YAPMAK
Güveni arttırmanın en iyi yolu, pratik yapmaktan geçer. Hazırlığınızı tamamladıktan sonra bol bol tekrar yapın ve uygulamaya hazır hale gelin.
3) KELİME HAZİNENİ GENİŞLET
Öğrenmek; öz güven için en değerli egzersizdir. Bir yabancı dil öğrenin, hobinizi biraz daha ciddiye dönüştürür ve tüm detaylarını öğrenin.
4) KENDİNE KARŞI POZİTİF OL
Kendi kendine gaz vermek olarak algılasanız da bazı küçük cümleler motivasyonu sağlar: “Bunu yapabilirim, elbette başarabilirim vb.”
5) NEFES EGZERSİZLERİ
Oksijenin gücünü küçümsemeyin. Derin nefes almak sakinleşmenizi ve güveninizi tazelemenizi sağlar. Endişelerden uzaklaşmak için derin derin nefes alın.
Bu beş maddeyi pratik olarak ele alırsanız kendinizi keşfetmenin verdiği öz güven ile daha mutlu yarınlarınız olabilir. Sevgilerimle…