İnsan elinin avuç içi kısmındaki kasları iki farklı sinir kontrol eder. Bu sinirler ayrıca; bu bölgenin duyusunu da alır. Median sinir her iki elin ilk üç parmağını, ulnar sinir ise diğer parmakları kontrol eder. Karpal tünel, insan elinin avuç içi kısmında yer alan, kemikler ve bağlar ile çevrili dar bir kanaldır.
Median sinir bu kanal içerisinden geçerek avuç içinde dallara ayrılır. Karpal tunelde median sinir üzerine baskı oluşması özellikle el ve kollarda uyuşma, güçsüzlük, karıncalanma ve halsizliğe neden olur. Bu durum karpal tünel sendromu olarak adlandırılır. Her yaşta gözlenmesine rağmen, 45-65 yaşları arasındaki kadınları daha fazla etkilemektedir. Özellikle gebe kadınlarda sıklığı daha fazladır.
Hastalığın kesinleşmiş bir nedeni olmamakla beraber, el bileğinin aşırı hareketi genel olarak sorumlu tutulan ana nedenlerden birisidir. Bilgisayar kullanmak, obezite, diabet, böbrek yetmezliği, tiroit ve romatizmal hastalıklara sahip olmak görülme sıklığını artırmaktadır.
Hastalardaki semptomlar hastalığın şiddeti ile değişkenlik göstermekle beraber, avuç içinda yanma, karıncalaşma, uyuşma ve hissizliktir. Hastalığın şiddetinın artışı ile kollara vuran ağrı ve güçsüzlükte oluşabilir. Semptomlar gece artar ve özellikle avuç içi ile ilk üç parmağında oluşur.
Hastalığın tanısını koymak kolaydır. Öncelikle hastanın şikayetleri yol göstericidir. Muayenede; el bileğine refleks çekici ile vurulduğunda, hasta el parmaklarında elektrik çarpması şeklinde bulgu oluştuğunu belirtir. Bu bulguya Tinel işareti denilmektedir. Sinir iletim çalışması (EMG testi) ile kesin tanı konulmaktadır. Bu testte; sinirler düşük elektriksel uyaranlarla uyarılır ve hasar belirlenir.
Hastalığın tedavisi şiddetine göre değişkenlik gösterir. Hafif vakalarda istirahat, bileklik uygulanması, analjezik-antienflmatuar ilaçlar yeterli olmaktadır. Karpal tunele steroid enjeksiyonu şikayetleri azaltabilir. Ağır vakalarda ve bileklik veya ilaç tedavisine yanıt alınamayan hastalarda ise cerrahi tedavi tek seçenektir. Cerrahi operasyonlar iki şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemlerdeki ana hedef sinir üzerindeki basıncın hafifletilmesidir . Ameliyat lokal anestezi ile yapılır ve iyileşme birkaç hafta sürebilir.
Sonuç olarak; karpal tünel sendromu tanısı erken konulmalıdır ve sinir hasarının artışı engellenmelidir.
Sağlıklı günlere…