Kariyer yolculuğunun sonu var mıdır? Var ise; sonuna senin karar verebileceğin bir gelecek.
Hepimizin bir şekilde yapmış olduğu mesleklerde zayıf olduğu noktalar vardır, hepimiz kendimizi geliştirmeyi isteriz, kendimizi yer bitiririz. Zayıf olduğumuz kadar güçlü olduğumuz yönleri bir an unutuveririz.
Prof. Martin Seligman verimlilik, başarı ve mutluluk kavramına üzerine bir çalışma yapmış pozitif psikoloji anlamını yüklemiştir.
Prof. Martin bu çalışmalarında başarılı olmak için; Küvetli olduğuna inandığınız yön ve yeteneklerinizi daha çok kullanıyor ve geliştiriyor olmanın gerektiğinde bahsetmektedir. Genellikle yöneticiler çalışanların zayıf yönleri tespit eder ve geliştirmeye çabalar, peki yeteneği olmayan bir bireyin zayıf olduğu bir alanda güçlendirmek? Denizde akıntıya kapılmak ve kaybolmaktır. Resim yeteneği olmayan birinden kolaj çalışması istemek gibi değil mi sizce de?
Kariyer yolculuğumda geliştirmemiz gereken alanlar nelerdir? tek yapacağımız şey tecrübe kazanmak bu da zamanın cilvesine hapis olmaktan geçmektedir.
Başarılı olmak istediğiniz alanda; tutkularınızı sürekli canlı tutun ve kendinizi eğitin.
Yetenekli olduğunuz alanlarda her gün dünden biraz daha fazla üzerine gitmeli, limitlerinizi zorlamalısınız. Zayıf olduğunuz alanları geliştirme çabası olumlu olacaktır muhakkak ama kendinizi yiyip bitirmenize engel olun. Yavaş hareket ettiğiniz için kendinize kızmayın.
“Eğer doğru sandalyede oturuyorsanız, alışmanız fazla zaman almaz’’
Yeteneklerinizin üzerine gittiğinizde bu alanda uzmanlaşmış olacaksınız ve başarı grafiğiniz hep trend olacaktır.
Kariyer yolculuğunda bilmeniz gereken bir diğer durum ise; “okuyarak” mı yoksa “dinleyerek” mi performans sağlayabildiğimizi anlamaktan geçiyor. Çünkü insanlar genelde ya okuyarak ya da dinleyerek öğreniyorlar. İkisi birden olması ise hemen hemen mümkün değil. Pazarlamanın önemli isimlerinden Peter Drucker bir işte başarılı olmak nasıl yeteneklerden geçiyor ise o işte nasıl performans göstereceği okuyarak mı yoksa dinleyerek mi daha etkin olduğunu bulmasıyla alakalı.” diyor.
Bu yolculukta Kendinizi yönetmek için sormanız gereken ilk iki soru size: Okuyucu muyum yoksa dinleyici mi? Nasıl öğreniyorum?
Bir insan hiçbir zaman, nereye gittiğini bilmediği zamanki kadar uzun yol gidemez. – Oliver Cromwell
Gelin bu güzel cümleye kariyer yolculuğunuzda kulak verin…